Több mint száz országban elindult az Instagram Twitter-klónja, az EU-ban nem

2023 / 07 / 06 / Pőcze Balázs
Több mint száz országban elindult az Instagram Twitter-klónja, az EU-ban nem
Ahogyan arra számítani lehetett, a hét közepén megjelent a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalatának, a Metának a szövegközpontú közösségi platformja, a Threads. Mark Zuckerberg ambíciózus a termékkel kapcsolatban: a cégvezető egymilliárd felhasználónál is többre vágyik.

Kedden írtunk arról a Rakétán, hogy küszöbön áll a Threads élesítése, akkor már a Play Áruházban és az App Store-ban is látható volt a szoftver. A dátumot ugyan csak az elmúlt napokban szellőztette meg a tulajdonos, de arról, hogy egy Twitter-konkurensen dolgoznak Menlo Parkban, már hosszú ideje tudni lehetett. Amióta Elon Musk tavaly novemberben átvette a Twitter irányítását, sorra jelennek, illetve erősödnek meg alkalmazások, amelyek a szolgáltatás szerepét szeretnék betölteni. A milliárdos gyakran és váratlanul változtat a platform működésén, megszabadult a cég dolgozóinak több mint a felétől, illetve a hirdetők tekintélyes részétől, így egyértelmű, hogy lehet létjogosultsága még egy hasonló szolgáltatásnak. Az eddigi jelöltek a radikálisan decentralizált Mastodon, és a Twitter alapítója, korábbi vezérigazgatója által elindított Bluesky voltak. Most azonban a Meta is beszállt a játszmába.

Sokmindenben hasonlít, kevés dologban különbözik

A The New York Times-on Mike Isaac számolt be a Threads-zel szerzett tapasztalatairól, amelyek alapján az alkalmazás tényleg nem rejti véka alá a szándékait: gyakorlatilag ugyanúgy néz ki és működik, mint a Twitter. A hírfolyam javarészt szöveges bejegyzésekből áll, amelyeket videók és képek színesítenek. Tudunk felhasználókat követni, és válaszolni azoknak a gondolataira. Mindez triviálisan hangzik, ám a Twitter valójában ezekkel a kulcsképességeivel tud a világ talán legfontosabb gondolatmegosztó platformja lenni: ha egy politikus be szeretne jelenteni valamit, ha egy újságíró megosztana egy sztorit, amire rábukkant, jó eséllyel ott fogja megtenni először, nem a Facebookon, az Instagramon vagy a TikTokon. Ami viszont egyelőre hiányzik a Threads-ből, az a direkt üzenetek, azaz DM-ek küldésének lehetősége. Szintén várni kell az úgynevezett decentralizált megoldásokra, amelyekről még korábban írtunk; azonban az ígéretek szerint idővel a Threads is be fog kapcsolódni a Fediverse-be, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók adatai, követői szabadon vándorolhassanak egyik közösségi platformról a másikra.

Ahogyan a koppintásokat, úgy az Instagrammal ápolt szoros kapcsolatot sem rejtegeti a Meta: a felhasználónevünk ugyanaz lesz, mint az Instán, ahogyan a hitelesített fiókok is megegyeznek majd a két szolgáltatásban. Zuckerberg szerint hét óra alatt már tízmillióan regisztráltak a Threads-re, ám a cégvezető egy olyan "nyilvános párbeszéd alkalmazásra" vágyik, amelyen egymilliárdnál is több ember van. Elon Musk feltehetőleg nem lesz köztük; Twitter-bejegyzése szerint az embert inkább támadják idegenek az ő szolgáltatásán, mint hogy a "fájdalmat rejtegető Instagram hamis boldogságát" kelljen néznie. Az EU négyszázötvenmillió polgárára szintén várniuk kell még, ugyanis a digitális piacokat és szolgáltatásokat szabályozó törvények miatt egyelőre óvatos a cég, ahogyan a Google sem indítja el MI-alapú chatbotját, Bardot a régióban.

(Fotó: DeFodi Images/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.