Skót hegymászók szerint egyenesen a halálba vezet a Google Maps

2021 / 07 / 18 / Felkai Ádám
Skót hegymászók szerint egyenesen a halálba vezet a Google Maps
Skót hegymászószervezetek szerint a Google Maps életveszélyes lehet, mivel konkrétan szakadékba navigálja az embert.

A Ben Nevis a maga 1343 méterével nem csak Skócia, de az Egyesült Királyság legmagasabb csúcsa. A The John Muir Trust, a társaság, amely az Egyesült Királyság legmagasabb hegyeinek a legfelső régióit felügyeli, pedig azt állítja, hogy a Google Maps használata ezen a helyen a tapasztalatlan túrázók számára akár életveszélyes is lehet. A társaság az ügyben megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Google-lal is, eddig sajnos sikertelenül. A szervezet szerint a gondot főleg az okozza, hogy ha valaki rákeres a Google szolgáltatásán, hogy miként lehet a Ben Nevisre feljutni, akkor az illetőt a térkép a csúcshoz legközelebbi parkolóba navigálja fel, és ezt követően egy olyan ösvényt ajánl, amely még a tapasztalt hegymászóknak is fokozottan veszélyes.

A szervezetnél úgy vélik, hogy mivel az Upper Falls parkoló helyezkedik el a csúcshoz a legközelebb, azért ajánlja épp ezt a szoftver, de ez nem a megfelelő útvonal, és sokszor futnak össze olyan tapasztalatlan túrázókkal, akik Steal Falls vagy a Ben Nevis déli lejtői felé tartanak azt remélvén, hogy feljutnak a csúcsra. Ám ezek az útvonalak tehát rendkívül veszélyesek, nem csak az amatőröknek, de a tapasztaltabbaknak is.

A szervezet szerint a helyzet nem jobb a többi munro (ez Skóciában a 914 méter feletti magasságú hegyet jelenti, amely szerepel a skót Hegymászóklub listáján) esetén sem: az An Teallach-on például egyenesen egy szakadékba vezet az ajánlott útvonal. A Mountaineering Scotland biztonsági tanácsadója szerint a közelmúltban az internetről letöltött térképek nem egyszer vezettek valakinek a sérüléséhez, vagy akár rosszabbhoz is.

A Ben Nevis esetén kicsit más a helyzet, hiszen ott egy parkoló és túraútvonal kombinációjáról, tehát részben autós navigálásról beszélünk, de Magyarországon még különösebben tapasztalt túrázónak sem kell lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk: a Google Maps egy átlagos kirándulás esetén is teljesen használhatatlan, mivel példának okáért nem jelöli a turista útvonalakat. Az itthon is megbízhatóan használható túra appok felderítésének herkulesi munkáját legutóbb tavaly végezte el a GK.blog, de annyiban ez a kép sem teljes, hogy főleg iOS applikációkat vizsgált, illetve a több platformos alkalmazásoknak is csak az iOS változatait – ez alapján egyébként még a legjobbakon is akad fejleszteni való, de a Mapy.cz, valamint a bergfex Touren egész ígéretesnek tűnnek. Androidon viszont a Locus Map Pro a sztár többek szerint – ez utóbbi viszont fizetős. Természetesen a tradicionálisabb természetjárók elboldogulhatnak egy (analóg) turistatérképpel is.

(Kép: A Ben Nevis legteteje, forrás: Flickr/martin_vmorris)

További cikkek a témában:

Ha szeretjük a madarakat, akkor kiránduláshoz mindenképp töltsük le ezt az applikációt 3000 fajt tudunk beazonosítani énekhang alapján a segítségével.

Elképesztően menő virtuális túrákat kínál a NASA ingyen Videók, VR-kirándulások, applikációk, valamint egy csomó letölthető finomság – ezekkel szeretné feldobni a NASA a karanténban töltött időt.

Ezektől a mérges, mérgező és betegségeket terjesztő állatoktól óvakodjunk a leginkább a tavaszi kirándulások alatt! Magyarországon szerencsére kevés az igazán veszélyes méreggel felszerelt élőlény, de ez nem jelenti, hogy nincs mitől tartanunk a természet lágy ölén.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.