Skót hegymászók szerint egyenesen a halálba vezet a Google Maps

2021 / 07 / 18 / Felkai Ádám
Skót hegymászók szerint egyenesen a halálba vezet a Google Maps
Skót hegymászószervezetek szerint a Google Maps életveszélyes lehet, mivel konkrétan szakadékba navigálja az embert.

A Ben Nevis a maga 1343 méterével nem csak Skócia, de az Egyesült Királyság legmagasabb csúcsa. A The John Muir Trust, a társaság, amely az Egyesült Királyság legmagasabb hegyeinek a legfelső régióit felügyeli, pedig azt állítja, hogy a Google Maps használata ezen a helyen a tapasztalatlan túrázók számára akár életveszélyes is lehet. A társaság az ügyben megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Google-lal is, eddig sajnos sikertelenül. A szervezet szerint a gondot főleg az okozza, hogy ha valaki rákeres a Google szolgáltatásán, hogy miként lehet a Ben Nevisre feljutni, akkor az illetőt a térkép a csúcshoz legközelebbi parkolóba navigálja fel, és ezt követően egy olyan ösvényt ajánl, amely még a tapasztalt hegymászóknak is fokozottan veszélyes.

A szervezetnél úgy vélik, hogy mivel az Upper Falls parkoló helyezkedik el a csúcshoz a legközelebb, azért ajánlja épp ezt a szoftver, de ez nem a megfelelő útvonal, és sokszor futnak össze olyan tapasztalatlan túrázókkal, akik Steal Falls vagy a Ben Nevis déli lejtői felé tartanak azt remélvén, hogy feljutnak a csúcsra. Ám ezek az útvonalak tehát rendkívül veszélyesek, nem csak az amatőröknek, de a tapasztaltabbaknak is.

A szervezet szerint a helyzet nem jobb a többi munro (ez Skóciában a 914 méter feletti magasságú hegyet jelenti, amely szerepel a skót Hegymászóklub listáján) esetén sem: az An Teallach-on például egyenesen egy szakadékba vezet az ajánlott útvonal. A Mountaineering Scotland biztonsági tanácsadója szerint a közelmúltban az internetről letöltött térképek nem egyszer vezettek valakinek a sérüléséhez, vagy akár rosszabbhoz is.

A Ben Nevis esetén kicsit más a helyzet, hiszen ott egy parkoló és túraútvonal kombinációjáról, tehát részben autós navigálásról beszélünk, de Magyarországon még különösebben tapasztalt túrázónak sem kell lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk: a Google Maps egy átlagos kirándulás esetén is teljesen használhatatlan, mivel példának okáért nem jelöli a turista útvonalakat. Az itthon is megbízhatóan használható túra appok felderítésének herkulesi munkáját legutóbb tavaly végezte el a GK.blog, de annyiban ez a kép sem teljes, hogy főleg iOS applikációkat vizsgált, illetve a több platformos alkalmazásoknak is csak az iOS változatait – ez alapján egyébként még a legjobbakon is akad fejleszteni való, de a Mapy.cz, valamint a bergfex Touren egész ígéretesnek tűnnek. Androidon viszont a Locus Map Pro a sztár többek szerint – ez utóbbi viszont fizetős. Természetesen a tradicionálisabb természetjárók elboldogulhatnak egy (analóg) turistatérképpel is.

(Kép: A Ben Nevis legteteje, forrás: Flickr/martin_vmorris)

További cikkek a témában:

Ha szeretjük a madarakat, akkor kiránduláshoz mindenképp töltsük le ezt az applikációt 3000 fajt tudunk beazonosítani énekhang alapján a segítségével.

Elképesztően menő virtuális túrákat kínál a NASA ingyen Videók, VR-kirándulások, applikációk, valamint egy csomó letölthető finomság – ezekkel szeretné feldobni a NASA a karanténban töltött időt.

Ezektől a mérges, mérgező és betegségeket terjesztő állatoktól óvakodjunk a leginkább a tavaszi kirándulások alatt! Magyarországon szerencsére kevés az igazán veszélyes méreggel felszerelt élőlény, de ez nem jelenti, hogy nincs mitől tartanunk a természet lágy ölén.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.