Soha ilyen látványos fotó nem készült még az Uránuszról

2023 / 12 / 28 / Bobák Áron
Soha ilyen látványos fotó nem készült még az Uránuszról
A NASA űrtávcsöve 2023-ban is számtalan látványos képpel örvendeztette meg a nagyközönséget, az egyik legmutatósabbra viszont az év végéig kellett várni.

A tízmilliárd dolláros készülék nemrég ugyanis a Naprendszer hetedik bolygóját, az Uránuszt vette célba, és készített róla egy képet az infravörös-közeli tartomány érzékelő NIRCammel, olyan részleteit tárva fel az égitestnek, amelyek a látható fénytartományban nem érzékelhetőek.

Ahogy a NASA sajtóközleménye írja, míg a bolygó szabad szemmel szinte teljesen kéknek néz ki, a James Webb felvételén tisztán kivehető rajta az északi pólust borító jégsapka, valamint számos vihar is, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak a kutatóknak a bolygó időjárásáról. Ez nem csak az Uránusz tanulmányozása szempontjából fontos, de a segítségével többet megtudhatnak arról a mintegy kétezer, hasonló méretű exobolygóról is, amelyeket az elmúlt években fedeztek fel.

A fénykép abból a szempontból is rendkívül látványos, hogy azon tisztán látszanak az Uránusz gyűrűi, emellett a bolygó jelenleg ismert 27 holdjából kilenc is feltűnik a képen (ezek a Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Bianca, Portia, Juliet, és a Perdita). A kép a NASA reményei szerint rendkívül hasznos lehet a jövőben az égitesthez tervezett missziók tervezése szempontjából, hiszen olyan részletes információkkal szolgál a bolygóról, amivel mindeddig nem rendelkeztek.

(Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI)

Évtizedek óta először a James Webb felvételein láthatóak a Neptunusz gyűrűi Valóban lélegzetelállító felvételek a Naprendszer talán legőrültebb bolygójáról.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.