Sokáig ez volt a világ legnagyobb tengeralattjárója – Oroszország most bezúzhatja

2022 / 07 / 21 / Felkai Ádám
Sokáig ez volt a világ legnagyobb tengeralattjárója – Oroszország most bezúzhatja
A Dimitrij Donszkoj, a világ egykor legnagyobb stratégiai nukleáris támadó-tengeralattjárója kikerülhet az orosz haditengerészet flottájából, és a roncstemető várhat rá.

A Dimitrij Donszkoj, más néven Project 941 (NATO jelentési név: Typhoon) Akula-osztályú nukleáris támadó-tengeralattjáró, és amíg a Belgorod szolgálatba nem állt, ez volt a világ legnagyobb tengeralattjárója. Az orosz állami hírcsatorna, a RIA Novosti azonban úgy értesült orosz védelmi forrásoktól, hogy ezt a járművet leszerelik, kivonják a flottából, és a roncstemető vár rá – írja a Newsweek. Az Akula-osztályú tengeralattjáró ezen ballisztikus-tengeralattjáró osztály zászlóshajója volt, és 1980 óta üzemel – közölte a hírügynökség. Mint azt korábban megírtuk, a legnagyobb tengeralattjáró trónjáról a Dimitrij Donszkoj már korábban lekerült – a Belgorod váltotta ezt a hajót:

Üzemképes a titokzatos Belgorod tengeralattjáró, amellyel az oroszok nukleáris cunamit is zúdíthatnak a part menti településekre Hivatalosan a tengeralattjáróval különböző tudományos munkálatokat és mentési tevékenységet lehet ellátni – a valóság ennél némileg komorabb és keményebb: a jármű Poszeidón torpedóival például nukleáris cunami is előidézhető.

Mint a fenti cikkünkben írtuk, a Belgorod egy jelentősen módosított Oscar II-osztályú nukleáris meghajtású irányított rakétás tengeralattjáró, körülbelül 183 méter hosszú, és két OK–650V-os atomerőmű elégíti ki az energiaszükségletét – ezek egyenként 190 megawatt teljesítményre képesek. A jármű tenger alatti vízkiszorítása közel 24 000 tonna. Június 25-én egyébként a világ két legnagyobb tengeralattjárója együtt volt látható a Fehér-tengeren, ekkor még a Belgorodot nem adták át hivatalosan, hanem vissza-visszatért a szárazdokkba a kísérleti időszak alatt. A lenti bejegyzést H I Sutton, az Egyesült Államok Tengerészeti Intézetének szakértője tette közzé, és az ő elemzése alapján amúgy a Belgorod 178 méter, míg az Akula-osztályú Dimitrij Donszkoj 173 méter hosszú. Azt nem tudni, hogy ez a két hajó pontosan mi okból úszott együtt Oroszország északnyugati partszakaszának a közelében.

A Dimitrij Donszkoj sorsa azonban egyelőre nem biztos, hogy megpecsételődött: a TASZSZ orosz állami hírügynökség 2021 januárjában még úgy értesült, hogy nincsenek közeli tervek a hajó leszereléséről, sőt ekkor még a 2021-es évben katonai kiképzési feladatok vártak a tengeralattjáróra, és a forrás úgy nyilatkozott a TASZSZ-nak, hogy a Dimitrij Donszkoj leszerelése legalább az elkövetkező öt évben nem lesz aktuális kérdés. Azt is tudható, hogy a hajót csak az elkövetkező évtizedekben váltották volna le az új Borej-osztályú tengeralattjárók. Egy évtizede született a döntés egyébként, hogy a Dimitrij Donszkojt nem modernizálják, mivel ennek költségéből kettő darab vadiúj, Project 955 Borej-osztályú tengeralattjáró építhető.

A Newsweek beszámolt arról is, hogy a RIA Novosti hírét követően ellentmondásos információk érkeztek a TASZSZ-hoz Oroszország északi részén működő hajóipari forrásoktól és rendvédelmi szervektől – ezek szerint a hajó sorsáról legkorábban idén decemberben születhet döntés, ekkor fogják ugyanis a szakemberek felmérni a hajó állapotát és a nukleáris üzemanyag készleteket. Egy másik forrás szerint a hajó jelenleg is hadgyakorlaton vesz részt, és legalább az év végéig a flotta szolgálatában marad. Közben Alexander Khramchikhin orosz politikai és a hadi szakértő úgy nyilatkozott nyugati lapoknak, hogy a Dimitrij Donszkojt 20-30 éves élettartamra tervezték, amin tehát jócskán túljutott. Khramchikhin szerint a hajót régóta mindössze kísérleti célokra használják, és ennek megfelelően nem lehet hadi céllal bevetni – ez utóbbi kijelentés alól kivételt csak egy nagyobb léptékű nukleáris háború jelenthetne. Ezt erősítette meg egy másik szakértő is, aki szerint ha tényleg leszerelik a hajót, annak az az oka, hogy egyszerűen már túl öreg.

(Kép: Flickr/Andrey Korchagin)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.