Sokáig ez volt a világ legnagyobb tengeralattjárója – Oroszország most bezúzhatja

2022 / 07 / 21 / Felkai Ádám
Sokáig ez volt a világ legnagyobb tengeralattjárója – Oroszország most bezúzhatja
A Dimitrij Donszkoj, a világ egykor legnagyobb stratégiai nukleáris támadó-tengeralattjárója kikerülhet az orosz haditengerészet flottájából, és a roncstemető várhat rá.

A Dimitrij Donszkoj, más néven Project 941 (NATO jelentési név: Typhoon) Akula-osztályú nukleáris támadó-tengeralattjáró, és amíg a Belgorod szolgálatba nem állt, ez volt a világ legnagyobb tengeralattjárója. Az orosz állami hírcsatorna, a RIA Novosti azonban úgy értesült orosz védelmi forrásoktól, hogy ezt a járművet leszerelik, kivonják a flottából, és a roncstemető vár rá – írja a Newsweek. Az Akula-osztályú tengeralattjáró ezen ballisztikus-tengeralattjáró osztály zászlóshajója volt, és 1980 óta üzemel – közölte a hírügynökség. Mint azt korábban megírtuk, a legnagyobb tengeralattjáró trónjáról a Dimitrij Donszkoj már korábban lekerült – a Belgorod váltotta ezt a hajót:

Üzemképes a titokzatos Belgorod tengeralattjáró, amellyel az oroszok nukleáris cunamit is zúdíthatnak a part menti településekre Hivatalosan a tengeralattjáróval különböző tudományos munkálatokat és mentési tevékenységet lehet ellátni – a valóság ennél némileg komorabb és keményebb: a jármű Poszeidón torpedóival például nukleáris cunami is előidézhető.

Mint a fenti cikkünkben írtuk, a Belgorod egy jelentősen módosított Oscar II-osztályú nukleáris meghajtású irányított rakétás tengeralattjáró, körülbelül 183 méter hosszú, és két OK–650V-os atomerőmű elégíti ki az energiaszükségletét – ezek egyenként 190 megawatt teljesítményre képesek. A jármű tenger alatti vízkiszorítása közel 24 000 tonna. Június 25-én egyébként a világ két legnagyobb tengeralattjárója együtt volt látható a Fehér-tengeren, ekkor még a Belgorodot nem adták át hivatalosan, hanem vissza-visszatért a szárazdokkba a kísérleti időszak alatt. A lenti bejegyzést H I Sutton, az Egyesült Államok Tengerészeti Intézetének szakértője tette közzé, és az ő elemzése alapján amúgy a Belgorod 178 méter, míg az Akula-osztályú Dimitrij Donszkoj 173 méter hosszú. Azt nem tudni, hogy ez a két hajó pontosan mi okból úszott együtt Oroszország északnyugati partszakaszának a közelében.

A Dimitrij Donszkoj sorsa azonban egyelőre nem biztos, hogy megpecsételődött: a TASZSZ orosz állami hírügynökség 2021 januárjában még úgy értesült, hogy nincsenek közeli tervek a hajó leszereléséről, sőt ekkor még a 2021-es évben katonai kiképzési feladatok vártak a tengeralattjáróra, és a forrás úgy nyilatkozott a TASZSZ-nak, hogy a Dimitrij Donszkoj leszerelése legalább az elkövetkező öt évben nem lesz aktuális kérdés. Azt is tudható, hogy a hajót csak az elkövetkező évtizedekben váltották volna le az új Borej-osztályú tengeralattjárók. Egy évtizede született a döntés egyébként, hogy a Dimitrij Donszkojt nem modernizálják, mivel ennek költségéből kettő darab vadiúj, Project 955 Borej-osztályú tengeralattjáró építhető.

A Newsweek beszámolt arról is, hogy a RIA Novosti hírét követően ellentmondásos információk érkeztek a TASZSZ-hoz Oroszország északi részén működő hajóipari forrásoktól és rendvédelmi szervektől – ezek szerint a hajó sorsáról legkorábban idén decemberben születhet döntés, ekkor fogják ugyanis a szakemberek felmérni a hajó állapotát és a nukleáris üzemanyag készleteket. Egy másik forrás szerint a hajó jelenleg is hadgyakorlaton vesz részt, és legalább az év végéig a flotta szolgálatában marad. Közben Alexander Khramchikhin orosz politikai és a hadi szakértő úgy nyilatkozott nyugati lapoknak, hogy a Dimitrij Donszkojt 20-30 éves élettartamra tervezték, amin tehát jócskán túljutott. Khramchikhin szerint a hajót régóta mindössze kísérleti célokra használják, és ennek megfelelően nem lehet hadi céllal bevetni – ez utóbbi kijelentés alól kivételt csak egy nagyobb léptékű nukleáris háború jelenthetne. Ezt erősítette meg egy másik szakértő is, aki szerint ha tényleg leszerelik a hajót, annak az az oka, hogy egyszerűen már túl öreg.

(Kép: Flickr/Andrey Korchagin)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.