Együtt a világ két leghosszabb atomtengeralattjárója

2022 / 07 / 18 / Bobák Zsófia
Együtt a világ két leghosszabb atomtengeralattjárója
A Dimitrij Donszkojt és a Belgorodot még júniusban látták együtt hajózni a Fehér-tengeren, a Belgorodot azóta hivatalosan is átadták az Orosz Haditengerészetnek, ahol először az Északi Flotta kötelékében szolgál majd, később a Csendes-óceáni Flottába vezénylik át.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a világ leghosszabb atomtengeralattjárója, a Belgorod július 8-án hivatalosan is szolgálatba lépett az Orosz Haditengerészetnél, ekkor adták át ugyanis ünnepélyes ceremónia keretein belül a járművet az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának, a Haditengerészetnek, az Arhangelszki régió közigazgatásának, Szeverodvinszk városának és a hajóépítő ipar képviselőinek jelenlétében. Az eseményről tudósító orosz Sevmash szerint a Haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Jevmenov a ceremónia során elmondta: a tengeralattjáróval új lehetőségek nyílnak meg Oroszország előtt a tengeri kutatásokat és tudományos expedíciókat, valamint a mentési munkálatokat illetően, amelyeket immár akár a világtengerek legtávolabbi pontjain is kivitelezhetnek szükség esetén.

A Belgorod rendkívüli méreteit egy eredetileg Oscar II-típusú tengeralattjáró-törzs meghosszabbításával érték el, így a körülbelül 155 méteres hosszt 184 méterre bővítették ki, ezzel pedig ez a jármű vált a világ leghosszabb nukleáris meghajtású tengeralattjárójává, lekörözve az 1981-ben szolgálatba állított, több mint 170 méteres Typhoon osztályú szovjet hadijárművet, ami egészen eddig ezt a címet birtokolta.

A Belgorod az Orosz Haditengerészet elmondása szerint speciális célokra készült:

tudományos munkák, kísérletek, mentési akciók, tengeralatti kábelek felkutatása, mélytengeri drónok és más, automata tengeri járművek szállítása lesz a feladata, azonban a Tass hírügynökség leírása szerint a Projekt 09852 keretében épített tengeralattjáró hordozza majd a Poszeidón atommeghajtású torpedókat is.

A Dimitrij Donszkoj, más néven TK-208, a Belgorod mögött immár a második helyre szorult, pedig a hatalmas tengeralattjáró méretei is jócskán meghaladják az átlagos szintet: a járművet az előző században rekord hosszúságúra, 175 méteresre építették és a már említett Typhoon osztály tagjai közé tartozik a NATO besorolás szerint, az orosz megfelelője az Akula, vagyis Cápa osztály. A szintén a Sevmash üzemében összeszerelt tengeralattjáró volt az első a Typhoonok között, még az 1980-as évek legelején kezdte meg munkáját, majd a kilencvenes években meglehetősen hosszú időre szünetre kényszerült, mikor különböző gazdasági és technikai okokból évekre elhúzódtak a javítási munkálatai.

A jármű az újbóli beüzemelésekor vette fel a jelenlegi nevét Moszkva egykori, 14. századi hercege után, de jelenleg már nem az eredeti feladatát végzi a Haditengerészetnél, hanem elsősorban fegyvertesztelésre alkalmazzák. A döntést, miszerint a TK-208-at részlegesen kivonják a forgalomból, 2021 januárjában hozták meg, de a teljes nyugdíjba vonulásáig még legalább öt évet adtak neki.

A világ két legnagyobb atomtengeralattjárója június 25-én együtt is látható volt, az eseményt ábrázoló műholdas felvételeket H I Sutton, az Egyesült Államok Tengerészeti Intézetének tengeralattjáró szakértője tette közzé Twitteren (az ő jellemzése szerint a Belgorod osztályú járművek 178, míg a Typhoon osztályúak 173 méter hosszúak).

A Belgorod ekkor még tesztelés alatt állt, a Dimitrij Donszkoj pedig valószínűleg elkísérte útjára, miközben a Fehér-tengert szelte át, a közös képen akkor láthatóak, mikor a felszínen haladtak egy ideig. A TK-208-as már korábban is tett meg hosszabb utakat a felszínen hajózva, 2017-ben például Szeveromorszkból indult Kronstadtba egy bemutató és a Barents-tengeren tartott katonai gyakorlat miatt.

(Fotó: Getty Images/Anadolu Agency)

Üzemképes a titokzatos Belgorod tengeralattjáró, amellyel az oroszok nukleáris cunamit is zúdíthatnak a part menti településekre Hivatalosan a tengeralattjáróval különböző tudományos munkálatokat és mentési tevékenységet lehet ellátni – a valóság ennél némileg komorabb és keményebb: a jármű Poszeidón torpedóival például nukleáris cunami is előidézhető.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.