Valóban új korszakot nyitott a Sonos az Era 300 hangsugárzóval

2023 / 04 / 11 / Pőcze Balázs
Valóban új korszakot nyitott a Sonos az Era 300 hangsugárzóval
Amikor néhány hete az Era 100 és 300 fejlesztését vezető mérnökkel arról beszélgettünk, hogy a Dolby Atmos valóban átalakítja-e a zenehallgatást, akkor egy egyértelmű igent kaptunk válaszul. Most személyesen is meggyőződtünk arról, hogy a Sonos első, térbeli hangzásra tervezett hangfala szintlépés a cég, és a kellően megszállott zenehallgatók életében.

Ed Krouse, a Sonos termékalkotási igazgatója két és fél éven át dolgozott a csapatával a most bemutatott Era 100-on és 300-on. Amikor arról faggattuk, hogy mi indokolja a bátor új nevezéktant, valóban új éra kezdődött-e a térbeli hangzással, akkor bevallotta, hogy eleinte ő is szkeptikus volt, még a sztereó hajnalán készült lemezek ész nélküli jobb-bal váltásait is mosolyogva idézte fel. Végül Manny Marroquin hangmérnök győzte meg arról, hogy nem csak vásári mutatvány a Dolby Atmos. A korábban Whitney Houstonnal, 2Pac-kel, Pinkkel, Kanye Westtel és Rihannával is dolgozó szakember a hagyományos sztereó keverést ahhoz hasonlította, mintha egy dobozkába helyeznénk el plüssmacikat. Ám ahhoz, hogy egyre több férjen a dobozba, ahogyan az újabb és újabb hangforrások helyeit meghatározzuk, összébb kell nyomni a már bent lévőket. Ezzel szemben a térbeli hangzásnál sokkal több pozícióban lehetnek a hangszereink, mindegyik megkaphatja a neki járó szeletét a térnek - legalábbis Marroquin szerint.

Ezek után nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy valóban át fogják-e venni a hatalmat a plüssmackók a nappalinkban. És úgy tűnik, hogy igen.

Az Era 300 csomagolása, ahogyan a korábbi Sonos termékeké is, elegáns és intuitív, ráadásul már teljesen újrahasznosított papírból gyártották, sőt, maga a hangszóró is javarészt újrahasznosított műanyagból készült. Emellett Krouse kiemelte, hogy ugyan a hangmérnökök imádják a ragasztott megoldásokat, mert jól szigetelik a hangot, de a javíthatóság jegyében az Era-sorozatban sokkal több a csavar, mint a korábbi hangszóróikban. Ebből az Era 300-at kézbe fogva persze semmi nem látszik, ami viszont igen, hogy maga az eszköz gyönyörű - úgy találja meg az egyensúlyt kerekded és szögletes, esztétikus és funkcionális között, hogy nem fog sikoltozni a figyelemért a komód tetejéről, de aki ránéz, azonnal meg akarja majd simogatni. A tetején az újragondolt érintéses vezérlés, és a felfele szóló hangokat kieresztő apró lyukacskák ugyan elsőre feltűnőek, de előbbivel nem sokat fogunk foglalkozni, hiszen arra van a mobilunk, utóbbiaknak pedig inkább a hanghatása lesz a lenyűgöző.

Amikor az ember egy közel kétszázezer forintos hangfalat tesztel, muszáj a szokottnál is kritikusabbnak lennie, hiszen a legtöbb háztartásban egy tévéért is kétszer meggondolják, hogy fizessenek-e ennyit, nem hogy egy zenehallgatásra tervezett hangsugárzóért. Ezért összehasonlítási alapnak egy pár, sztereóba kötött Sonos One-t, egy Sonos Arc soundbart, és egy méretes, klasszikus, erősítőre kötött sztereó hangfalpárt (XTZ 99.36) használtunk, a szomszédok kedvéért mindet mélynyomó nélkül. Az Era 300 mindegyikre rávert, hol többet, hol kevesebbet. Azok a bizonyos mackók tényleg kiszabadulnak, és ugyan nem a sokmilliós high-end felszerelések sokkoló, látom-pontosan-hogy-hol-ülnek-a-vonósok érzését hozza, de úgy tölti be a nappalit hanggal, ahogyan semelyik másik eszköz. Persze a One-ok és az XTZ-k sem szólnak rosszul, de

akinek van kedve és türelme ide-oda váltogatni a hangszórók között, könnyen észreveszi, hogy a felülről is érkező hangok teljesebb élményt nyújtanak, még akkor is, ha egyetlen forrásból érkeznek.

Hogy nyugodtabbak legyünk, még azt is váltogattuk, hogy az alt-J The Dreamjét vagy a Beatles 1-et hol a Sonos alkalmazáson át az Apple Music-ban elérhető Atmos-szal, hol a Spotify-on keresztül küldtük az Era 300-ra, és egészen egyértelműen hallatszik a kettő közti különbség. Az, hogy a Sonos eszközei most már az Apple Music térbeli hangzásával is kompatibilisek, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy képesek az Atmos-keverés továbbítására. Az egy statikus hangsugárzónál szerencsére lényegtelen, hogy az Apple-nél azt is a térbeli hangzás részeként kezelik, hogy a fülhallgatóik meghatározzák a hangforrás helyét a térben, így ha balra fordítjuk a fejünket, a jobb fülünkből halljuk az énekeseket, míg ha jobbra, akkor a másikból. Ez leírva sem hangzik túl jól, átélve még kevésbé - sétálás közben úgy hallgatok tőle zenét, mint Horn Gyula az autóbalesete után, inkább nem nézek se balra, se jobbra, csak előre.

A térbeliség mellett az Era 300 tiszta, életteli, mélyeket produkál, mélysugárzó nélkül is, ahogyan az összes többi tartomány is kifogástalanul szól, de ezt a Sonos-tól már megszokhattuk. Ehhez a kétszázezer forintos eszköznek hat meghajtóra van szüksége, amelyek az Atmos miatt nem csak balra, jobbra és előre, hanem felfelé is irányítják a hangot.

Az viszont szokatlan a cégtől, hogy nem csak wifin, egészen pontosan már wifi 6-on keresztül, hanem Bluetooth-on, illetve a tőlük megvásárolható USB-C átalakítókon keresztül is küldhetünk jelet a hangfalnak. Aki pedig nem csak zenét hallgatna az Era 300-zal, az ha kettőt vesz belőle, majd ezt kiegészíti egy soundbarral és egy mélyládával, akkor 7.1.4-es Dolby Atmos hangzást kap a nappaliban - közel egymillió forintért.

(Fotó: Pőcze Balázs/Rakéta.hu, Sonos)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.