Kipróbáltuk a Sonos első igazán hordozható hangszóróját, a Roamot

2021 / 04 / 06 / Pőcze Balázs
Kipróbáltuk a Sonos első igazán hordozható hangszóróját, a Roamot
A Sonos a Move után még távolabb lépett a konnektoroktól: új hangszórójukkal, a Roammal már nem csak a kertbe merészkedhetünk ki. Az új Sonos jó - de ahhoz, hogy megvegyük, jobbnak és szerethetőbbnek kell lennie a meglévő Bluetooth hangszórónknál.

Csak annak nincsen hordozható Bluetooth hangfala, aki nem szeretne. Az elmúlt években a tömegközlekedésen konfliktusra és gengszterrapre vágyó fiatalok idegesítő kiegészítőjéből igazi tömegcikké nőtte ki magát a kategória. Hordozható hangszórót ma már lehet kapni hétszáz és kétszázezer forintért is - az eldobható szóróajándékoktól a hangzásra és formatervre érzékenyek kegytárgyaiig bármit megtalálunk, ha van türelmünk végigböngészni a többszáz terméket felsoroló listákat. Hasznos rászánni fél órát a műveletre, hiszen megtudhatjuk, hogy a Stansson BSA355 nem a svéd légierő csodafegyvere, a T'nB ART nem egy feltörekvő Falk Miksa utcai galéria, az Esperanza Trival pedig nem egy latin zenét szintetizátorozó férfi a Sláger TV késő éjszakai sávjában. Ezek mind a párezer forintos konkurensei szeretnének lenni az ismert és kedvelt JBL Góknak, Flipeknek, Charge-oknak, Xtreme-eknek, az Ultimate Ears Wonderboomjának vagy a Bose SoundLink Revolve-jának. Akik megtehetik vagy meg szeretnék tenni, hogy kiadjanak hatvanötezer forintot a Roamra, jó eséllyel már vettek egy-kettőt utóbbiak közül, ezért akaratlanul is azokkal fogják összehasonlítani az új Sonos-t.

Jolán végveszélyben

A mi háztartásunkban például a kategória egy halvány rózsaszín (leírom, mi baj lehet: púderrózsaszín) Wonderboom képében van jelen. A feleségem kapta három éve, hogy nyaralás közben ne a telefonjaink hangszóróira kelljen hagyatkoznunk, és ő is nevezte el Jolánnak, amikor megkedvelték egymást. Ha Kata unalmában a férje cikkeit olvassa, akkor néhány karakteren belül láthatja beárazódni a jeles évfordulókat: a Wonderboomot húszezer forintnyi euróért rendeltem Németországból. Azóta minden egyes fillérért (centért) keményen megdolgozott. Nem szól valami fantasztikusan, de cserébe nem féltjük: egyik gyerek sem tudta összetörni vagy használhatatlanná áztatni. Nem követjük, nem is igazán tudjuk követni, hogy mikor merül le - ha meglátjuk pirosan világítani, bedugjuk tölteni. Nem tökéletes, a Bluetooth korlátai miatt eleve nem is lehet az: ha beszélünk a telefonon, nem zenél, és ha két szobánál nagyobb távolságra kerül a mobiltól, elkezd szaggatni. De nem baj, ilyen, így szeretjük.

Jó, hogy Sonos

A Sonos neve gyakorlatilag azonos az egyszerűen és elegánsan megtervezett, és ugyanilyen egyszerűen és elegánsan, vezeték nélküli szinkronban működő hangrendszerekkel. Tavaly a Move-ot próbáltuk ki, ami a nagyobb hangfalaiknak a hordozható és helyben is használható változata. Szépen szól, nehéz és nagy, ezért valószínűleg azoknak éri meg, akik javarészt rendszerbe kötve használják, és néha kiviszik a teraszra, hogy a szomszédok is hallják, amit ők. A Roam ezzel szemben annyira kicsi, hogy könnyű szemüvegtoknak nézni, és a táskát sem húzza le sokkal jobban, még fél kiló sincs. A formaterve is a belesimulás jegyében született, pont olyan fekete vagy fehér, mint a cég többi terméke. Hangminőségben annyit tud, amennyit a Sonos nevet viselve muszáj: tisztán, a basszusokról nem megfeledkezve, de azokat nem is túltolva zenél. Billie Eilish mélyei a hangerő emelésével sem lesznek ostobábbak az előadó ruhatáránál, ahogyan egy Portishead élőből is egyszerre lehet élvezni az alapot és Beth Gibbons énekét. A méretből adódóan azért csodára sem szabad számítani: Elton John moszkvai lemezéből sem a koncertek nyitottsága, sem a zongora határozottsága nem jön át; a Daft Punk Alive-ját sem képes visszaadni a Roam, ahogyan valószínűleg a versenytársainak java sem.

Az átlag fölötti hangminőségnél sokkal hálásabbak leszünk azért, hogy az új Sonos, míg otthon vagyunk, ugyanúgy wifin működik, mint a társai - vagyis azonnal reagál minden gombnyomásra, és bárhova tesszük le a lakásban, ha a router jele elér oda, akkor a hang is el fog. Akkor is, amikor épp másfele mászkálunk a mobilunkkal vagy telefonálunk. A Roam ráadásul figyel arra, hogy épp hol van, és igyekszik hozzáigazítani a hangzást a Trueplay hangolással; a Sound Swap funkcióval pedig egy hosszabb gombnyomással már tovább is tudjuk passzolni a hangot a legközelebbi Sonos hangfalra. A Roam IP67-es minősítéssel por- és vízálló, a PR-csapatuk a legnyugodtabban biztatott minket arra, hogy ezt tegyük próbára, de nem mertük, inkább elhisszük. Ahogyan azt is, hogy egy szoftverfrissítéssel megoldódik majd, hogy az eszköz nem kapcsol ki automatikusan, ha a lejátszás leállítása után nem lépünk ki a Spotifyból - így ha nem figyelünk, gyorsan lemerülhet. Ugyanez használat közben nem tűnik problémának, a tapasztalataink alapján közepes hangerőn bőven meg kell, hogy legyen az ígért tíz óra. Szóval akinek Sonos rendszere van, feltétlenül próbálja ki a Roamot. De mi legyen a többiekkel?

Bilincs vagy kapudrog?

Arra tökéletes a hangszóró, hogy a Sonos-hívőket lebeszélje arról, hogy legyen egy Másik Márkájú hangfaluk, amit magukkal hurcibálnak. Nem fogják mostantól a JBL-t vagy a Bose-t reklámozni - elő fogják kapni a Roamot a vászontáskájukból, amire tote bagként hivatkoznak, a habzóbor mellől, amit sosem neveznének pezsgőnek, és hosszasan fogják ecsetelni, hogy mostantól nem kell a gardróbban (garderobe-ban) vagy a vitorláson (vitorlásukon) zene nélkül élniük. De lehet, hogy nekik is lesz egy kis hiányérzetük, mintha csak elfogyott volna a diétás cseresznyés csokoládés Dr Pepper a kedvenc nemzetközi közértjükben. Nem fogják tudni igazán lelkesen ajánlani a Roamot a még nem megtért ismerőseiknek, mert a Roam első Sonosnak nem az igazi.

Kívülről amennyire elegáns és visszafogott, annyira unalmas és személytelen, különösen a versenytársakhoz képest - ha nem ismernénk a cég dizájnfilozófiáját, azt gondolnánk, hogy valaki véletlenül egyszem grafittal érkezett a szivárványrajzoló versenyre. Valaki csak a fekete és a fehér pólókig jutott a Pull & Bearben. Valaki nem zenekart alapít gimnáziumban, hanem rögtön roadnak áll. A Roamon sehol egy kacsintás, egy gesztus, egy fogantyú, egy bármi - semmi, amire emlékezni lehetne, semmi, amibe bele tudnánk szeretni. Amennyire jó, hogy bármelyik lakásba belesimul egy Sonos rendszer, annyira rossz, hogy a Roam nem tud úgy divatcikk lenni, mint bármelyik komolyan vehető konkurense. Pedig ahhoz, hogy valaki lecserélje a meglévő, megszokott, talán jobb, valószínűleg rosszabb Bluetooth hangfalát, erre nagy szükség volna.

A Roam április 20-tól kapható, 64 990 forintért. Köszönjük a Sonos-nak a tesztelésre kölcsönadott Roamot és One SL-t.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.