Sorban állás helyett ingyen is megnézhetjük híres múzeumok remekműveit

2020 / 01 / 16 / Perei Dóra
Sorban állás helyett ingyen is megnézhetjük híres múzeumok remekműveit
Világhírű párizsi és chicagói múzeumok közelebb hozták számunkra a művészetet, és ingyenesen elérhetővé tették gyűjteményeikben található több mint százezer műalkotás nagy felbontású digitális másolatát.

Cirkusz helyett kultúrát a népnek

A Paris Musées közintézmény tizennégy híres párizsi múzeumot foglal magába, így egyebek mellett olyan világhírű gyűjteményeket birtokol, mint a Louvre, a Grand Palais vagy az Orsay Múzeum. Az intézmény közleménye szerint "a Petit Palais kiállítócsarnoktól a Modern Művészeti Múzeumig a szerdán kezdődött "Open Content" akció célja "a gyűjtemények ismertségének és műtárgyaik láthatóságának növelése Franciaországban és külföldön." Hozzátették: az adatbázis elérhetőségének biztosítása a nagyközönség számára

"szavatolja a szabad hozzáférést és valamennyi digitális adat technikai, jogi és pénzügyi korlátozások nélküli elérését, akár kereskedelmi célokra is."

Jelenleg mintegy százezer műalkotás digitalizált felvételét tekinthetjük meg ingyenesen, hamarosan pedig ennél is többet. Nem kell mást tennünk, mint a Paris Musées weboldalán beírni egy tetszőleges keresőszót, hogy megtaláljuk az áhított műtárgyat a hozzá tartozó magyarázatokkal, időpontokkal, felhasznált anyagokkal, és természetesen a mű eredetével. A nagy felbontású másolatot akár le is tölthetjük, ám az intézmény munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy újrahasználásuk esetén jelöljék meg a mű forrását és azzal kapcsolatos fentebb említett tudnivalókat.

Chicagó ezt már korábban meglépte

Chicagó talán szeles városként lett híres, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az amerikai metropolisz egyben a képzőművészet fellegvára is. A Chicagó-i Művészeti Intézetbe történő bejutás azonban még akkor is nehézkes, ha a szomszédságában élünk, nemhogy több ezer kilométerre tőle. Most viszont, hála felújított adatbázisuknak, a múzeum csupán egy kattintásra van tőlünk. Michael Neault, digitalizációért felelős igazgató a My Modern Met újságírójának elmondta, hogy weboldalukba egy különleges extrát is beépítettek, méghozzá egy "ajánló keresőmotort", ami véletlenszerűen listázza ki a műalkotásokat, közülük is elsősorban a kevésbé ismerteket. Félreértés ne essék, senki sem bírálja mondjuk Van Gogh nagyszerűségét, egész egyszerűen arról van szó, hogy a múzeum teret kíván adni olyan műremekeknek is, amelyek éppoly nagyszerűek, ám kevésbé vannak szem előtt. Például ezek:


Henri Toulouse-Lautrec: “A Moulin Rouge-ban” (1892-1895)

 


Mary Cassatt: “A gyermek fürdetése,” 1893

Georges Seurat, “Vasárnap délután a La Grande Jatte-Szigeten,” 1884

(Fotó: Pixabay, Art Institute Of Chicago)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.