Hatalmas űrparittyával lőtték ki a NASA szállítmányát

2022 / 10 / 06 / Bobák Zsófia
Hatalmas űrparittyával lőtték ki a NASA szállítmányát
Sikeres tesztek esetén a SpinLaunch rakétaindító rendszere a tervek szerint 2026-tól állíthat alacsony Föld körüli pályára műholdakat.

A SpinLaunch különleges rakétaindító rendszerének 10. tesztjén már szállítmányokat is többezer méteres magasságba juttattak az "űrparittyával", ami a jövőben egészen új módot biztosíthat a műholdak pályára állításához. A szeptember 27-én Új-Mexikóban lezajló teszten a NASA, az Airbus, a Cornell Egyetem és az Outpost műholdgyártó vállalat szállítmányait lőtték ki a Suborbital Accelerator (Szuborbitális Gyorsító) nevű berendezés segítségével, ami a fejlettebb változat, az Orbital Accelerator tesztelésre szolgáló elődje és a SpinLaunch közleménye szerint a próba bizonyította, hogy a rendszer kompatibilis a használatban lévő szabványok szerinti műholdakkal, a szállítmányok pedig túl tudják élni azt a rendkívüli terhelést, ami a berendezésben forgás közben hat rájuk. A cég közleményében nem pontosították, hogy a rakományok milyen magasságig jutottak, de annyit elárultak, hogy a mostani alkalommal is a korábbi tesztek pályaívét követték, vagyis valószínűsíthetően néhány kilométeres magasság elérése lehetett a cél.

A NASA DAQ (Data Acquisition Unit) adatokat rögzítő egységét, ami szintén a kísérleti alanyok között kapott helyet, a teszt után begyűjtötték és az adatait a NASA szakértőivel együtt elemezték a SpinLaunch munkatársai. A cég vezérigazgatója, Jonathan Yaney elmondása szerint a mostani próba során, immmár tizedik alkalommal nyertek igazolást arról, hogy a SpinLaunch megoldása megbízhatóan működik és eddig minden alkalommal az elvárások szerint zajlottak le a kísérletek. A továbbiakban a cél az, hogy 2026-ra elindítsák a szolgáltatást és rendszeresen a gyorsítóval juttassanak műholdakat az űrbe.

(Fotó: SpinLaunch)

Túl van a nyolcadik tesztjén a SpinLaunch, amivel rakétákat fognak az űrbe lövöldözni A centrifugális erőt kihasználó "űrparittya" most még csak 7,5 kilométer magasra juttatta el a tesztlövedéket, de a készítői azt ígérik, hogy még idén elérik a Föld körüli pályát is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.