Hatalmas űrparittyával lőtték ki a NASA szállítmányát

2022 / 10 / 06 / Bobák Zsófia
Hatalmas űrparittyával lőtték ki a NASA szállítmányát
Sikeres tesztek esetén a SpinLaunch rakétaindító rendszere a tervek szerint 2026-tól állíthat alacsony Föld körüli pályára műholdakat.

A SpinLaunch különleges rakétaindító rendszerének 10. tesztjén már szállítmányokat is többezer méteres magasságba juttattak az "űrparittyával", ami a jövőben egészen új módot biztosíthat a műholdak pályára állításához. A szeptember 27-én Új-Mexikóban lezajló teszten a NASA, az Airbus, a Cornell Egyetem és az Outpost műholdgyártó vállalat szállítmányait lőtték ki a Suborbital Accelerator (Szuborbitális Gyorsító) nevű berendezés segítségével, ami a fejlettebb változat, az Orbital Accelerator tesztelésre szolgáló elődje és a SpinLaunch közleménye szerint a próba bizonyította, hogy a rendszer kompatibilis a használatban lévő szabványok szerinti műholdakkal, a szállítmányok pedig túl tudják élni azt a rendkívüli terhelést, ami a berendezésben forgás közben hat rájuk. A cég közleményében nem pontosították, hogy a rakományok milyen magasságig jutottak, de annyit elárultak, hogy a mostani alkalommal is a korábbi tesztek pályaívét követték, vagyis valószínűsíthetően néhány kilométeres magasság elérése lehetett a cél.

A NASA DAQ (Data Acquisition Unit) adatokat rögzítő egységét, ami szintén a kísérleti alanyok között kapott helyet, a teszt után begyűjtötték és az adatait a NASA szakértőivel együtt elemezték a SpinLaunch munkatársai. A cég vezérigazgatója, Jonathan Yaney elmondása szerint a mostani próba során, immmár tizedik alkalommal nyertek igazolást arról, hogy a SpinLaunch megoldása megbízhatóan működik és eddig minden alkalommal az elvárások szerint zajlottak le a kísérletek. A továbbiakban a cél az, hogy 2026-ra elindítsák a szolgáltatást és rendszeresen a gyorsítóval juttassanak műholdakat az űrbe.

(Fotó: SpinLaunch)

Túl van a nyolcadik tesztjén a SpinLaunch, amivel rakétákat fognak az űrbe lövöldözni A centrifugális erőt kihasználó "űrparittya" most még csak 7,5 kilométer magasra juttatta el a tesztlövedéket, de a készítői azt ígérik, hogy még idén elérik a Föld körüli pályát is.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.