Spot, Stretch és Atlas együtt tölti a karácsonyt, nem is akárhogyan

2023 / 12 / 17 / Bobák Zsófia
Spot, Stretch és Atlas együtt tölti a karácsonyt, nem is akárhogyan
A Boston Dynamics robotjai már megkezdték a karácsonyi ünneplést.

Amikor Marc Raibert, a Carnegie Mellon Egyetem és az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) professzora 1992-ben megalapította a Boston Dynamicsot, még nem tudta, hogy a cég egyszer majd robotikával fog foglalkozni, eleinte kifejezetten modellezésre és szimulációk létrehozására fókuszáltak. Raibert elmondása szerint a kezdő lökést a robotok építésének irányába a Sony-val való közös munka adta, majd hamarosan már a DARPA támogatásával építették a Big Dog nevű robotkutyaszerű gépüket.

Mára a Boston Dynamics az egyik legismertebb és legsikeresebb robotikai cég, aminek nevéhez fűződik többek között a 2020-ban kereskedelmi forgalomba hozott Spot négylábú robot, a rendkívül agilis Atlas humanoid és legújabban Stretch, az ipari rakodórobot megalkotása. A vállalat elsődleges célja soha nem kizárólagosan a praktikus robotok létrehozása volt, sokkal inkább a kísérletezés, ami a robotok képességeinek jobb megértését eredményezte, és annak ellenére, hogy ma már a Boston Dynamics jelentős kereskedelmi sikereket ér el, a cég továbbra is szereti olyan tevékenységekre használni az alkotmányait, aminek nincs egyértelmű gyakorlati haszna. A robotok emiatt gyakran perdülnek táncra egy-egy videóban és rendszeresen adják elő közösen a koreográfiákat, bár Raibert szerint a táncnak létezik előnye is: hozzájárulhat a robotok "érzelmi" kifejezéséhez.

Spot, Stretch és Atlas most kivételesen nem egy táncos videóban lépnek fel együtt, hanem a karácsonyi ünnepek szellemében ajándékokat parkolnak közös erővel a Boston Dynamics karácsonyi főhadiszállásán, ahol már megkezdődött az ünnepi készülődés. A cég rendszesen tesz közzé hasonló felvételeket a robotok karácsonyáról, korábban díszítettek már fát is a négy-, és kétlábú gépek, ezzel is demonstrálva egyik lehetséges hasznos felhasználási módjukat a robotoknak, amelyek egy több helyen lépnek szolgálatba.
A Boston Dynamics 2022 végén közzétett adatai szerint akkor több mint ezer Spot működött a világban, Stretch pedig már 2022-es forgalmazása előtt olyan népszerűvé vált, hogy az értékesítés kezdete előtt túladott minden példányon a cég.

(Fotó: Boston Dynamics)

Így kell közel százmillió forintból karácsonyfát díszíteni Aki nem kedveli az ünnepekkel járó munkálatokat, az robotokra is bízhatja a feladatot.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.