Kilencszázezer forintról egy forintra zuhant egy kriptovaluta árfolyama öt perc leforgása alatt

2021 / 11 / 02 / Bobák Áron
Kilencszázezer forintról egy forintra zuhant egy kriptovaluta árfolyama öt perc leforgása alatt
Tegnap már írtunk róla, hogy a Squid tokent a tulajdonosai nem tudják eladni, sokan pedig emiatt arra gyanakszanak, hogy a kriptovaluta valójában egy jól megtervezett csalás része. Nem kellett sokat várni rá, hogy kiderüljön az igazság.

A CoinMarketCap hétfőn arról számolt be, hogy a Squid árfolyama még a korábbi napokhoz képest is elképesztően meglódult, a néhány nappal korábban alig 3-4 forintért megvehető kriptovaluta értéke délelőtt 11.35-kor már 888 ezer forint felett járt. A befektetők számára viszont ezután következett a fekete leves, ugyanis a Squid árfolyama mindössze öt perc alatt összeomlott, és azóta már csak alig egy forintot ér a token.

A tokent eredetileg a Netflix sikersorozatának mintájára megalkotott online játékhoz hozták létre, amelybe a résztvevők a tokenekkel nevezhettek volna be, a játék végén pedig a győztes megkapta volna az összes nevezési díj 90 százalékát. Mivel a nevezéshez több száz tokenre volt szükség, így feltételezhető, hogy még azok is ezer dolláros nagyságrendű veszteséget könyvelhettek el, akik napokkal ezelőtt vásároltak be belőle.

Néhány nap alatt háromezerszeresére ugrott egy kriptovaluta értéke, de a tulajdonosai nem sokáig örülhettek Aki múlt szerdán négy forintért vett Squid tokent, ma csaknem 12 ezer forintért adhatná el, de számos tulajdonos arról számolt be, hogy nem tudta eladni a kriptovalutáját.

A Squid árfolyama az elmúlt napokban hiába emelkedett a több ezerszeresére, a befektetők ebből semmit sem tudtak profitálni, ugyanis a token fejlesztői által használt "antidömping mechanizmus" miatt azt szinte lehetetlen volt eladni. A CoinMarketCap szerint ehhez egy másik, Marblesnek elnevezett tokenre lett volna szükség, amit csak a honlapon található különböző játékokkal lehetett megszerezni, ezekbe a játékokba viszont szintén csak több száz Squid tokennel lehetett nevezni, ami az egyre emelkedő árak mellett értelemszerűen nem lett volna jó befektetés. Mivel a honlap időközben elérhetetlenné vált, így a befektetőknek már esélyük sincs rá, hogy megszerezzék a szükséges tokeneket.

A Squiddel így egyedül a fejlesztői jártak jól, akik a Gizmodo szerint nagyjából 2,1 millió dollárt, vagyis több mint 650 millió forintot kerestek néhány nap alatt.

"Ez a »szőnyegkihúzás« klasszikus jele, amikor a fejlesztők váratlanul elhagyják a projektet - és viszik magukkal a befektetők pénzét" - írja az esetről a CoinMarketCap. A kriptovaluták árfolyamjegyzésére szakosodott oldal szerint maguk a fejlesztők a Telegram-csatornájukon arra hivatkoztak, hogy valaki megpróbálta meghekkelni a projektjüket, és ezért állnak le a Squiddel, aminek időközben már a Twitter is letiltotta a fiókját.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Új rekordot döntött a bitcoin árfolyama, de mi következik ezután? Elemzők szerint jelentős emelkedés, de gyors összeomlás is követheti az elmúlt napokban tapasztalt fellendülést.

A legújabb foglalkozás: kriptotárcajelszó-helyreállító Egy apa-fia páros ilyen vállalkozást indított, és volt, hogy több mint hetvenmillió forintnyi, elveszettnek hitt pénzt szerzett vissza a tulajdonosának.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.