A legújabb foglalkozás: kriptotárcajelszó-helyreállító

2021 / 09 / 24 / Pőcze Balázs
A legújabb foglalkozás: kriptotárcajelszó-helyreállító
Az elmúlt hónapokban mi is többször beszámoltunk olyan történetekről, amelyeknek főszereplői ugyan dollármilliomosok, de képtelenek hozzáférni a vagyonukhoz, mert nem emlékeznek a kriptotárcájuk jelszavára. Egy apa-fia páros meglátta az üzleti lehetőséget ezekben a sztorikban, és most azoknak próbálnak segíteni, akiket mindössze néhány betű és szám választ el egy kisebb-nagyobb vagyontól.

Elemzők szerint a világ bitcoinjainak ötöde, közel négymillió darab lehet olyan tárcákban, amelyekhez nem fér hozzá a tulajdonosuk. Jelszó nélkül nem tudnak tranzakciókat indítani, nem tudják jegybanki pénzre sem váltani a devizájukat; és a kriptovilágban nincs egy központi szerv, például egy bank, ahol egyszerűen kérhetnek egy új PIN-kódot, és már meg is van oldva minden. Ha nincs jelszó, nincs pénz. Egyetlen bitcoin ára jelenleg valamivel tizenhárommillió forint fölött van, így az elveszett vagyon összegének leírásához már a tíz hatványait felsoroló Wikipédia oldalhoz kell nyúlni; ha jól számolunk, akkor nagyjából ötvenbillió forintos tételről van szó. Chris és Charlie Brooks arra jutottak, hogy ennek egy kis részét talán meg lehet menteni, ők pedig szívesen segítenek benne - írja a Business Insider. Az ötvenéves Chris négy éve indította el a Crypto Asset Recoveryt, a fia pedig tavaly, az egyetemet egy időre otthagyva, csatlakozott hozzá. Mindketten programozók, de

csodát persze ők sem tudnak tenni.

Megközelítésük a hackerek egyik alapvető technikájára emlékeztet: elkérik a tárca helyben tárolható fájljának egy másolatát, majd a "nyers erőnek" (brute force) hívott módszer segítségével jelszavak százmillióit vagy milliárdjait próbálják ki, hátha valamelyik működik. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy az "a", "aa", "aaa" sorokkal kezdenek, majd minden lehetséges variációt végigpróbálgatnak szépen sorban, hiszen úgy a jelenlegi számítógépekkel egy örökkévalóság sem biztos, hogy elég lenne a probléma megoldásához. Ahhoz, hogy el tudjanak kezdeni dolgozni, ügyfeleik elárulják nekik a gyakran használt jelszavaikat, esetleg ködös emlékeiket, hogy azokból kiindulva lássanak neki a próbálgatásnak. Ha az ügyfélnek fogalma sincs, hogy mi volt a jelszava, esetleg tizenöt karakternél hosszabb, véletlenszerű kódsort választott, akkor nem tudnak segíteni - írják a weboldalukon.

Brooksék azt mondják, hogy megrendelőik közt vannak korai bitcoinbányászok, de olyanok is, akik pár éve, a nagy kriptoőrületben vettek párszázezer forintnyi ilyen fizetőeszközt, és most kéne a pénz, hogy fedezzék a lakbérüket. Sőt, olyanok is akadnak, akik egy szegényebb országban élnek, és az így tárolt, majd elvesztett pártízezer forint az összes megtakarításuk. Azt mondják, az esetek harmadában sikerrel járnak, és csak ekkor kérik el húszszázalékos sikerdíjukat.

(Borítókép: DrawKit Illustrations/Unsplash)

További cikkek a témában:

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.