Új rekordot döntött a bitcoin árfolyama, de mi következik ezután?

2021 / 10 / 21 / Bobák Áron
Új rekordot döntött a bitcoin árfolyama, de mi következik ezután?
Elemzők szerint jelentős emelkedés, de gyors összeomlás is követheti az elmúlt napokban tapasztalt fellendülést.

A legnépszerűbb kriptovaluta meglehetősen hullámzó évet tudhat maga mögött, hiszen amíg áprilisban rekordot jelentő, 64 ezer dollár feletti értékig emelkedett egy bitcoin ára, júliusban az árfolyam a 30 ezer dollár alatti értéket is megjárta. Az elmúlt napokban aztán megint jelentős erősödésnek indult a kriptovaluta, aminek eredményeként a bitcoin árfolyama történelmi rekordot jelentő 66 900 dollárig emelkedett, és kisebb visszaesés után még mindig a 66 ezer dolláros határ közelében mozog.

A CNBC szerint a kiemelkedő eredmény főként annak tudható be, hogy az amerikai tőzsdén kedden elindult az első bitcoin ETF, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alap, ami ugyan nem magának a kriptovalutának az árfolyamán, hanem annak határidős jegyzésein alapul, mégis mérföldkőnek nevezhető a New York-i tőzsde történetében: az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) az elmúlt nyolc évben folyamatosan visszautasította a bitcoin ETF-ek engedélyezését, ha pedig a ProShares Bitcoin Strategy ETF sikeres lesz, akkor azt több hasonló eszköz is követheti a jövőben.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Jesse Proudman, a Makara nevű kriptotanácsadással foglalkozó cég igazgatója a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy ha a bitcoin árfolyama stabilizálódik 65 ezer dollár felett, akkor az elmúlt években látott negyedik negyedéves fellendülés egészen magasra repítheti a bitcoin árfolyamát, a szakértő ugyanakkor annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy az új csúcspontot egy komolyabb eladási hullám fogja követni. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Anthony Denier, a WeBull kriptokereskedelmi platform igazgatója is, aki a Barron's kérdésére azt válaszolta, hogy jelenleg éppen "a digitális valuta normalizálódásának a kezdetét" látjuk, ugyanakkor a szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a bitcoin árfolyamában a hasonlóan erőteljes felíveléseket sokszor hirtelen visszaesés követi, ahogy láthattuk azt 2017-ben, amikor a CME bevezette a bitcoin határidős termékét, vagy idén áprilisban, a Coinbase tőzsdére lépése után. Denier ugyanakkor abban is biztos, hogy akik valóban hisznek a kriptovalutában, azok nem fogják eladni a bitcoinjaikat, amíg annak az értéke nem éri el a hat számjegyű összeget.

Az új rekordot jelentő árfolyam annak tükrében különösen figyelemre méltó, hogy a bitcoinnal kapcsolatban az idei évben sorra érkeztek a nyugtalanító hírek: bár Salvador szeptemberben, első országként a világon, hivatalos fizetőeszközzé tette a kriptovalutát, a náluk jóval jelentősebb gazdasági erőt képviselő Kína alig egy hónapja teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedelmet, és március óta Indiáról is lehet tudni, hogy hasonlóan szigorú szabályozást terveznek bevezetni a kriptopiaccal szemben.

(Borítókép: Chris McGrath/Getty Images)

További cikkek a témában:

Kína teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést Az ázsiai országban hivatalosan már 2019 óta tilos bitcoinnal és más kriptovalutákkal kereskedni, de a Kínai Népbank most igyekszik bezárni a kiskapukat is.

Budapesten kapott szobrot először a Bitcoin atyja Satoshi Nakamoto szobrát a Graphisoft Parkban leplezték le.

Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.