Néhány nap alatt háromezerszeresére ugrott egy kriptovaluta értéke, de a tulajdonosai nem sokáig örülhettek

2021 / 11 / 01 / Bobák Áron
Néhány nap alatt háromezerszeresére ugrott egy kriptovaluta értéke, de a tulajdonosai nem sokáig örülhettek
Aki múlt szerdán négy forintért vett Squid tokent, ma csaknem 12 ezer forintért adhatná el, de számos tulajdonos arról számolt be, hogy nem tudta eladni a kriptovalutáját.

Az elmúlt napokban a BBC-től a Business Insiderig a teljes média a legújabb kriptocsodán ámuldozott, hiszen az alig néhány nappal ezelőtt bevezetett Squid token még a kriptovilágban is szokatlan, robbanásszerű emelkedést produkált: a CoinMarketCap adatai szerint az október 27-én még mindössze csak 3,8 forintot érő token értéke vasárnap estére elérte a 12 ezer forintot, ami több mint háromezerszeres emelkedést jelent.

A kriptovalutát azzal a céllal hozták létre, hogy azzal a Netflix nagysikerű sorozatának, a magyarul Nyerd meg az életed címen futó Squid Game-nek a mintájára létrehozott online játékokban lehessen részt venni. Az Investing.com leírása szerint a játékosok bizonyos mennyiségű token felajánlásával jelentkezhetnek a játékba, a 456 résztvevő közül pedig a győztes elviszi a tokenek 90%-át, míg 10% a játék fejlesztőihez vándorol. A Squid token árának elképesztő emelkedése miatt mostanra persze szinte lehetetlenné vált, hogy új belépők részt vehessenek a játékokban: ahogy azt a hírről beszámoló Kriptoworld.hu írja, az utolsó játékba például 15 ezer tokennel lehetne nevezni, ennyi tokent pedig jelenleg 180 millió forintért lehetne megvásárolni.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a játék győztese elméletben azonnal milliárdossá válna, de egyelőre erősen kérdéses, hogy a tokenjeit be tudná-e váltani valódi pénzre. A CoinMarketCap oldalán nemrég ugyanis egy figyelmeztetés jelent meg, ami fokozott óvatosságra szólítja fel a felhasználókat a Squid tokennel való kereskedés során. "Számos bejelentés érkezett arról, hogy a felhasználók nem tudják eladni ezt a tokent a Pancakeswapban. Kérjük, körültekintően és rendkívüli óvatossággal járjon el" - írja a kriptovaluták árfolyamát jegyző oldal.

Az Investing.com szerint a fennakadást az okozza, hogy a kriptovaluta megalkotói egy olyan mechanizmust építettek be, ami megakadályozza az eladási dömpinget, vagyis a token eladhatóságát ahhoz kötötték, hogy mennyien vásárolnak belőle. Ezt ugyan jelzik a tokenről kiadott dokumentációban is, ugyanakkor nem csoda, ha sokan átverve érzik magukat, amiért a virtuálisan megszerzett vagyonukat nem tudják valódi pénzre váltani. A Gizmodo egyenesen "teljes átverésnek" nevezi a Squid tokent, aminél szerintük már eleve az gyanús, hogy a népszerűbb kriptotőzsdék helyett mindössze a kevéssé ismert Pancakeswapon lehet vele kereskedni. A lap hozzáteszi, hogy a fejlesztők Telegram csatornáján nem lehet kommentelni és a Twitteren is letiltották a lehetőséget, hogy a posztjaikra reagálhassanak, így a felhasználóknak nem sok esélye marad, hogy felvegyék a kapcsolatot akár velük, akár más felhasználókkal.

Egy altcoinokban járatos Twitter-felhasználó szerint a Squid-del kapcsolatban az is gyanús, hogy a token alapítói nem találhatók meg a LinkedIn-en, de figyelmeztető jel lehet az is, hogy a játék honlapja tele van olyan állításokkal, amik nem felelnek meg a valóságnak. Az egyik ilyen csúsztatás, hogy úgy állítják be, mintha Elon Musk a Twitteren népszerűsítette volna a tokent, noha a SpaceX és a Tesla vezére soha nem tett ilyet. A honlapon feltüntetett partnerlista is gyanakvásra ad okot, mert noha eszerint a fejlesztők a Microsofttal, a Netflixszel, a CoinMarketCappel és a szintén kriptoárfolyamokra sepcializálódott CoinGeckóval is együttműködnek, utóbbiról már egészen biztosan lehet tudni, hogy ez nem igaz. A honlap állításait maga a cég társalapítója, Bobby Ong cáfolta meg, aki azt is elmondta, hogy ők a Squid tokent fel sem tüntetik az oldalukon, mivel az nem felelt meg a listázási feltételeiknek. A felmerült kérdésekkel kapcsolatban a Gizmodo és más lapok újságírói is igyekeztek elérni a Squid fejlesztőit, de egyelőre nem kaptak választ.

A kriptovilágban nem szokatlan, hogy egy kriptovaluta árfolyama egyik pillanatról a másikra a fellegekbe szökjön, az elmúlt időszakban például nem csak a Squid token örvendett nagy népszerűségnek, de az úgynevezett "meme tokenek" közé tartozó Shiba Inu is figyelemre méltó emelkedést produkált. Kezdő befektetők azonban hatalmas veszteségeket könyvelhetnek el azzal, ha a kimaradástól való félelemtől hajtva rosszkor váltják a pénzüket kriptovalutára, hiszen a tokenek árfolyama nem csak emelkedni tud villámgyorsan, de ugyanilyen hirtelen a mélybe is zuhanhat.

Frissítés: A CoinMarketCap hétfőn arról számolt be, hogy a Squid token árfolyama egészen 888 ezer forintig emelkedett, majd alig öt perc alatt teljesen összeomlott, jelenleg pedig egy token már alig ér többet egy forintnál. "Ez a klasszikus jele annak, amikor kihúzzák a szőnyeget a befektetők lába alól, vagyis amikor a fejlesztők hirtelen feladják a projektet - és magukkal viszik a befektetők pénzét" - írja az oldal. A Gizmodo szerint a csalók mintegy 2,1 millió dollárt, vagyis nagyjából 650 millió forintot kerestek a tokenen néhány nap alatt.

Kilencszázezer forintról egy forintra zuhant egy kriptovaluta árfolyama öt perc leforgása alatt Úgy tűnik, azoknak lett igaza, akik arra gyanakodtak, hogy a Squid token egy jól megtervezett csalás.

(Borítókép: Jelenet a Nyerd meg az életed című sorozatból, Fotó: Netflix)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Új rekordot döntött a bitcoin árfolyama, de mi következik ezután? Elemzők szerint jelentős emelkedés, de gyors összeomlás is követheti az elmúlt napokban tapasztalt fellendülést.

A legújabb foglalkozás: kriptotárcajelszó-helyreállító Egy apa-fia páros ilyen vállalkozást indított, és volt, hogy több mint hetvenmillió forintnyi, elveszettnek hitt pénzt szerzett vissza a tulajdonosának.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.