Néhány nap alatt háromezerszeresére ugrott egy kriptovaluta értéke, de a tulajdonosai nem sokáig örülhettek

2021 / 11 / 01 / Bobák Áron
Néhány nap alatt háromezerszeresére ugrott egy kriptovaluta értéke, de a tulajdonosai nem sokáig örülhettek
Aki múlt szerdán négy forintért vett Squid tokent, ma csaknem 12 ezer forintért adhatná el, de számos tulajdonos arról számolt be, hogy nem tudta eladni a kriptovalutáját.

Az elmúlt napokban a BBC-től a Business Insiderig a teljes média a legújabb kriptocsodán ámuldozott, hiszen az alig néhány nappal ezelőtt bevezetett Squid token még a kriptovilágban is szokatlan, robbanásszerű emelkedést produkált: a CoinMarketCap adatai szerint az október 27-én még mindössze csak 3,8 forintot érő token értéke vasárnap estére elérte a 12 ezer forintot, ami több mint háromezerszeres emelkedést jelent.

A kriptovalutát azzal a céllal hozták létre, hogy azzal a Netflix nagysikerű sorozatának, a magyarul Nyerd meg az életed címen futó Squid Game-nek a mintájára létrehozott online játékokban lehessen részt venni. Az Investing.com leírása szerint a játékosok bizonyos mennyiségű token felajánlásával jelentkezhetnek a játékba, a 456 résztvevő közül pedig a győztes elviszi a tokenek 90%-át, míg 10% a játék fejlesztőihez vándorol. A Squid token árának elképesztő emelkedése miatt mostanra persze szinte lehetetlenné vált, hogy új belépők részt vehessenek a játékokban: ahogy azt a hírről beszámoló Kriptoworld.hu írja, az utolsó játékba például 15 ezer tokennel lehetne nevezni, ennyi tokent pedig jelenleg 180 millió forintért lehetne megvásárolni.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a játék győztese elméletben azonnal milliárdossá válna, de egyelőre erősen kérdéses, hogy a tokenjeit be tudná-e váltani valódi pénzre. A CoinMarketCap oldalán nemrég ugyanis egy figyelmeztetés jelent meg, ami fokozott óvatosságra szólítja fel a felhasználókat a Squid tokennel való kereskedés során. "Számos bejelentés érkezett arról, hogy a felhasználók nem tudják eladni ezt a tokent a Pancakeswapban. Kérjük, körültekintően és rendkívüli óvatossággal járjon el" - írja a kriptovaluták árfolyamát jegyző oldal.

Az Investing.com szerint a fennakadást az okozza, hogy a kriptovaluta megalkotói egy olyan mechanizmust építettek be, ami megakadályozza az eladási dömpinget, vagyis a token eladhatóságát ahhoz kötötték, hogy mennyien vásárolnak belőle. Ezt ugyan jelzik a tokenről kiadott dokumentációban is, ugyanakkor nem csoda, ha sokan átverve érzik magukat, amiért a virtuálisan megszerzett vagyonukat nem tudják valódi pénzre váltani. A Gizmodo egyenesen "teljes átverésnek" nevezi a Squid tokent, aminél szerintük már eleve az gyanús, hogy a népszerűbb kriptotőzsdék helyett mindössze a kevéssé ismert Pancakeswapon lehet vele kereskedni. A lap hozzáteszi, hogy a fejlesztők Telegram csatornáján nem lehet kommentelni és a Twitteren is letiltották a lehetőséget, hogy a posztjaikra reagálhassanak, így a felhasználóknak nem sok esélye marad, hogy felvegyék a kapcsolatot akár velük, akár más felhasználókkal.

Egy altcoinokban járatos Twitter-felhasználó szerint a Squid-del kapcsolatban az is gyanús, hogy a token alapítói nem találhatók meg a LinkedIn-en, de figyelmeztető jel lehet az is, hogy a játék honlapja tele van olyan állításokkal, amik nem felelnek meg a valóságnak. Az egyik ilyen csúsztatás, hogy úgy állítják be, mintha Elon Musk a Twitteren népszerűsítette volna a tokent, noha a SpaceX és a Tesla vezére soha nem tett ilyet. A honlapon feltüntetett partnerlista is gyanakvásra ad okot, mert noha eszerint a fejlesztők a Microsofttal, a Netflixszel, a CoinMarketCappel és a szintén kriptoárfolyamokra sepcializálódott CoinGeckóval is együttműködnek, utóbbiról már egészen biztosan lehet tudni, hogy ez nem igaz. A honlap állításait maga a cég társalapítója, Bobby Ong cáfolta meg, aki azt is elmondta, hogy ők a Squid tokent fel sem tüntetik az oldalukon, mivel az nem felelt meg a listázási feltételeiknek. A felmerült kérdésekkel kapcsolatban a Gizmodo és más lapok újságírói is igyekeztek elérni a Squid fejlesztőit, de egyelőre nem kaptak választ.

A kriptovilágban nem szokatlan, hogy egy kriptovaluta árfolyama egyik pillanatról a másikra a fellegekbe szökjön, az elmúlt időszakban például nem csak a Squid token örvendett nagy népszerűségnek, de az úgynevezett "meme tokenek" közé tartozó Shiba Inu is figyelemre méltó emelkedést produkált. Kezdő befektetők azonban hatalmas veszteségeket könyvelhetnek el azzal, ha a kimaradástól való félelemtől hajtva rosszkor váltják a pénzüket kriptovalutára, hiszen a tokenek árfolyama nem csak emelkedni tud villámgyorsan, de ugyanilyen hirtelen a mélybe is zuhanhat.

Frissítés: A CoinMarketCap hétfőn arról számolt be, hogy a Squid token árfolyama egészen 888 ezer forintig emelkedett, majd alig öt perc alatt teljesen összeomlott, jelenleg pedig egy token már alig ér többet egy forintnál. "Ez a klasszikus jele annak, amikor kihúzzák a szőnyeget a befektetők lába alól, vagyis amikor a fejlesztők hirtelen feladják a projektet - és magukkal viszik a befektetők pénzét" - írja az oldal. A Gizmodo szerint a csalók mintegy 2,1 millió dollárt, vagyis nagyjából 650 millió forintot kerestek a tokenen néhány nap alatt.

Kilencszázezer forintról egy forintra zuhant egy kriptovaluta árfolyama öt perc leforgása alatt Úgy tűnik, azoknak lett igaza, akik arra gyanakodtak, hogy a Squid token egy jól megtervezett csalás.

(Borítókép: Jelenet a Nyerd meg az életed című sorozatból, Fotó: Netflix)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Új rekordot döntött a bitcoin árfolyama, de mi következik ezután? Elemzők szerint jelentős emelkedés, de gyors összeomlás is követheti az elmúlt napokban tapasztalt fellendülést.

A legújabb foglalkozás: kriptotárcajelszó-helyreállító Egy apa-fia páros ilyen vállalkozást indított, és volt, hogy több mint hetvenmillió forintnyi, elveszettnek hitt pénzt szerzett vissza a tulajdonosának.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.