Szemléletes animáció mutatja be, hogyan "lélegzik" a Föld

2022 / 01 / 23 / Bobák Áron
Szemléletes animáció mutatja be, hogyan
Bár a Földnek technikailag nincs tüdeje, a növényzet által megkötött és kibocsátott szén-dioxid ciklikus váltakozása mégis olyan hatást kelt, mintha a bolygó lélegezne.

Ez a folyamat különösen azokon a területeken, például Európában és Észak-Amerikában látványos, ahol a lombhullató erdők az éghajlat miatt évszakonként eltérő mennyiségű szén-dioxidot tudnak megkötni. A Max Planck Társaság biogeokémiai kutatólaborja által készített animáción mindez így néz ki:

Markus Reichstein, a biogeokémiai labor osztályvezetője a Live Science-nek elmondta, hogy az animációt hobbiprojektként készítették műholdas megfigyelések valamint több száz, a szén-dioxid-kibocsátást monitorozó kutatóállomás adataiból. Az animáción értelemszerűen nem látható az óceánok szerepe, amik ugyan a globális szén-dioxid-kibocsátásnak mintegy 25 százalékát kötik meg, azonban a viselkedésükben nem figyelhető meg olyan ciklikusság, mint a növényzetnél. Ugyanezen okból kevésbé látványos az amazonasi esőerdő is, ami ugyan jókora mennyiségű szén-dioxidot köt meg, ám ciklikusan kevésbé tetten érhető a különbség, mint a lombhullató erdőknél. Az Amazonas-medence - ahogyan arról a Live Science korábban beszámolt - az elmúlt években az erdőirtások hatására egyébként is egyre kevésbé képes betölteni a Föld tüdejének a szerepét, és mára már több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit képes elnyelni.

Az osztályvezető az animációval kapcsolatban elmondta, hogy a klímaváltozás világszerte hatással van a növényzetre. Bár ezeket a folyamatokat egy ilyen animáción nem lehet ábrázolni, de példaként elmondta, hogy a melegebb és hosszabb nyarak az északi féltekén jó hatással vannak a növények növekedésére, azonban azokon a területeken, ahol ez nem jár együtt elegendő csapadékkal, a bolygó felmelegedése ellenkező hatást is kiválthat, és csökkentheti a növényzet mennyiségét.

(Space.com, Borítókép: Surasak Suwanmake/Getty Images)

Magyarországon sivatag, az Antarktiszon metropoliszok - ilyen lenne a világ, ha négy fokkal megemelkedne az átlaghőmérséklet Nagyon más lenne, mint ma, de az apokalipszis valószínűleg elmaradna.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.