A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal

2020 / 12 / 11 / Bobák Áron
A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal
A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.

A Google az Experiments with Google projekt keretében rendszeresen fejleszt olyan alkalmazásokat, amik a fogyatékossággal élő embereknek nyújtanak segítséget. Néhány hete számoltunk be egy olyan alkalmazásról, ami a látássérülteknek segít abban, hogy segítség nélkül is futhassanak, egy korábbi fejlesztésük pedig képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülöttünk.

A legújabb ilyen projektjük a Richard Cave beszédspecialista közreműködésével kifejlesztett Look to Speak, amivel egyszerűen, a szemünk mozgatásával választhatunk különböző kifejezésekből, amit aztán a telefon hangosan kimond. A program nagyon egyszerűen működik: ha ki akarunk választani egy szót a képernyő bal és jobb oldalán található listából, akkor abba az irányba kell néznünk, ahol a szó elhelyezkedik, és ezt egészen addig folytatni, amíg csak az adott szó marad. Ha az egyik szó kiválasztása közben meggondoljuk magunkat, akkor felfelé nézve ugorhatunk vissza a teljes listára. Ez leírva talán körülményesnek tűnik, de a Google igencsak jó munkát végzett, így a gyakorlatban meglehetősen gyorsan ki tudjuk választani a keresett szót.

A lista alapból a leggyakrabban használt szavakat és kifejezéseket tartalmazza, mint például “igen”, “nem”, “vizet kérek”, “kapcsold be a tévét” és ehhez hasonlók, viszont a menüben a lista szabadon átírható, így teljesen személyre tudjuk szabni. A program egyetlen apró hátránya, hogy magyarul nem nagyon tud, vagyis ha magyar kifejezést írunk be, azt erősen angol akcentussal fogja kimondani, de ha a beszélgetőpartnerünk látja a telefon képernyőjét, akkor ez a probléma áthidalható.

Az alkalmazás egyelőre csak androidos telefonokra érhető el a Google Playből (Android 9.0 vagy frissebb operációs rendszert futtató telefonokra), a használatának az egyetlen feltétele pedig az, hogy a telepítés közben engedélyeznünk kell, hogy a program hozzáférjen a telefonunk kamerájához.

(Borítókép: Amanda Dalbjörn/Unsplash)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Karnyújtásnyira kerültünk tőle, hogy többé ne kelljen nyelveket tanulnunk Telefonokra is megérkezett a Google Asszisztens tolmács funkciója, és élőben is pont olyan lenyűgöző, mint a bemutató videókon.

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztet Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.