Szeptember végén szállíthat legközelebb embert a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra

2020 / 07 / 24 / Felkai Ádám
Szeptember végén szállíthat legközelebb embert a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra
Ez már nem próba lesz, hanem az első, tényleges küldetés.

Ennek megfelelően pedig immár nem kettő, mint a Demo-2 misszió alkalmával, hanem négy asztronauta utazik majd az ISS-re. A SpaceX kapszulájában három amerikai (Victor Glover, Michael Hopkins and Shannon Walker) és egy japán űrhajós, Soichi Noguchi (a japán űrügynökség, a JAXA űrhajósa) repül majd.

A küldetésnek pedig már a neve is beszédes: Crew-1 – tehát az eddigi tesztrepülés után ez lesz az első, tényleges misszió, ami leegyszerűsítve egyszerű taxiszolgáltatás: a négy űrhajós a SpaceX fejlesztette Crew Dragon fedélzetén utazik majd az űrállomásra. Minderre persze nem kerülhetett volna sor a Demo-2 küldetés zökkenőmentes lezajlása nélkül: május 30-án lőtt fel a SpaceX két asztronautát közel tíz év után először amerikai földről.

A Demo-2 misszió űrhajósainak – Robert Behnken és Douglas Hurley visszatérése amúgy augsztus 2-re várható.

A Crew Dragon egyébként csak a Demo-2 visszatérése után kaphatja meg hivatalosan is minősítést arra nézvést, hogy alkalmas emberek szállítására is. (Rakományt, műholdat a Dragon kapszulák már eddig is szállítottak.) Addig pedig a Crew-1 küldetés sem kaphatja meg a kilövési engedélyt.


Így tért vissza a Falcon-9 rakéta

A NASA egyébként folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány alakulását is, emiatt pedig ha a kilövésre sor kerül, azon a média csak erősen korlátozott létszámban vehet majd részt. Egyébként az űrutazás és űrkutatás nagyrészt folyamatosan működött a járvány alatt, mivel esszenciális szolgáltatásnak minősítették a ténykedésük. A NASA ugyanakkor több műveletét leállította, igaz, a Nemzetközi Űrállomást még ekkor is teljes fővel akarták működtetni.

A SpaceX vezetője, Elon Musk mindeközben több különös véleményt is megfogalmazott a járvány alakulásával kapcsolatban, amikből kisebb botrányok is kerekedtek. (A lenti tweetben Musk például azon elmélkedik, hogy az álpozitív tesztek miatt olyan nagy a fertőzöttek száma.)

Egyébként annak ellenére, hogy a NASA 2,6 milliárd dollárral is beszállt a Dragon kapszula fejlesztésébe, azok, illetve a kapszulákat hordozó Falcon 9 rakéták a SpaceX tulajdonában vannak. (Ugyanakkor a fenti összegben benne foglaltatik az első pár NASA-küldetés költsége is.) Emiatt pedig a SpaceX az űrhajókon a saját, adott esetben fizető utasait is szállíthatja.

(Képek: Flickr/Official SpaceX Photos)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.