Szeptember végén szállíthat legközelebb embert a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra

2020 / 07 / 24 / Felkai Ádám
Szeptember végén szállíthat legközelebb embert a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra
Ez már nem próba lesz, hanem az első, tényleges küldetés.

Ennek megfelelően pedig immár nem kettő, mint a Demo-2 misszió alkalmával, hanem négy asztronauta utazik majd az ISS-re. A SpaceX kapszulájában három amerikai (Victor Glover, Michael Hopkins and Shannon Walker) és egy japán űrhajós, Soichi Noguchi (a japán űrügynökség, a JAXA űrhajósa) repül majd.

A küldetésnek pedig már a neve is beszédes: Crew-1 – tehát az eddigi tesztrepülés után ez lesz az első, tényleges misszió, ami leegyszerűsítve egyszerű taxiszolgáltatás: a négy űrhajós a SpaceX fejlesztette Crew Dragon fedélzetén utazik majd az űrállomásra. Minderre persze nem kerülhetett volna sor a Demo-2 küldetés zökkenőmentes lezajlása nélkül: május 30-án lőtt fel a SpaceX két asztronautát közel tíz év után először amerikai földről.

A Demo-2 misszió űrhajósainak – Robert Behnken és Douglas Hurley visszatérése amúgy augsztus 2-re várható.

A Crew Dragon egyébként csak a Demo-2 visszatérése után kaphatja meg hivatalosan is minősítést arra nézvést, hogy alkalmas emberek szállítására is. (Rakományt, műholdat a Dragon kapszulák már eddig is szállítottak.) Addig pedig a Crew-1 küldetés sem kaphatja meg a kilövési engedélyt.


Így tért vissza a Falcon-9 rakéta

A NASA egyébként folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány alakulását is, emiatt pedig ha a kilövésre sor kerül, azon a média csak erősen korlátozott létszámban vehet majd részt. Egyébként az űrutazás és űrkutatás nagyrészt folyamatosan működött a járvány alatt, mivel esszenciális szolgáltatásnak minősítették a ténykedésük. A NASA ugyanakkor több műveletét leállította, igaz, a Nemzetközi Űrállomást még ekkor is teljes fővel akarták működtetni.

A SpaceX vezetője, Elon Musk mindeközben több különös véleményt is megfogalmazott a járvány alakulásával kapcsolatban, amikből kisebb botrányok is kerekedtek. (A lenti tweetben Musk például azon elmélkedik, hogy az álpozitív tesztek miatt olyan nagy a fertőzöttek száma.)

Egyébként annak ellenére, hogy a NASA 2,6 milliárd dollárral is beszállt a Dragon kapszula fejlesztésébe, azok, illetve a kapszulákat hordozó Falcon 9 rakéták a SpaceX tulajdonában vannak. (Ugyanakkor a fenti összegben benne foglaltatik az első pár NASA-küldetés költsége is.) Emiatt pedig a SpaceX az űrhajókon a saját, adott esetben fizető utasait is szállíthatja.

(Képek: Flickr/Official SpaceX Photos)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.