Szeptember végétől a régi Android készülékeken nem fog futni a Gmail vagy a YouTube

2021 / 08 / 02 / Pőcze Balázs
Szeptember végétől a régi Android készülékeken nem fog futni a Gmail vagy a YouTube
A Google elkezdte emailben értesíteni azokat, akiknek Android 2.3.7, vagy régebbi verziójú operációs rendszer fut a telefonján, hogy rövidesen nem fognak tudni bejelentkezni a Google szolgáltatásokba.

A Gmail és a YouTube mellett olyan alkalmazások sem fognak működni az érintettek telefonján, mint a Google keresője vagy a Drive - igaz, böngészőn keresztül változatlanul elérheti ezeket, akinek nagyon muszáj, írja a 9to5Google. A lap hozzáfért egy értesítő emailhez, amelyben a keresőóriás arra hivatkozik, hogy biztonsági okokból döntöttek amellett, hogy ezeket a régi verziókat már nem támogatják tovább. A legfrissebb érintett az Android 2.3.7, aminek a kerek verzióját, a 2.3-at a Google több mint tíz éve élesítette. A legrégebbi az operációs rendszer első változata, a muzeális Android 1.0. Aki egy ilyen telefonról szeretne belépni a Google szolgáltatásaiba, az szeptember 27-étől azt fogja látni, hogy a jelszava vagy a felhasználóneve nem megfelelő.

Használ még valaki ilyen telefont?

Az Android legnagyobb konkurensének, az iOS-nek a gyártója, az Apple, gyakran büszkélkedik azzal, hogy a felhasználói rövid idő alatt áttérnek a legfrissebb szoftverekre. Az operációs rendszer legutóbbi kerek verziója, az iOS 14 tavaly szeptemberben jött ki, és kilenc hónappal később már az elmúlt négy évben megjelent Apple telefonok kilencven százalékán az futott. Mostanra globálisan az Apple kütyük egy-két százaléka futtatja csak az eggyel régebbi generációt képviselő, 13.5-ös iOS-t. A Rakéta saját adatai is ezt igazolják vissza: a látogatóink néhány százaléka használ csak 12-essel és 13-assal kezdődő iOS-t. Az Apple-nek persze ebből a szempontból könnyű dolga van, hiszen ők maguk felelnek a készülékért és a rajta futó szoftverért is, így biztosítani tudják, hogy a régi telefonok is elketyegjenek a friss szoftverekkel.

Az Android ezzel szemben nyitott, vagyis sok gyártó készít ilyen mobilokat. Ebből következik, hogy az ökoszisztéma töredezettebb: a frissítések nem, illetve nem ugyanabban a tempóban készülnek el minden telefonra. A szintén tavaly szeptemberben debütált, legfrissebb kerek verzió, az Android 11 világszerte még csak alulról súrolja a húsz, a 10-es a harminchat százalékot, de a hatéves Android 6 (Marshmallow) is még mindig öt százalék körül mozog. A saját adataink szerencsére azt mutatják, hogy olvasóinknak nincs mitől tartaniuk: csak néhány tucat látogatónk használ olyan készüléket, amin nem fog elindulni a Gmail két hónap múlva.

Hol tudom megnézni, hogy a készülékemen melyik verzió fut?

Aki bizonytalan, hogy az Android telefonját vajon érinti-e a szeptemberi szigorítás, az a Beállításokban, "A telefon névjegye" almenüben tudja megnézni az operációs rendszerének verziószámát.

(Borítókép: Eirik Solheim/Unsplash)

További cikkek a témában:

Így tudjuk törölni a Google kereséseinket az elmúlt negyed órából A Google a szokásos éves fejlesztői konferenciáján, az I/O-n jelentette be a privát szféránkat védő funkciót, ami most érkezik iOS-re, és hamarosan Androidon is elérhető lesz.

Az Apple is a Zoom babérjaira tör: jön a FaceTime Windows-ra és Androidra A cég interneten keresztüli videó- és hanghívás rendszerét eddig csak iPhone-okon és Mac-eken használhattuk.

Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS A Huawei nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntöttek, hogy a HarmonyOS-t telefonokra is elérhetővé teszik, de hogy mekkora szeletet hasíthatnak ki a Google tortájából, az nem csak rajtuk múlik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.