Szeptember végétől a régi Android készülékeken nem fog futni a Gmail vagy a YouTube

2021 / 08 / 02 / Pőcze Balázs
Szeptember végétől a régi Android készülékeken nem fog futni a Gmail vagy a YouTube
A Google elkezdte emailben értesíteni azokat, akiknek Android 2.3.7, vagy régebbi verziójú operációs rendszer fut a telefonján, hogy rövidesen nem fognak tudni bejelentkezni a Google szolgáltatásokba.

A Gmail és a YouTube mellett olyan alkalmazások sem fognak működni az érintettek telefonján, mint a Google keresője vagy a Drive - igaz, böngészőn keresztül változatlanul elérheti ezeket, akinek nagyon muszáj, írja a 9to5Google. A lap hozzáfért egy értesítő emailhez, amelyben a keresőóriás arra hivatkozik, hogy biztonsági okokból döntöttek amellett, hogy ezeket a régi verziókat már nem támogatják tovább. A legfrissebb érintett az Android 2.3.7, aminek a kerek verzióját, a 2.3-at a Google több mint tíz éve élesítette. A legrégebbi az operációs rendszer első változata, a muzeális Android 1.0. Aki egy ilyen telefonról szeretne belépni a Google szolgáltatásaiba, az szeptember 27-étől azt fogja látni, hogy a jelszava vagy a felhasználóneve nem megfelelő.

Használ még valaki ilyen telefont?

Az Android legnagyobb konkurensének, az iOS-nek a gyártója, az Apple, gyakran büszkélkedik azzal, hogy a felhasználói rövid idő alatt áttérnek a legfrissebb szoftverekre. Az operációs rendszer legutóbbi kerek verziója, az iOS 14 tavaly szeptemberben jött ki, és kilenc hónappal később már az elmúlt négy évben megjelent Apple telefonok kilencven százalékán az futott. Mostanra globálisan az Apple kütyük egy-két százaléka futtatja csak az eggyel régebbi generációt képviselő, 13.5-ös iOS-t. A Rakéta saját adatai is ezt igazolják vissza: a látogatóink néhány százaléka használ csak 12-essel és 13-assal kezdődő iOS-t. Az Apple-nek persze ebből a szempontból könnyű dolga van, hiszen ők maguk felelnek a készülékért és a rajta futó szoftverért is, így biztosítani tudják, hogy a régi telefonok is elketyegjenek a friss szoftverekkel.

Az Android ezzel szemben nyitott, vagyis sok gyártó készít ilyen mobilokat. Ebből következik, hogy az ökoszisztéma töredezettebb: a frissítések nem, illetve nem ugyanabban a tempóban készülnek el minden telefonra. A szintén tavaly szeptemberben debütált, legfrissebb kerek verzió, az Android 11 világszerte még csak alulról súrolja a húsz, a 10-es a harminchat százalékot, de a hatéves Android 6 (Marshmallow) is még mindig öt százalék körül mozog. A saját adataink szerencsére azt mutatják, hogy olvasóinknak nincs mitől tartaniuk: csak néhány tucat látogatónk használ olyan készüléket, amin nem fog elindulni a Gmail két hónap múlva.

Hol tudom megnézni, hogy a készülékemen melyik verzió fut?

Aki bizonytalan, hogy az Android telefonját vajon érinti-e a szeptemberi szigorítás, az a Beállításokban, "A telefon névjegye" almenüben tudja megnézni az operációs rendszerének verziószámát.

(Borítókép: Eirik Solheim/Unsplash)

További cikkek a témában:

Így tudjuk törölni a Google kereséseinket az elmúlt negyed órából A Google a szokásos éves fejlesztői konferenciáján, az I/O-n jelentette be a privát szféránkat védő funkciót, ami most érkezik iOS-re, és hamarosan Androidon is elérhető lesz.

Az Apple is a Zoom babérjaira tör: jön a FaceTime Windows-ra és Androidra A cég interneten keresztüli videó- és hanghívás rendszerét eddig csak iPhone-okon és Mac-eken használhattuk.

Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS A Huawei nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntöttek, hogy a HarmonyOS-t telefonokra is elérhetővé teszik, de hogy mekkora szeletet hasíthatnak ki a Google tortájából, az nem csak rajtuk múlik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.