Évente több millió tonna ananászt kidobunk, pedig akár szigetelőanyag is lehetne
Évente több millió tonna ananászt kidobunk, pedig akár szigetelőanyag is lehetne
2019 / 12 / 01 / Perei Dóra
Az ananász egyike a legkedveltebb, és a világon a második legnagyobb mennyiségben termelt trópusi gyümölcsének, szüretelése után viszont csupán fele ehető, a másik része a szemétben landol.  

A gyümölcs héja, magva, levelei mind mezőgazdasági hulladéknak számítanak, amit vagy kidobásra vagy égetésre ítélnek. (A FAO adatai szerint 2017-ben több mint huszonhétmillió tonna ananászt termeltünk.) Méretes és hosszú leveleit már régóta hasznosítják rostforrásként, könnyű textilek alapanyagaként, egy vietnámi kutatócsoport azonban most új értelmet adott a textilkészítésre alkalmatlan, önmagában mégis kiváló szigetelő tulajdonságú gyümölcsrostoknak. A kutatók kísérleteiket a Materials Chemistry and Physics szaklapban publikálták, melynek során a rostban gazdag feleslegből olyan anyagot állítottak elő, amely hő- és hangszigetelőként egyaránt hasznosítható, ráadásul környezetbarát.

Az eszköz előállítása során elsőként megőrölték az ananászrostokat, majd elegyítették a polivinil-alkohol 0,2 tömegszázalékos vizes oldatával. A keveréket ultrahangkezeléssel homogenizálták, buborékmentesítették, ezután pedig két órán keresztül nyolcvan Celsius-fokos hőmérsékleten melegítették. A szigetelőanyag végleges formáját fagyasztva szárítással érte el. A végeredmény egy majdnem száz százalékos levegő-aerogél lett. (A kísérletekben többféle rostmennyiséget kipróbáltak, és a két tömegszázalék rostot tartalmazó keverék bizonyult a legjobbnak.) Az anyag fő összetevője a víz, melyben a rostokat a polivinil-alkoholból keletkezett ragasztó fogta össze, ami a kezelések hatására mikroszkopikus habszerkezetté alakult.

Az ananász alapú szigetelés egy katonai víztartó kulacsban a mínusz három Celsius-fokos vizet hat órán át fagypont alatt tartotta, de a hőmérséklet forró italoknál is két és fél órán át negyven Celsius-fok felett maradt. Mindemellett hangszigetelő tulajdonságai előnyösebbnek bizonyultak az épületek hangszigetelésénél használt klasszikus változatoknál.

Az ananász-aerogél a jövő szigetelőanyaga lehet, úgy a tároló edények szigetelésében, mint építőanyagok formájában, mechanikai szilárdsága ugyanis tökéletesen megfelel a célnak.

Számos hőszigetelővel ellentétben ráadásul nem bocsát ki mérgező anyagokat, olcsó, könnyen hozzáférhető, és környezetbarát.

(Fotó: Pixabay)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.