Évente több millió tonna ananászt kidobunk, pedig akár szigetelőanyag is lehetne

2019 / 12 / 01 / Perei Dóra
Évente több millió tonna ananászt kidobunk, pedig akár szigetelőanyag is lehetne
Az ananász egyike a legkedveltebb, és a világon a második legnagyobb mennyiségben termelt trópusi gyümölcsének, szüretelése után viszont csupán fele ehető, a másik része a szemétben landol.  

A gyümölcs héja, magva, levelei mind mezőgazdasági hulladéknak számítanak, amit vagy kidobásra vagy égetésre ítélnek. (A FAO adatai szerint 2017-ben több mint huszonhétmillió tonna ananászt termeltünk.) Méretes és hosszú leveleit már régóta hasznosítják rostforrásként, könnyű textilek alapanyagaként, egy vietnámi kutatócsoport azonban most új értelmet adott a textilkészítésre alkalmatlan, önmagában mégis kiváló szigetelő tulajdonságú gyümölcsrostoknak. A kutatók kísérleteiket a Materials Chemistry and Physics szaklapban publikálták, melynek során a rostban gazdag feleslegből olyan anyagot állítottak elő, amely hő- és hangszigetelőként egyaránt hasznosítható, ráadásul környezetbarát.

Az eszköz előállítása során elsőként megőrölték az ananászrostokat, majd elegyítették a polivinil-alkohol 0,2 tömegszázalékos vizes oldatával. A keveréket ultrahangkezeléssel homogenizálták, buborékmentesítették, ezután pedig két órán keresztül nyolcvan Celsius-fokos hőmérsékleten melegítették. A szigetelőanyag végleges formáját fagyasztva szárítással érte el. A végeredmény egy majdnem száz százalékos levegő-aerogél lett. (A kísérletekben többféle rostmennyiséget kipróbáltak, és a két tömegszázalék rostot tartalmazó keverék bizonyult a legjobbnak.) Az anyag fő összetevője a víz, melyben a rostokat a polivinil-alkoholból keletkezett ragasztó fogta össze, ami a kezelések hatására mikroszkopikus habszerkezetté alakult.

Az ananász alapú szigetelés egy katonai víztartó kulacsban a mínusz három Celsius-fokos vizet hat órán át fagypont alatt tartotta, de a hőmérséklet forró italoknál is két és fél órán át negyven Celsius-fok felett maradt. Mindemellett hangszigetelő tulajdonságai előnyösebbnek bizonyultak az épületek hangszigetelésénél használt klasszikus változatoknál.

Az ananász-aerogél a jövő szigetelőanyaga lehet, úgy a tároló edények szigetelésében, mint építőanyagok formájában, mechanikai szilárdsága ugyanis tökéletesen megfelel a célnak.

Számos hőszigetelővel ellentétben ráadásul nem bocsát ki mérgező anyagokat, olcsó, könnyen hozzáférhető, és környezetbarát.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.