Szigorúbb járványügyi intézkedésekre szólítja fel a kormányt az Orvosi Kamara
2020 / 10 / 27 / felkai.adam
Szigorúbb járványügyi intézkedésekre szólítja fel a kormányt az Orvosi Kamara
A MOK a külföldi trendeket figyelembe véve a járvány gyors súlyosbodására számít, ezért szeretnének az eddiginél szigorúbb, a tavaszi lezárásokat időző intézkedéseket.

A koronavírus-járvány Magyarországon példátlan számokat produkál, a felfedezett esetszámok napról napra dőlnek meg, ma pedig újabb szomorú rekord született: 63 beteg hunyt el ebben a betegségben. Jelen pillanatban 2891 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 243-an szorulnak gépi lélegeztetésre.

A MOK állásfoglalása szerint azonban a hazai helyzet további romlása várható a nemzetközi trendek alapján. Mint írják, a Magyarországhoz hasonló helyzetű, környéki országok többnyire már „meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket”. A MOK szövege kitér arra is, hogy az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványban csupán kárenyhítő hatású, a legfontosabb a fertőzés terjedésének a megakadályozása, ami viszont már kormányzati felelősség. Ezt figyelembe véve szólítja a MOK azonnali cselekvésre Magyarország Kormányát, ahogy fogalmaznak: „az egészségügyi krízis küszöbén”.

A MOK több pontban foglalta össze, hogy mit vár a kormánytól. Ezek közt szerepel a tömegrendezvények engedélyezésének jóval szigorúbb szabályozása, és ezeken a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozása és ellenőrzése. A MOK tovább korlátozná a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitva tartását és vendégszámát. Visszahoznák emellett a tavaszi lezárásból már ismerős sávos bevásárlási szisztémát, tehát, hogy a veszélyeztetett korcsoport tagjai külön idősávokban intézhessék a bevásárlásukat. A MOK szerint sürgető a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok elleni harc is, amiben a kamara lényegében magára maradt. Ezek a csoportok viszont aláássák a személyes védekezés hatékonyságát. A kamara szeretné elérni azt is, hogy szűnjék meg az elvárás, hogy a Covid-betegek ellátására kijelölt intézmények jelentős részében továbbra is legyen teljes ellátási spektrum – ez mind a páciensek, mind a személyzet biztonsága szempontjából fontos lenne.

A MOK szerint a „jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a járvány terjedésének követéséhez, a Kormánynak ezért fel kell hívnia a lakosság figyelmét az egyéni prevenció fontosságára és a szociális kontaktok számának csökkentésére.” A Kamara azt is szeretné, ha a járványügyi védekezést leíró alapdokumentumot (ez rendelkezik az átvezénylésekről, valamint a források elosztásáról, a kórházak feladatmegosztásáról a járvány különböző szakaszaiban) a kormány hozzáférhetővé tenné.

A MOK állásfoglalása alapján ezen intézkedések hiányában a járvány át fog lépni a tömeges fertőzések szakaszába, ami potenciálisan napi több ezer új fertőzést és akár több százas nagyságrendű halálozást jelent.

(Címlapkép: MOK)


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.