Új Covid-gyorsteszttel szerelték fel a mentőautókat

2020 / 10 / 21 / Felkai Ádám
Új Covid-gyorsteszttel szerelték fel a mentőautókat
A Covid-gyanús betegek diagnoszikájának gyorsítása által napokkal lerövidíthető a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyításának megkezdése, mivel lerövidül a betegút. Ha a teszt elfogy, lesz utánpótlás.

Pár napja jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a Covid-gyanús betegek diagnosztikájának meggyorsítása és a betegutak racionalizálása érdekében antigén gyorsteszttel szerelnek fel minden mentőautót. Az antigén alapú gyorstesztek kiválasztásában a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a PCR-tesztekkel (ez a szokott orr- és garatüregi teszt) összehasonlító klinikai vizsgálata segített. A cél az volt, hogy az a gyorsteszt kerüljön kiválasztásra, amely eredményei a leginkább megközelítik a megbízható PCR tesztek eredményeit. Mint az EMMI írja: "A kiválasztott teszteknek nagyon jó, 99-100 % között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak."

A teszt 15 perc alatt eredményt mutat, és az OMSZ a kórházi ellátásra szoruló betegeknél fogja alkalmazni. Ennek köszönhetően rövidül a betegút, mivel a mentő így egyből a kijelölt ellátóhelyre szállítja a pácienst, és ezzel együtt a középsúlyos és súlyos pozitív betegek gyógyításának megkezdése is napokkal lerövidül. A gyorsteszt által negatívnak mutatott, de ettől még Covid-gyanús betegek pedig továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe kerülnek, ahol elvégzik rajtuk a PCR-tesztet.

Tegnap pedig Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, az InfoRádiónak elmondta, ha a most megkapott 30 ezer darab tesztet a 750 mentőegység elhasználja, akkor lesz utánpótlás. Az antigén alapú gyorstesztet a mentők múlt hét óta használják. A mintavétel amúgy a PCR-teszthez hasonlóan garatból történik, ezután a mintát egy speciális oldatban elvegyítik, majd ebből cseppentenek rá a tesztcsíkra. Az eredmény 15 perc alatt meg is születik. Győrfi is hangsúlyozta, hogy a tesztnek „nagyon jó” a specifitása, tehát pozitív eredmény esetén 95 százalék a valószínűsége, hogy a tesztalany valóban fertőzött.

(Kép: Wikipedia Commons/Solymári)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.