Szinte korlátozások nélkül húzhatják le az adatokat a mobilokról a határőrök az Egyesült Államokban

2022 / 09 / 23 / Pőcze Balázs
Szinte korlátozások nélkül húzhatják le az adatokat a mobilokról a határőrök az Egyesült Államokban
Évente akár tízezer okoseszköz adatait másolják le az amerikai határon, az adatbázishoz pedig dolgozók ezrei férnek hozzá - és mindehhez semmilyen bírósági felhatalmazásra nincs szükségük.

A Gizmodo számolt be arról, hogy Ron Wyden szenátor levélben fordult az amerikai Vám- és Határvédelmi Hatóság (Customs and Border Protection, CBP) vezetőjéhez, mert szerinte "válogatás nélkül turkálnak amerikaiak magánjellegű információi közt, bűncselekményre utaló gyanú nélkül". Az országban ugyanis általában bírósági engedélyt kell kérniük a hatóságoknak, ha egy telefonról, vagy bármilyen más elektronikus eszközről szeretnének adatokat megszerezni, de a határőrök kivételt képeznek a szabály alól.

A szenátor szerint a határokról SMS-ek, híváslisták, névjegyzékek, de még fotók is kerülnek be egy adatbázisba,

amelyhez a CBP munkatársainak öt százaléka, körülbelül háromezer ember fér hozzá. Ráadásul azt sem kell rögzíteniük, hogy milyen információkat és miért keresnek, amikor az adatbázist böngészik. Korábban a határőrségnél dolgozók már nyilatkoztak arról, hogy ha szükségét látják, akkor egy "alapvető átvizsgálást" végezhetnek el az utazók mobiljain. Amennyiben ennek során annak az "alapos gyanúja" merül fel, hogy az illető megszegi a törvényeket, vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor egy mélyebb vizsgálatot folytatnak le, melynek során egy olyan eszközhöz csatlakoztatják a számítógépet, mobilt vagy táblagépet, amely lemásolja az azon található adatokat. Ami így bekerül az "Automata Célzási Rendszerbe", az tizenöt évig ott is marad, aki pedig nem működik együtt a hatóságokkal, annak a kütyüjét akár öt napra elkobozhatják. A CBP terepműveleti igazgatója szerint viszont csak akkor készítenek másolatokat az utazók eszközeiről, ha "abszolút szükséges" - ez évente körülbelül tízezer esetet jelent.

Egy szoftvercég néhány éve már felfigyelt erre a gyakorlatra, és érdekes megoldást vezetett be: a 1Password nevű jelszókezelőnek külön "utazási üzemmódja" lett. Ez ideiglenesen letörli a mobilról azokat a jelszavakat, amelyeket semmiképp sem szeretnénk, ha más is tudna rajtunk kívül; vagyis, mint utazáskor általában, a telefonunkkal kapcsolatban is érdemes végiggondolnunk, hogy mire lesz feltétlenül szükségünk út közben.

(Borítókép: Joe Raedle/Getty Images)

Példátlan tömeges megfigyelést tehet lehetővé az EU-ban egy új törvénytervezet Legalábbis a gyerekpornográfia ellen született, a telefonok átvizsgálását lehetővé tevő javaslat kritikusai szerint.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.