Szinte telepatikus képességeket ad a használójának a neurális fülhallgató

2024 / 01 / 11 / Bobák Áron
Szinte telepatikus képességeket ad a használójának a neurális fülhallgató
A Naqi Logix fülhallgatójával úgy irányíthatjuk az elektronikus eszközöket, hogy ahhoz nincs szükség se érintőkijelzőre, se hangutasításokra.

A kanadai cég a Las Vegas-i CES-en mutatta be a “neurális fülhallgató” névre keresztelt terméket, ami fejlesztői szerint az emberek és gépek közötti kommunikáció új korszakát hozhatja el. A készülék az arc apró rezdüléseit alakítja parancsokká, így a felhasználók többek között a fejük mozgatásával, az állkapcsuk összeszorításával vagy a szemöldökük felhúzásával vezérlehetik a különböző digitális eszközöket, legyen szó akár számítógépről, akár okoseszközökről, drónokról vagy kerekesszékről.

A neurális fülhallgató nagy előnye, hogy az agy-számítógép interfészekkel (BMI) ellentétben nincs szükség se sisakra, se pedig közvetlenül az agyba beültetett elektródákra, mégis számos olyan funkcióval rendelkezik, amire eddig csak a BMI-k segítségével nyílt lehetőség. A Naqi szerint a fülhallgató elsősorban mozgáskorlátozottaknak jelenthet nagy segítséget abban, hogy önállóan tudják kezelni az elektronikus eszközöket, de a technológia az ép emberek számára is ugyanilyen hasznos lehet például abban, hogy telefon nélkül kezeljék a lakásukban található okoseszközöket, vagy hogy intuitívabb módon, érintőkijelző, hangutasítások és kamerák használata nélkül tudjanak navigálni a virtuális valóságban. A fülhallgatónak számos hétköznapi helyzetben is hasznát vehetik a felhasználók, autóvezetés közben például azt is képes érzékelni, ha a sofőr fáradt és pihenőre lenne szüksége.

Bár a Naqi fülhallgatója a CES innovációs díját is elnyerte, a fülhallgatóval pontosan ebben a formában valószínűleg nem fogunk találkozni, hiszen az csak egy referenciamodell. A cég állítása szerint a felhőalapú interfészük bármilyen fülhallgatóba vagy fejen viselhető okoseszközbe integrálható, így jelenleg olyan partnereket keresnek, akik látnak fantáziát a találmányukban és azt szívesen beépítenék a saját termékeikbe is.

(Borítókép: Naqi Logix)

Ez a tanítható készülék állítólag okosabb, mint egy telefon A Rabbit R1 a készítői szerint nem csak tökéletesen megérti, amit mondunk neki, de arra is képes, hogy a szokásaink alapján megtanulja, hogyan kell működnie.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.