Ha jól akarjuk lakatni az emberiséget a jövőben, ideje megbarátkoznunk a szintetikus ételekkel

2019 / 11 / 24 / Perei Dóra
Ha jól akarjuk lakatni az emberiséget a jövőben, ideje megbarátkoznunk a szintetikus ételekkel
A gyorsan növekvő globális élelmiszerigény új megoldásokat kíván a kutatóktól. A kérdés: készen áll a világ a szintetikus élelmezésre?

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete úgy becsüli, hogy a bolygó élelmiszerfogyasztásának mértéke megduplázódik 2050-re, ezért arra az álláspontra jutottak, hogy ha el akarunk látni tízmilliárd embert, olyasmiket kell létrehoznunk, amire a természet egyedül képtelen. Mivel a termőterületek szűkülése a klímaváltozás egyik problémája, ezért olyan megoldás kell, ami nem csorbítja tovább élővilágunkat.

Újrateremthető az élet?

A szintetikus biológiát akár az élet új formájának is nevezhetnénk, mivel leegyszerűsítve DNS-programozásról szól: művelői a DNS-t és a géneket élő sejtek létrehozására és módosítására használják, így lényegében egymással felcserélhető biológiai építőkockaként kezelik. (A Nature Biotechnology különszámot szentelt a terület bemutatásának, melyben tíz kutató tízféle meghatározást adott a szintetikus biológia definíciójára.)

Jay Kiesling, a technológia úttörője egyfajta programozási nyelvhez hasonlítja a szintetikus biológiát, melyben a sejtek töltik be a hardver, a DNS pedig az azokat működtető szoftver szerepét. Elképzelése alapján majd ha elegendő ismeretet szerzünk a gének működéséről, akkor akár nulláról kiinduló genetikai programokat is írhatunk, ezáltal új szervezeteket hozhatunk létre, megváltoztathatjuk a természetet, sőt az emberi evolúció alakulását is befolyásolhatjuk. A genetikai szerkesztés és a szintetikus biológia közti különbség elsősorban nagyságrendi: előbbi akár egy kivágás-beillesztés folyamatként idegen géneket épít be, vagy meglévő génekben cserél komponenseket, amikor is általában csak kisszámú rész változik. A szintetikus biológia ellenben nulláról kiindulva alkot géneket, ezáltal a tudósok sokkal kiterjedtebb változásokat eszközölhetnek az ismert géneken, de akár újakat is tervezhetnek.

Kiesling 2003-ban publikálta legelső tanulmányát az új módszer hatékonyságáról. Disszertációjában az artemiszinin nevű vegyületet vizsgálta, amit az egynyári ürömből vontak ki. Hozzá kell tenni, hogy a növény termesztésére tett kísérletek ellenére a terméshozamok igen alacsonyak maradtak. Kiesling azonban felfedezte, hogy szintetikus biológia segítségével a termesztési folyamat megkerülhető: ha megfelelő géneket visznek be a baktériumsejtekbe, azok 'artemiszinin-gyártó gépekké' változnak, és elegendő új forrást biztosítanak. Az artemiszinin azonban csupán egy sokkal átfogóbb program bevezetője volt, mivel a szer egy olyan szénhidrogén, amit gyakran használnak bio-üzemanyagok készítésére. A kutatók ezért az artemiszinin géneket bio-üzemagyag szénhidrogén génekre cserélték, ezáltal olyan mikrobákat alkottak, amik üzemanyaggá alakították a cukrot.

Ezt követően jöttek rá, hogy a növénytermesztés is hasznot húzhat a szintetikus biológiából. Elméletileg baktériumból nyertek nitrogént megkötő géneket, amiket aztán a növények sejtjeibe illesztettek, hogy módosítsák természetes növekedési folyamataikat. A gének megfelelő kombinációjával ugyanis olyan, mesterségesen irányított, tápanyagdús növények termeszthetők, melyek minimális vizet, táptalajt, energiát és műtrágyát igényelnek. A szintetikus biológia ezáltal teljesen új élelmiszerek termelésére használható, mint például a mesterséges élesztővel fermentált aromák, növényi sajtok és más növényi eredetű tejtermékek.

Húsoknál is alkalmazzák

A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) tudósai a helyi Hungry Jack gyorsétteremlánccal: a hüvelyesekből készített szendvicsbetét a marhahús textúrájára és ízére emlékeztet, de rostokban és tápanyagokban jóval gazdagabb és környezetkímélőbb. A húsmentes hamburgerek eladása Ausztráliában kétszáznyolcvankilenc százalékkal nőtt 2010 és 2019 között a George Institute for Global Health közegészségügyi kutatóintézet kutatás felmérése szerint. A CSIRO előrejelzései szerint pedig 2030-ra a növényi alapú fehérjetáplálékok több mint hatmilliárd ausztrál dollár értékű iparággá fejlődnek.

Jack Cowin, a gyorsétteremlánc tulajdonosa szerint az ágazat jól megfér a húsipar mellett, hiszen más a célközönség, a húsmentes hamburger pedig azokat célozza meg, akik fenntarthatósági okok miatt jelenleg nem vásárolják termékeiket. Nick Hazell, a v2food igazgatója hozzátette, hogy a közös cégre égető szükség volt a világ húsfogyasztásának növekedése miatt.

"A világ népessége lassacskán eléri a tízmilliárdot, miközben az egy emberre eső húsfogyasztás is rohamosan növekszik. A számítások pedig kivétel nélkül arra mutatnak, hogy képtelenség jóllakatni ennyi embert."

Véleményével Claudia Vickers, a CSIRO szintetikus növénytermesztéssel foglalkozó munkatársa is egyetért, az alternatív húskészítmények fogyasztását szorgalmazza a valódi húsok helyett. Christina Pollard, a szingapúri Curtin Egyetem táplálkozás- és közegészségügy-szakértője azonban úgy véli, hogy ezek a terméket gyakran tele vannak zsírokkal és sóval, ráadásul túlfeldolgozott ételnek számítanak. Illetve felvetődhet egy másik probléma, amiért egy floridai vegán máris perli a Burger Kinget, mert nem figyelmeztették, hogy a műhúsos burger nem úgy vegán, ahogy elképzelte. Merthogy azt a húspogácsával együtt sütik. A gyorsétterem új dobását egyébként mi is megkóstoltuk, gasztrokalandunkról itt olvashatsz részletesebben.

(Fotó: Pixabay, Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.