Szívdaganatot találtak meg egy okosóra segítségével

2022 / 07 / 20 / Pőcze Balázs
Szívdaganatot találtak meg egy okosóra segítségével
Egy amerikai nőt többször figyelmeztetett az Apple Watch-a, hogy valami nincs rendben a szívverésévével. Miután kivizsgáltatta magát, kiderült, hogy egy daganat okozza a jelenséget.

A 9to5Mac-en olvasható hír szerint az amerikai Maine államban élő Kim Durkee-t két, egymást követő éjszakán figyelmeztette az okosórája, hogy pitvarfibrillációt észlel. Ez a Webbeteg leírása alapján "egy olyan szívritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzációt lehet érezni. Normális esetben a szív ritmusos működését az úgynevezett szinuszcsomó irányítja, pitvarfibrilláció esetén a szívpitvarban sok elektromos impulzus keletkezik, mely a pitvar-kamrai csomón keresztül elérve a szívkamrákat, ritmustalan szívösszehúzódásokat vált ki." A harmadik éjszaka Durkee már nyugtalan lett, és a biztonság kedvéért elment a helyi kórház sürgősségi osztályára, hogy

"megmondják, hogy van-e ok aggodalomra, vagy dobja ki az órát".

Az orvosok arra jutottak, hogy az asszonynak mixómája, egyfajta jóindulatú szívdaganata van, ami elzárja a szív vérellátását és idővel stroke-hoz vezethet. A cikk kiemeli, hogy a betegnek a pitvarfibrilláción kívül semmilyen tünete nem volt, ám a daganat akár a halálát is okozhatta volna. Fontos, hogy az Apple Watch súgó oldala szerint az óra nem képes minden pitvarfibrillációs epizódot érzékelni, és aláhúzzák, hogy a szívrohamok észlelésére sem alkalmas. Kiemelik, hogy ilyen értesítések ellenére sem szabad gyógyszereket szedni, vagy azok szedését abbahagyni, illetve a figyelmeztetések hiányában is orvoshoz kell fordulni, ha más panaszokat tapasztalunk.

Az Apple a kütyü első pár éve után egyértelműen a fitnesz és az egészség területére fókuszált az Apple Watch fejlesztésekor. A több generáció óta elérhető EKG és véroxigénszint-mérés mellett a minket körülvevő zajra, illetve az esésekre is figyel az eszköz. Hosszú ideje pletykálják a testhőmérséklet- és vércukorszint-mérést, sőt a vérnyomás ellenőrzését is, ám hogy ezek az érzékelők végül mikor lesznek olyan szinten, hogy a szabályozó szerveknek és a kütyüt viselőknek is elfogadhatóak legyenek, azt nehéz előre megjósolni.

(Borítókép: Luke Chesser/Unsplash)

Szinuszritmust és pitvarfibrillációt is mér a Huawei új okosórája A Huawei Watch GT 3 Pro nem csak a kifinomult megjelenése miatt figyelemre méltó, de a ma még kevés okosórában elérhető elektrokardiográfot is találunk benne.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.