Szívdaganatot találtak meg egy okosóra segítségével

2022 / 07 / 20 / Pőcze Balázs
Szívdaganatot találtak meg egy okosóra segítségével
Egy amerikai nőt többször figyelmeztetett az Apple Watch-a, hogy valami nincs rendben a szívverésévével. Miután kivizsgáltatta magát, kiderült, hogy egy daganat okozza a jelenséget.

A 9to5Mac-en olvasható hír szerint az amerikai Maine államban élő Kim Durkee-t két, egymást követő éjszakán figyelmeztette az okosórája, hogy pitvarfibrillációt észlel. Ez a Webbeteg leírása alapján "egy olyan szívritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzációt lehet érezni. Normális esetben a szív ritmusos működését az úgynevezett szinuszcsomó irányítja, pitvarfibrilláció esetén a szívpitvarban sok elektromos impulzus keletkezik, mely a pitvar-kamrai csomón keresztül elérve a szívkamrákat, ritmustalan szívösszehúzódásokat vált ki." A harmadik éjszaka Durkee már nyugtalan lett, és a biztonság kedvéért elment a helyi kórház sürgősségi osztályára, hogy

"megmondják, hogy van-e ok aggodalomra, vagy dobja ki az órát".

Az orvosok arra jutottak, hogy az asszonynak mixómája, egyfajta jóindulatú szívdaganata van, ami elzárja a szív vérellátását és idővel stroke-hoz vezethet. A cikk kiemeli, hogy a betegnek a pitvarfibrilláción kívül semmilyen tünete nem volt, ám a daganat akár a halálát is okozhatta volna. Fontos, hogy az Apple Watch súgó oldala szerint az óra nem képes minden pitvarfibrillációs epizódot érzékelni, és aláhúzzák, hogy a szívrohamok észlelésére sem alkalmas. Kiemelik, hogy ilyen értesítések ellenére sem szabad gyógyszereket szedni, vagy azok szedését abbahagyni, illetve a figyelmeztetések hiányában is orvoshoz kell fordulni, ha más panaszokat tapasztalunk.

Az Apple a kütyü első pár éve után egyértelműen a fitnesz és az egészség területére fókuszált az Apple Watch fejlesztésekor. A több generáció óta elérhető EKG és véroxigénszint-mérés mellett a minket körülvevő zajra, illetve az esésekre is figyel az eszköz. Hosszú ideje pletykálják a testhőmérséklet- és vércukorszint-mérést, sőt a vérnyomás ellenőrzését is, ám hogy ezek az érzékelők végül mikor lesznek olyan szinten, hogy a szabályozó szerveknek és a kütyüt viselőknek is elfogadhatóak legyenek, azt nehéz előre megjósolni.

(Borítókép: Luke Chesser/Unsplash)

Szinuszritmust és pitvarfibrillációt is mér a Huawei új okosórája A Huawei Watch GT 3 Pro nem csak a kifinomult megjelenése miatt figyelemre méltó, de a ma még kevés okosórában elérhető elektrokardiográfot is találunk benne.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.