Szlovéniában is elindult az első nagyszabású projekt a zöldáram gázzá alakítására

2020 / 11 / 07 / Rácz Tamás
Szlovéniában is elindult az első nagyszabású projekt a zöldáram gázzá alakítására
Négy energetikai cég és három minisztérium együttműködésével indul a szlovén zöldhidrogén- és zöldmetán-biznisz.

Az Európai Unió klímavédelmi terveinek megvalósítása és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése szempontjából egyaránt fontos egy új energetikai ágazat, a power-to-gas, vagyis a megújuló energia tárolható, szállítható hidrogénné, esetleg metánná alakítása. Nyugat-Európában már komoly múltja van a szektornak és nagyszabású projektek zajlanak elsősorban a hidrogénalapú energetika és mobilitás fejlesztésére, de a keleti régióban is egyre több állam foglalkozik egyre komolyabban a témával.

A napokban Szlovénia is elindította az első nagyobb projektet, melyben a bőséges mennyiségben de időben és intenzitásban egyenetlenül érkező napenergia és a szélenergia tervezhetően felhasználható gázzá alakítására irányul. A SLOP2G (Slovenian Power To Gas) innovációs alap létrehozásában négy nagy ipari gázipari és elektromos szereplő vesz részt (Plinovodi, ELES, HSE és HESS), a nemzetgazdasági koordinációt pedig három minisztérium is segíti (az infrastruktúráért, a környezetvédelemért és a honvédelemért felelős tárcák).

A SLOP2G elsődleges feladata, hogy felvázolja annak a rendszernek a szerkezetét, melyben a nap- és szélenergiát elsődlegesen hidrogénné konvertálnák (víz elektrolízisével), majd a keletkező hidrogént biológiai eljárással "metanizálnák", szén-dioxid (akár ipari folyamatokban még a légkörbe kerülés előtt befogott CO2) felhasználásával metánná alakítanák. A keletkező zöldhidrogén és zöldmetán ezután járművek üzemanyagaként, háztartások fűtőanyagaként, ipari létesítmények energiahordozójaként hasznosítható - bizonyos esetekben akár keverve is. A projektben természetesen kiemelt figyelmet fordítanak az energia átalakításainak és felhasználásának elszámolási kérdéseire, az energiahordozók zöld forrásának igazolhatóságára is.

A projekt jól illeszkedik az Európai Unió Green Deal programjába, melynek célja az EU karbonsemlegességének megteremtése.


Egy remek ábra a power to gas-folyamat szemléltetésére az Audi saját hasonló projektjének médiaanyagából


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.