Szuperszámítógéppel készítik el a Föld digitális mását

2020 / 10 / 28 / Perei Dóra
Szuperszámítógéppel készítik el a Föld digitális mását
Az Európai Unió kezdeményezése lehetővé teszi az árvizek, szárazságok és tüzek természetének minden eddiginél pontosabb megjóslását, sőt segítségével az éghajlatváltozás társadalmi hatásaira is következtetni lehet.

A Destination Earth projektben egy kilométeres egységekre bontják a földi légkört, majd lemodellezik azokat, az eddigiekhez képest jóval nagyobb felbontásban. Így az előrejelzések is sokkal részletesebb, valós idejű adatokon alapulhatnak. A projekt jövőre indul, a modellezést pedig egy szuperszámítógép végzi, Finnországban, Olaszországban vagy Spanyolországban, mivel a pontos helyszín még kérdéses. Az éghajlati modellek többnyire ötven-száz kilométeres felbontású képet adnak, de a legjobb szimulációk, például az európai ECMWF is mindössze kilenc kilométeres egységet mutatnak. Vagyis az új modell ténylegesen óriási előrelépést jelenthet, akár

a meleg levegő felfelé áramlásának szimulálásánál (a felhőképződés fontos tényezőjénél), akár az óceáni áramlatok viselkedésének tanulmányozásánál.

Japánban jelenleg is üzemel egy egy kilométeres felbontású kísérleti globális éghajlati szimuláció, amely beigazolta, hogy a viharok és áramlatok közvetlen szimulációjával a korábbinál sokkal pontosabb csapadék-előrejelzések megvalósíthatók. A modellek ugyanakkor a hosszabb távú jóslatokat is pontosabbá tehetik, hiszen a vizsgált adatokból az előző verziókhoz képest sokkal jellegzetesebben érzékelhetők például az uralkodó szelekkel kapcsolatos változások, melyekkel akár évekre előrevetíthető az időjárás várható alakulása - írja a Sciencemag.

A nagyobb felbontás természetesen részletesebb alapadatokkal párosul: míg napjaink modelljei a helyi időjárási állomások, műholdak és egyéb mérések adatait nagyobb területekre átlagolják, aminek hátulütője a helyi variációk összemosódása, addig a kisebb léptékű felosztás közelebb viszi egymáshoz a mérési adatok és a modellek részletgazdaságát. Egy ilyen modell irányítása ugyanakkor technikailag is hatalmas kihívás.

A japánoknak például fél évbe telt, mire bármi hasznosat tudtak kikövetkeztetni a mindössze pár nap alatt felgyülemlett adatokból,

pedig a rendszer praktikus használhatóságához valós idejű elemzés kellene – legalábbis az adatok a rövid távú előrejelzéseit illetően. Ehhez úgynevezett exaszintű, másodpercenként egytrillió számítást végrehajtó szuperszámítógépre van szükség, amelynek fejlesztése már folyik. A tervek szerint a rendszer különböző léptékű előrejelzéseket végez eltérő gyakorisággal: rövid távú számítások folyamatosan zajlanak, míg az évekre, évtizedekre előre szóló időjárási szimulációkat félévente-évente futtatják majd le.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.