T. rexekhez és madarakhoz hasonlóan szaladnak majd a jövő robotjai

2022 / 03 / 17 / Bobák Zsófia
T. rexekhez és madarakhoz hasonlóan szaladnak majd a jövő robotjai
Az energiahatékonyság érdekében jobb, ha a robotok alsóteste nem az emberek felépítését utánozza, hanem sokkal ősibb struktúrákat.

A Max Planck Intézet kutatói a biomechanikai kísérletek során arra a kérdésre próbálták választ találni, hogy hogyan képesek a struccok, nagy termetük ellenére, egészen gyorsan, akár 55 km/h-ás sebességgel szaladni a szavannákon.
"A röpképtelen madarak műszaki csodák" - írják az intézet intelligens rendszerekkel foglalkozó osztályának közleményében, utalva a struccok speciális lábfelépítésére, amelynek segítségével különösen energiahatékonyan oldják meg a futás, vagy akár az egy helyben állás műveletét is. A struccok és baromfik egy 2008-ban napvilágot látott tanulmány szerint a legközelebbi rokonai az egykori csúcsragadozónak, a Tyrannosaurus rexnek, ezért lehetséges, hogy a lábaik és mozgásuk tekintetében is nagyban hasonlítottak, bár a többezer kilogramm súlyú zsarnokgyík valószínűleg lassabban tudott csak haladni náluk, sőt, nem kizárt, hogy kifejezetten a sétatempót részesítette előnyben. Ahogy a Max Planck Intézet írja:

"Ha a 66 millió évvel ezelőtt élt Tyrannosaurus rex hasonló lábstruktúrával rendelkezett, mint a ma a szavannákon szaladó struccok, akkor feltételezhetjük, hogy a madárlábak kiállták az idő próbáját - jó példái az evolúciós szelekciónak."

Mivel a robotok tervezése során a mérnökök gyakran a természethez fordulnak inspirációért, ezért a kétlábú gépek fejlesztésében is szerepet kapott az állatok testfelépítésének tanulmányozása, a madarak pedig megfelelő modellt jelentettek az energiahatékonyság szempontjából, így a robottorzó struccok lábait kapta a fejlesztés során. A gépet csak két kisebb teljesítményű motorral látták el, az egyik a térdek hajlításáért felel, a másik a csípőnél a lábak előre-hátra mozgatásáért. A lábfejek viszont nem rendelkeznek semmilyen elektronikus berendezéssel, egy egyszerű rugós szerkezet működteti őket, amelyet az inakat utánzó rendszerrel láttak el, így haladás közben a lábfejek ugyanúgy hátrahajlanak, mint a madarak esetében.

BirdBotot a laboratórium futópadján tesztelték és bebizonyosodott, hogy a módszer nem csak energiahatékony, hanem strapabíró és gyors mozgást tesz lehetővé. A kutatók a vizsgálatot elsősorban nem egy új típusú robot kifejlesztésének céljából végezték el, hanem azért, hogy jobban megértsék az állatok evolúciós alkalmazkodásának mikéntjét, de a megfigyelések mindkét terület, a biológia és a robotika fejlődését is elősegíthetik, így alapot adhatnak a gyorsabb és stabilabb kétlábú gépek létrehozásához is.

(Fotó: Max Planck Institute)

Elkészült a robot, ami úgy jár, mint egy ember, és úgy repül, mint egy drón A Leonardo nevű robot karjai helyére két-két propellert szereltek, így gördeszkázni vagy kötélen egyensúlyozni is képes.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.