T. rexekhez és madarakhoz hasonlóan szaladnak majd a jövő robotjai

2022 / 03 / 17 / Bobák Zsófia
T. rexekhez és madarakhoz hasonlóan szaladnak majd a jövő robotjai
Az energiahatékonyság érdekében jobb, ha a robotok alsóteste nem az emberek felépítését utánozza, hanem sokkal ősibb struktúrákat.

A Max Planck Intézet kutatói a biomechanikai kísérletek során arra a kérdésre próbálták választ találni, hogy hogyan képesek a struccok, nagy termetük ellenére, egészen gyorsan, akár 55 km/h-ás sebességgel szaladni a szavannákon.
"A röpképtelen madarak műszaki csodák" - írják az intézet intelligens rendszerekkel foglalkozó osztályának közleményében, utalva a struccok speciális lábfelépítésére, amelynek segítségével különösen energiahatékonyan oldják meg a futás, vagy akár az egy helyben állás műveletét is. A struccok és baromfik egy 2008-ban napvilágot látott tanulmány szerint a legközelebbi rokonai az egykori csúcsragadozónak, a Tyrannosaurus rexnek, ezért lehetséges, hogy a lábaik és mozgásuk tekintetében is nagyban hasonlítottak, bár a többezer kilogramm súlyú zsarnokgyík valószínűleg lassabban tudott csak haladni náluk, sőt, nem kizárt, hogy kifejezetten a sétatempót részesítette előnyben. Ahogy a Max Planck Intézet írja:

"Ha a 66 millió évvel ezelőtt élt Tyrannosaurus rex hasonló lábstruktúrával rendelkezett, mint a ma a szavannákon szaladó struccok, akkor feltételezhetjük, hogy a madárlábak kiállták az idő próbáját - jó példái az evolúciós szelekciónak."

Mivel a robotok tervezése során a mérnökök gyakran a természethez fordulnak inspirációért, ezért a kétlábú gépek fejlesztésében is szerepet kapott az állatok testfelépítésének tanulmányozása, a madarak pedig megfelelő modellt jelentettek az energiahatékonyság szempontjából, így a robottorzó struccok lábait kapta a fejlesztés során. A gépet csak két kisebb teljesítményű motorral látták el, az egyik a térdek hajlításáért felel, a másik a csípőnél a lábak előre-hátra mozgatásáért. A lábfejek viszont nem rendelkeznek semmilyen elektronikus berendezéssel, egy egyszerű rugós szerkezet működteti őket, amelyet az inakat utánzó rendszerrel láttak el, így haladás közben a lábfejek ugyanúgy hátrahajlanak, mint a madarak esetében.

BirdBotot a laboratórium futópadján tesztelték és bebizonyosodott, hogy a módszer nem csak energiahatékony, hanem strapabíró és gyors mozgást tesz lehetővé. A kutatók a vizsgálatot elsősorban nem egy új típusú robot kifejlesztésének céljából végezték el, hanem azért, hogy jobban megértsék az állatok evolúciós alkalmazkodásának mikéntjét, de a megfigyelések mindkét terület, a biológia és a robotika fejlődését is elősegíthetik, így alapot adhatnak a gyorsabb és stabilabb kétlábú gépek létrehozásához is.

(Fotó: Max Planck Institute)

Elkészült a robot, ami úgy jár, mint egy ember, és úgy repül, mint egy drón A Leonardo nevű robot karjai helyére két-két propellert szereltek, így gördeszkázni vagy kötélen egyensúlyozni is képes.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google alig egy hete tette elérhetővé a ChatGPT kihívójának szánt Gemini legerősebb változatát, a Gemini 1.0 Ultrát, de máris bejelentettek egy új modellt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.