Tavaly még csak egy hörcsög, idén már emberek is utazhatnak a sztratoszférába ballonnal

2023 / 02 / 28 / Bobák Zsófia
Tavaly még csak egy hörcsög, idén már emberek is utazhatnak a sztratoszférába ballonnal
Az Iwaya Giken még idén tervezi beindítani a ballonos űrutazási szolgáltatását, amellyel mindössze 64 millió forintért láthatják a résztvevők a Föld görbületét 24 kilométeres magasságból.

A japán Iwaya Giken startup a Space Perspective és a World View mellett a következő azoknak a cégeknek a sorában, amelyek az űrturizmus egy új formájának, a sztratoszférába induló ballonokkal megvalósított utazásoknak a megalapozását tervezik. A léggömbök nem kifejezetten az űrbe, inkább csak a sztratoszférába szállítják az embereket, de a sok kilométeres magasságból már jól látható a Föld görbülete és ezt szemlélve hasonlóan lenyűgöző élményben lehet része az utazóknak, mintha egy, a Föld légkörét elhagyó eszközzel tennék meg az utat kicsivel távolabbra.

A japán vállalat egy kisméretű, kétszemélyes kabint tervezett az utasok számára, ez a T-10 Earther, amelyben csak az ülésekbe csatolva lehetséges ülni (ellentétben a versenytársak jóval tágasabb luxuskapszuláival), ezt a kabint pedig 24 kilométer magasba viszi két óra leforgása alatt a héliumos ballon. Ezután a résztvevők egy órát a Föld megtekintésével tölthetnek, majd megkezdődik a lassú ereszkedés. A rendszert tavaly tesztelték először élőlényekkel, először még csak egy hörcsög utazott a modulban, majd emberes tesztet is tartottak alacsonyabb magasságban. A próba sikeresen bizonyult, mivel a cég február 21-én megnyitotta az utat a foglalások előtt: egyelőre körülbelül 64 millió forintnak megfelelő összegért lehet az Iwaya Gikennel az űrbe utazni.

Később az árak csökkenhetnek, mivel a cég vezérigazgatója, Keisuke Iwaya 2,5 millió forintos utazási lehetőséget szeretne bevezetni a jövőben egy tavalyi nyilatkozata szerint.

(Fotó: AP News, Iwaya Giken)

Ballonnal a sztratoszférába - az űrturizmus új formája alakul Messze még az idő, hogy a családi nyaralás során valamelyik tengerpart helyett az űrbe vagy legalábbis a sztratoszférába ruccanjanak ki az emberek, de a World View cég küldetése, hogy minél több ember számára megnyissa az utat egy ilyen jövő felé.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.