Hogyan lesz egy szimpla telefontokból többfunkciós miniszámítógép?

2020 / 02 / 27 / Perei Dóra
Hogyan lesz egy szimpla telefontokból többfunkciós miniszámítógép?
A Diveroid mobiltok víz alatti kamerát, iránytűt, sőt merülési naplót is rejt, melyeknek köszönhetően a búvárkodás élménye minden eddiginél nagyszerűbb lehet.

A víz alatti merülésekhez csatlakoztatott eszközöket tervező Diveroid a Kickstarteren hirdeti legújabb modelljét, az okostelefont kompakt búvárfelszereléssé átalakító telefontokot, melyre mostanra az áhított összeg harmincötszörösét sikerült összegyűjteni.

"Már a kezdetekkor biztos voltam benne, hogy a mobil helyettesíthet egy búvárkomputert, a Diveroid pedig az első olyan moduláris, merüléshez használható miniszámítógép, amely a mobiltelefonok burkolatához csatlakoztatható" - mondja Jungil Kim, az Artisan&Ocean alapítója.

Hozzátette: a készülékbe olyan szabadalmaztatott, beépített funkciógombok kerültek, melyek segítségével bármilyen típusú telefon belepasszol a tokba. A készülékhez tartozó applikáción keresztül a merülésben eltöltött idő, a merülés sebessége és a méterben kifejezett mélység látható. Míg egy meghatározott mélység elérésekor vagy a túlzottan gyors emelkedéskor beállítható, hogy az eszköz vörös fénnyel és rezgéssel riasszon. A speciális tokon keresztül a telefon típusától függően a kamera ultraszéles látószöge, a zoom, a szelfi funkció és a 4K-s videóminőség egyaránt elérhető, sőt akár kedvünk szerint váltogatható. Az így készített fotók és videók pedig automatikusan dokumentálhatók a digitális merülési naplóban, melyekkel lényegében egyetlen összeálló kisfilmként végignézhetjük az összes búvárkodást.

A speciális mobiltok az elmúlt években az okostelefonokhoz és okosórákhoz használt és karcállósága miatt csak szuperüvegként emlegetett Gorilla Glassból, illetve a törhetetlenségét és tartósságát garantáló üvegszálas polikarbonátból készült. A telefontartót egy beépített hőelvezetővel is ellátták, ami megelőzi az üveg párásodását. Az eszköz hatvan méterig vízálló, beépített akkumulátora pedig nagyjából ötszáz merülésig működőképes.

Búvártokhoz jól jöhet egy búvárdrón

Tányérméretű, mobil applikációval vezérelhető hobbidrón, ami előtt semmi sem marad rejtve, már ami a vízfenéken történik. Mi pedig természetesen élőben követhetjük az eseményeket kijelzőnkön. A kínai Chasing Innovation 2017-ben nyerte el a híres Red Dot terméktervezői díjat Gladius Mini víz alatti drónjával, amit hamarosan piacra is dobott. Az ipari használatra szánt modell elsősorban a vízi élővilág kutatóinak, illetve tapasztalt hajósoknak készült, akik a drón segítségével a hajótest alsó részeinek épségét ezen keresztül élőképeken is követhetik.

Újabb modelljük azonban már a lelkes amatőrök igényeit hivatott kielégíteni, akik utazásaik vagy hétvégi túrájuk során szívesen felfedeznék, mit rejt a tengerfenék. 'Ő' Dory, a Glaudius-nál jóval kisebb, könnyebb és okosabb búvárdrón. Az eszköz egy nagyfelbontású Full HD videokamerát és annak két oldalára egy-egy LED-fényszórót kapott, melyekkel még a nagyon gyenge fényviszonyok mellett is kiváló képminőséget ígér. Ami a merülést illeti, Dory maximum tizenöt méterig engedhető, cserébe viszont egy vezérlésre dedikált applikációval kezelhető, ugyanis összekapcsolták egy vízfelszínen úszó jelzőbójával, ami egy tizenöt méter hosszú jelátvivő kábellel fogadja és továbbítja a telefonról érkező vezérlési parancsokat.

A felszínen úszó bója szerepe a tengerfenékről vagy zátonyokról, alulnézetből készített fotók és videók tárolása, és mivel GPS-sel is felszerelték, a koordinátákkal együtt a készítés pontos helye ugyancsak megjelölhető. Míg az alkalmazásban minden valós időben nézhető, amit a kis úszó drón lefilmez, és azon keresztül is irányítható. Összesen öt elektromotor felel a víz alatti manőverezésért, ezek közül kettő az előre, hátra mozgásért és az oldalirányú kormányzásért, míg a maradék hárommal a mélység és merülési szög szabályozható.

(Fotó: Kickstarter)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.