Teljes galaxis méretű fekete lyukak is létezhetnek egy új elmélet szerint

2021 / 01 / 22 / Justin Viktor
Teljes galaxis méretű fekete lyukak is létezhetnek egy új elmélet szerint
A tudósok szerint létezhetnek teljes galaxis méretű fekete lyukak, melyek egyszersmind egy másik nagy rejtélyt is megoldhatnának.

100 milliárd milliárd naptömeg

"A szupermasszív fekete lyukak csaknem 100 milliárd naptömegűek is lehetnek” - mondta Bernard Carr, a londoni Queen Mary University csillagásza, aki az új kutatáson dolgozott. „Ha valami ennél is nagyobb, annak sugara már legalább akkora kell legyen, mint a Naprendszerünké (egy fényév egyszázada körüli érték). A csillagászati számítások azt sugallják, hogy Univerzumunkban a fekete lyukak maximális tömege 100 milliárd milliárd naptömeg lehet, melynek mérete már hasonló egy galaxis méretéhez."

Carr és munkatársai új kutatása szerint ezek az elképesztően hatalmas fekete lyukak (stupendously large black hole - SLAB) meghaladhatják a méretre és tömegre vonatkozó felső korlátokat, melyek a szupermasszív fekete lyukak esetében érvényesek. A SLAB-ok dacára hihetetlen sűrűségüknek, nagyobbak is lehetnek, mint egy teljes naprendszer, és talán még a Tejút-galaxis méreténél is.

SLAB

A kutatás alapja az az elképzelés, hogy a SLAB-ok az univerzum legkorábbi napjaiban keletkezhettek az intergalaktikus térben, és nem oly módon, ahogyan a szupermasszív fekete lyukak, melyek egy-egy galaxis közepén, a körülöttük található csillagokkal táplálkozva nőnek hatalmasra. Mivel a kialakulásuk különbözik, a SLAB-okat nem korlátoznák ugyanazok a méretbeli limitációk, mint a szupermasszív fekete lyukakat.

Ha ezek az elméleti SLAB-ek valósak, akkor segíthetnek a tudósoknak abban, hogy végre feltárják a sötét anyag rejtelmeit, melyről azt gondolják, hogy az univerzum tömegének nagy részét alkotja - magyarázta Carr sajtóközleményében. Ha ezek a szörnyek szörnyei létezhetnek odakinn a csillagközi térben, akkor a SLAB-ok és más ősi fekete lyukak formájában meglenne az univerzum megmagyarázhatatlanul hiányzó anyagának nagy része.

Carr azonban figyelmeztet: „Nem tudjuk biztosan, hogy léteznek-e SLAB-ok.”

A kutatás eredményei a Royal Astronomical Society Monthly Notices című folyóiratában jelentek meg.

(Forrás: Phys Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

A fekete lyukakban talán ősi, összeomlott univerzumok lehetnek Egy új elmélet szerint olyan apró ősi fekete lyukak alkothatják a sötét anyagot, melyek a világegyetem keletkezésének idején jöttek létre, és apró, összeomlott univerzumokat tartalmazhatnak.

Az összeolvadó fekete lyukak többször csengetnek A fekete lyukak olyan hatalmas tömeggel rendelkeznek, hogy még a fény sem menekülhet a gravitációjuk fogságából, és néha még össze is olvadnak egymással. Ezekhez a gigászi katasztrófákhoz köthető Univerzumunk néhány legextrémebb jelensége, és a friss kutatások eredményeiből ismét váratlan, izgalmas adatokat kaptunk róluk, egyenesen a téridőben keltett hullámaikból.

Elméletileg létrehozható egy fekete lyuk keltette mágneses mező itt a Földön Egy új kutatás eredményei szerint a Földön is képesek lehetünk olyan erős mágneses mezőket létrehozni, melyeket eddig csak a fekete lyukaknál vagy neutroncsillagoknál észleltünk. Ezek szinte elképzelhetetlenül hatalmas erejű mágneses mezők lennének.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.