Teljesen átlátszó kijelzős laptopot mutatott be a Lenovo

2024 / 02 / 26 / Bobák Áron
Teljesen átlátszó kijelzős laptopot mutatott be a Lenovo
A ThinkBook Transparent Display kikapcsolva úgy néz ki, mintha a kijelző helyén csak egy üveglap lenne.

A világ legnagyobb laptopgyártója eddig is előszeretettel kísérletezett a gépeiben az innovatív megoldásokkal, elég csak a fizikai billentyűzet helyett e-ink kijelzőt használó Yoga Book C930-ra, az immár második generációját taposó, hajlítható kijelzős ThinkPad X1 Foldra, vagy a tavalyi barcelonai Mobil Világkiállításon bemutatott, gördíthető kijelzős laptopjukra gondolni.

A Lenovo az idei MWC-n is gondoskodott róla, hogy a standjuk előtt hatalmas tömeg tülekedjen, hiszen a legújabb notebookjaik mellett egy, talán a fentieknél is különlegesebb prototípussal érkeztek Barcelonába: a ThinkBook Transparent Displayjel, amelynek - ahogy a neve is mutatja - a kijelzője teljesen átlátszó.

Az egyelőre csak prototípusként bemutatott gépben egy 17,3 colos MicroLED kijelzőt találunk, amely nem csak teljesen átlátszó, de kerete sincsen, vagyis kikapcsolt állapotban olyan hatást kelt, mintha csak egy üvegtábla lenne a kijelző helyén. Bekapcsolva viszont kifejezetten meggyőző az összhatás, az 1000 nites fényerőnek köszönhetően a kijelzőn megjelenő tartalmak tisztán láthatóak és a betekintési szöge is kifejezetten jó.

A Lenovo igyekezett funkcionalitást is adni a különleges technológiának, így a laptop kiterjesztett valóság funkciókkal is rendelkezik. Ezt a bemutatón azzal demonstrálták, hogy a készülék képes felismerni a mögé rakott tárgyat, majd arról különböző információkat megjeleníteni a képernyőn, amelyek így a kijelzőt szemből nézve a tárgy körül jelennek meg. Az oldalsó sávban megjelenő AI chatbotnak ezután további kérdéseket is feltehetünk a tárgyról, bár ehhez nyilván nem lenne szükség az átlátszó kijelzőre.

Ahogy az a fotókon is látható, a gépnek a billentyűzete is rendhagyó, hiszen a fizikai billentyűzet helyén egy érintésérzékeny panelt találunk, amelyen gépelni ugyan nyilvánvalóan nem olyan kényelmes, mint egy normál klaviatúrán, cserébe viszont digitális tollal rajztáblaként is használható. Ahogy azt a Lenovo képviselője is megerősítette, a ThinkBook Transparent Display egyelőre csak prototípus, így arról sincs információ, hogy a későbbiekben boltokba kerül-e.

A gyártó más készülékeinél ez ugyanakkor nem kérdés, hiszen a Lenovo számos hagyományos laptopot is bemutatott Barcelonában, így többek között a ThinkPad T14 és T16 és a ThinkBook 14 legújabb generációját is, amelyek hamarosan már megvásárolhatók lesznek.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.