Teljesen megváltozik az instás üzenetküldés

2020 / 10 / 01 / Pőcze Balázs
Teljesen megváltozik az instás üzenetküldés
Az elmúlt néhány évben tisztán kirajzolódott, hogy a Facebook egyre szorosabbra fogja fűzni a szálakat a platformjai: a Facebook, a Messenger, a Whatsapp, az Instagram és az Oculus közt. Az, hogy megvalósították az átjárhatóságot a Messenger és az Insta közt, mérföldkő ebben a folyamatban.

Augusztusban már a Rakéta is beszámolt a tervről (https://raketa.hu/mit-keresnek-a-messenger-uzeneteim-az-instaban), ami most hivatalossá vált: átjárható lett a Facebook két üzenetküldő platformja. A váltás egyelőre nem kötelező - az Instagram felhasználók most még magunk dönthetnek arról, hogy ki szeretnék-e próbálni az új üzenetküldő rendszert.

A cég közleménye szerint az Instát használó rokonok és barátok üzenetei változatlanul az Instán érkeznek majd meg - viszont ha valaki nem használja a fotómegosztó szolgáltatást, akkor is tud üzenetet küldeni az ottani felhasználóknak a Messenger appjából. Ugyanerre fordítva is lehetőség lesz mostantól.

Jönnek a selfie stickerek, a közös videózás és az eltűnő üzenetek

A leglátványosabb változás valószínűleg nem is az átjárhatóság, hanem az Insta DM-rendszer ehhez elengedhetetlen ráncfelvarrása lesz. Lehet egyes üzenetekre válaszolni, azokat továbbküldeni, de chatet testre szabni, átszínezni is. Ezek mellett olyan új elemek jelennek majd meg, mint a selfie stickerek, amelyeket a Facebook “a boomerangok, az emojik és a szelfik keverékeként” próbál leírni, vagy a közös IGTV nézés lehetősége. Olvasás után eltűnő üzeneteket is lehet küldeni a platformon.

Sok hűhő, miért?

Arra, hogy minderre miért van szükség, sok válasz lehetséges, és egyszerre több is igaz lehet. A felhasználók közti üzenetek end-to-end titkosítása nemrég bekerült a Facebook legfontosabb céljai közé; vagyis a vállalat azt szeretné, hogy csak a feladó és a címzett láthassa a köztük zajló chatet, a hatóságoknak lehetetlen legyen ahhoz távolról hozzáférniük. Ezzel persze a Facebook is nyer: amit ők sem látnak, azt nem kell moderálniuk. Emellett a tech óriások ellen zajló monopóliumellenes eljárástól sem szabad elvonatkoztatni: ha az amerikai Igazságügyi Minisztérium úgy döntene, hogy a Facebookot fel kell darabolni kisebb cégekre, Mark Zuckerberg könnyen mutogathatna az alaposan összevarrt üzenetküldési rendszerre, amit csak hatalmas áldozatokkal lehetne újra szétszedni.

(Borítókép: Eric Lucatero/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.