Teljesen megváltozik az instás üzenetküldés

2020 / 10 / 01 / Pőcze Balázs
Teljesen megváltozik az instás üzenetküldés
Az elmúlt néhány évben tisztán kirajzolódott, hogy a Facebook egyre szorosabbra fogja fűzni a szálakat a platformjai: a Facebook, a Messenger, a Whatsapp, az Instagram és az Oculus közt. Az, hogy megvalósították az átjárhatóságot a Messenger és az Insta közt, mérföldkő ebben a folyamatban.

Augusztusban már a Rakéta is beszámolt a tervről (https://raketa.hu/mit-keresnek-a-messenger-uzeneteim-az-instaban), ami most hivatalossá vált: átjárható lett a Facebook két üzenetküldő platformja. A váltás egyelőre nem kötelező - az Instagram felhasználók most még magunk dönthetnek arról, hogy ki szeretnék-e próbálni az új üzenetküldő rendszert.

A cég közleménye szerint az Instát használó rokonok és barátok üzenetei változatlanul az Instán érkeznek majd meg - viszont ha valaki nem használja a fotómegosztó szolgáltatást, akkor is tud üzenetet küldeni az ottani felhasználóknak a Messenger appjából. Ugyanerre fordítva is lehetőség lesz mostantól.

Jönnek a selfie stickerek, a közös videózás és az eltűnő üzenetek

A leglátványosabb változás valószínűleg nem is az átjárhatóság, hanem az Insta DM-rendszer ehhez elengedhetetlen ráncfelvarrása lesz. Lehet egyes üzenetekre válaszolni, azokat továbbküldeni, de chatet testre szabni, átszínezni is. Ezek mellett olyan új elemek jelennek majd meg, mint a selfie stickerek, amelyeket a Facebook “a boomerangok, az emojik és a szelfik keverékeként” próbál leírni, vagy a közös IGTV nézés lehetősége. Olvasás után eltűnő üzeneteket is lehet küldeni a platformon.

Sok hűhő, miért?

Arra, hogy minderre miért van szükség, sok válasz lehetséges, és egyszerre több is igaz lehet. A felhasználók közti üzenetek end-to-end titkosítása nemrég bekerült a Facebook legfontosabb céljai közé; vagyis a vállalat azt szeretné, hogy csak a feladó és a címzett láthassa a köztük zajló chatet, a hatóságoknak lehetetlen legyen ahhoz távolról hozzáférniük. Ezzel persze a Facebook is nyer: amit ők sem látnak, azt nem kell moderálniuk. Emellett a tech óriások ellen zajló monopóliumellenes eljárástól sem szabad elvonatkoztatni: ha az amerikai Igazságügyi Minisztérium úgy döntene, hogy a Facebookot fel kell darabolni kisebb cégekre, Mark Zuckerberg könnyen mutogathatna az alaposan összevarrt üzenetküldési rendszerre, amit csak hatalmas áldozatokkal lehetne újra szétszedni.

(Borítókép: Eric Lucatero/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.