Tényleg az amerikai nemzetbiztonság és az Apple áll az orosz iPhone-ök feltörése mögött?

2023 / 06 / 05 / Pőcze Balázs
Tényleg az amerikai nemzetbiztonság és az Apple áll az orosz iPhone-ök feltörése mögött?
A moszkvai központú, világszerte ismert Kaspersky kiberbiztonsági vállalat nyilvánosságra hozta, hogy a munkatársai iPhone-jait sikerrel megtámadták. Ezzel egy időben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azzal vádolta meg az Apple-t, hogy "hátsó bejáratot" hozott létre a kütyüiben, hogy segítse az amerikaiak kémkedését.

A két hír fél nap különbséggel jelent meg, a Wired cikke szerint elképzelhető, hogy nem véletlenül. Az abban idézett Kaspersky-közlemény arról számolt be, hogy a cégnél az év elején felfigyeltek rá, hogy az iPhone-jaik egy részét célzott támadás érte, amit a vállalati hálózatuk forgalmának elemzésekor vettek észre. Az akció évekkel ezelőtt, 2019-ben kezdődött, és még mindig tart. Ami a legaggasztóbb, hogy úgynevezett "nulla kattintásos" módszerekkel dolgozik, azaz

elég, hogy a címzett megkapjon egy fertőzött iMessage üzenetet, nem kell semmit csinálnia, semmire ráböknie, a készüléke máris fertőzötté válik.

Az Apple képviselői kiemelték, hogy a jelek szerint a fertőzés csak az iPhone-ok operációs rendszerének egy korábbi változatában működött, jelenleg már ártalmatlan. A világon működő iPhone-ok négyötöde az iOS aktuális, 16. verzióját futtatja. A KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint viszont az Apple tudatosan segíti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA), ami "orosz iPhone-ok ezreit törte fel" - bár közleményük nem tesz említést a Kasperskyt ért támadásról. Szerintük az Apple "szorosan együttműködik" a nemzetbiztonsági szervekkel, és állításai ellenére nem biztosítja a vásárlói személyes adatainak a védelmét, az NSA "bármely, a Fehér Ház számára értékes személyt" célba tud venni. Mint emlékezetes, az Apple többször megtagadta (https://raketa.hu/az-fbi-ujra-szeretne-belesni-egy-jelszoval-vedett-iphone-ba-2) a Szövetségi Nyomozóirodának (FBI) és a törvényhozóknak, hogy úgynevezett "hátsó ajtót" építsen az operációs rendszereibe, azzal védekezve, hogy akkor bárki visszaélhetne azzal. Egy ideig a telefonok biztonsági másolatait tudták elkérni a hatóságok, ám mostanra azok is titkosíthatóak. Emellett az iOS-t ellátták olyan funkciókkal is az úgynevezett Zárt módban, amelyeket bekapcsolva a Kaspersky-éhez hasonló támadások megnehezíthetőek.

A Wirednek nyilatkozó, korábban az NSA-nek dolgozó kiberbiztonsági szakember aláhúzta: szerinte nem vallana a nemzetbiztonságra, hogy pont a Kasperskyt támadják meg, hiszen sejteni lehetett, hogy leleplezik az akciót, majd publikálnak arról, ami megnehezíti, hogy később mást is célba vehessenek így. A vállalat szakemberei rendszeresen tártak fel orosz és nyugati, állami hátterű kiberakciókat. Ugyanakkor Patrick Wardle szerint az iOS zárt természete rendkívül nehézzé teszi a támadások felismerését, ezt jól illusztrálja, hogy az orosz szakértőknek is közel öt év kellett hozzá.

(Borítókép: Pongrácz Noémi/Unsplash)


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.