Tényleg sugárveszélynek vannak kitéve az iPhone 12-tulajdonosok?

2023 / 09 / 15 / Pőcze Balázs
Tényleg sugárveszélynek vannak kitéve az iPhone 12-tulajdonosok?
Miközben kedden az Apple bemutatta az iPhone-ok új generációját, Franciaországban épp betiltották a három évvel ezelőtti, 12-es modellek értékesítését, az engedélyezettnél magasabb sugárzási értékekre hivatkozva. Mostanra a belgák és a németek is vizsgálódni kezdtek.

Amint arról kedden a Gizmodo beszámolt, a francia Nemzeti Frekvencia Ügynökség (Agence nationale des fréquences, ANFR) ideiglenesen kivonta a kereskedelmi forgalomból az iPhone 12-es szériát, mert az "nem felel meg az európai szabályozásnak". Ez annyit jelent, hogy a készülék fajlagos elnyelési rátája (specific absorption rate, SAR) magasabb volt a megengedettnél, azaz több elektromágneses energiát nyel el miatta az emberi test, mint szabadna.

A belga Proximus telekommunikációs vállalat webshopjában megtalálhatjuk az aktuálisan kapható mobilok SAR-értékeit, amelynek a legmagasabb megengedett szintje 2 Watt/kg. Az iPhone 12, de az iPhone 14 és a Samsung Galaxy S23, vagy a OnePlus 11 esetében is ez 1 Watt/kg, ami "C" besorolást jelent az A-tól E-ig terjedő skálán. Amint arra a Gizmodo emlékeztet, az EU határértékei szigorúbbak, mint az Észak-amerikai és ázsiai országoké. A digitális piacokért felelős francia miniszter, Jean-Noel Barrot két hetet adott az Apple-nek, hogy válaszoljon a vádakra, illetve egy szoftverfrissítéssel megoldja a problémát, mielőtt "visszahívná az összes, forgalomban lévő" iPhone 12-t. "A szabályok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, az óriásokra is" - mondta Barrot. Az országban egyébként 2021-ben megvizsgálták a készülék sugárzási értékeit, és nem találtak azokban kivetnivalót. Az Apple egy közleményben aláhúzta, hogy "a 2020-ban bemutatott iPhone 12 több nemzetközi testület szerint megfelelt a sugárzási előírásoknak", és "vitatja" az ügynökség megállapításait.

Időközben a Reuters már arról ír, hogy Belgium és Németország illetékes hatóságai is vizsgálódni kezdtek. Mathieu Michel digitalizációért felelős államtitkár a Belga Postaügyi és Telekommunikációs Intézettől, míg Berlin a Szövetségi Hálózatügyi Hivataltól vár tájékoztatást. Az olaszok egyelőre nem tesznek lépéseket, míg a hollandok az Apple-től kértek magyarázatot, ám hangsúlyozzák, hogy szerintük nem lehet szó "közvetlen veszélyről". A Reuters is emlékeztet rá, hogy a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet szerint a mobiltelefonok sugárzásának nincs egészségkárosító hatása.

(Borítókép: Akhil Yerabati/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.