Tényleg véget ér a Bayraktar drónok ukrán sikertörténete?

2022 / 11 / 03 / Felkai Ádám
Tényleg véget ér a Bayraktar drónok ukrán sikertörténete?
Felmerült, hogy végül nem valósul meg a török Baykar vállalattal közös gyár felhúzása Ukrajnában – vagy ez csak orosz propaganda? A háttérben egyesek szerint egy Erdogan-Putyin megegyezés állhat, valamint egy „telefonbetyárkodás”. Nem kizárt viszont, hogy a drónok már nem is igazán válnak be a Donbászban.

A török Baykar vállalat által gyártott Bayraktar TB2 drón az ukrán ellenállás egyik legfontosabb(nak tűnő), emblematikus eszköze. Épp ezért volt fontos hír, hogy a török dróngyártó Ukrajnában épít fel egy üzemet a fokozott hadiipari igényeket kiszolgálandó. Elképzelhető viszont, hogy az üzemből semmi sem lesz, és véget ér a török drón sikertörténete a háborúban?

A fenti két kérdésre két külön válasz adható. Először is kezdjük az üzemmel! Ennek a sorsát kérdőjelezi meg ugyanis az EurAsian Times cikke. Eszerint az orosz média, valamint az orosz közösségi média platformok arról írnak, hogy a TB2 drónok története véget érhet Ukrajnában. Természetesen nem kell fifikás oknyomozó újságírónak lenni ahhoz, hogy az orosz médiából érkező állításokat különösen ebben a témában erős fenntartásokkal kezeljük.

Ér még bármit a tank? – az Ukrajnát védő drónok megadhatják a választ A török gyártmányú tankelhárító drónok több korábbi konfliktusban is helyt álltak, most azonban egy fejlett hadsereggel szemben kell megmutatniuk, mire képesek.

Az EurAsian Times egyébként egy közös, indiai-kanadai vállalkozás, amely a saját bevallása szerint független – ennek ellenére Ukrakjnával kapcsolatosan szoktak sarkosan fogalmazni, mint például ebben a cikkben a Bayraktar drónok megbízhatóságával kapcsolatban. A cikk egyébként két fő okot „hisz” a gyár állítólagos meghiúsulása mögött. Az egyik a Recep Tayyip Erdogan és a Vlagyimir Putyin orosz elnök között született egyezség, erről ezt írja a Portfolio:

„Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő gázcsomópont kialakításáról. Recep Tayyip Erdogan a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Asztanában folytatott egyeztetései után tartott sajtótájékoztatót, melyen leszögezte, hogy a munkálatokat – a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat szakértőivel közösen – azonnal megkezdik.”

Az ET cikke orosz média forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy ennek az egyezségnek része volt, hogy Törökország nem látja el továbbra is UAV-okkal Ukrajnát. A másik ok a lap szerint egy október közepén történt incidens, amit az ET két orosz „kiber telefonbetyárhoz” köt (de amit nevezhetünk akár szabotázsakciónak is) – eszerint Szerhij Volodimirovics Pasinszkij, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának elnöke azt hitte, hogy az USA korábbi Oroszországba delegált nagykövetével, Michael McFaul-lal beszél, és elmondta kendőzetlenül a véleményét a Bayraktar drónokról, aminek lényege, hogy ezek inkább PR-szempontból érdekesek, egyébként nem túl hatékonyak. A drónok hátulütője, hogy nagyon könnyen leszedhetőek légvédelmi eszközökkel. Erre válaszként dühös kirohanást tett Haluk Bayraktar, a Baykar vezérigazgatója a Twitteren. A bejegyzés már nem elérhető, de az ET közölt erről egy állítólagos képernyőmentést, és eszerint a CEO azt írta, hogy akkor Ukrajna harcoljon egyedül.

Továbbra is a gyárra koncentrálva – úgy tűnik, hogy ebben az ügyben azért nem eszik olyan forrón a kását. A Reuters október végi cikke szerint ugyanis a gyár a háborús események ellenére nem csak továbbra is tervben van, de két éven belül el is készülhet. Ezt a hírt maga a fentebb említett Haluk Bayraktar erősítette meg a lapnak (jóval azután tehát, hogy az említett bejegyzésre állítólag sor került) az Isztambulban rendezett SAHA védelmi expón. Mint azt a vezérigazgató elmondta, az építészeti tervezés szakasza lezárult, és most már a tényleges építkezésre fog sor kerülni. A remények szerint a háborús nehézségek ellenére a gyár két éven belül állni fog.

Mi a helyzet a TB2 hatékonyságával? A háború első négy hónapjában ez egy rendkívül hasznos szerkezet volt, az ukránok még dalt is költöttek róla. Azonban a Forbes cikke alapján az már nem alaptalan állítás, hogy a Donbászban ezek a drónok már kevésbé válnak be, mint az invázió elején.

A Bayraktar drón még harciasabb utódja, az Akinci készen áll a bevetésre A drónokat a gyártócég tavaly szállította le a török hadseregnek, de hamarosan két másik országban is szolgálatba állnak.

A Forbes szerint mindennek több oka is van: egyrészt immár nem oszlik szét nagy területen az orosz légvédelem, hanem kifejezetten erre a régióra koncentrál, emellett pedig az oroszok kiegészítették a légvédelmi eszközeiket olyan rendszerekkel, amelyeket vagy elfogtak, vagy egyszerűen még nem vetettek be eddig. Ráadásul az oroszok, úgy tűnik, tanultak a korai hibáikból – akkor ugyanis a légelhárításuk a frontvonalban harcoló egységekre koncentrált, ezáltal az ukránok a drónokkal könnyedén zaklathatták az ellátási vonalakat és parancsnoki központokat. A mostanra az oroszok által erősen konszolidált Donbászban viszont már minden fontos területre, így a szállító egységekre is jut légvédelmi támogatás.

Ezeken felül az oroszok immár elektromágneses fegyvereket is bevetnek. Az oroszok először márciusban szedtek le egy TB2-t, és azóta elég idejük volt tanulmányozni az eszközt. Az átviteli frekvenciák és egyéb elektromágneses jelek azonosításával az orosz hadsereg hatékonyabban tudja észlelni és megcélozni ezeket az UAV-okat. Ezen túlmenően, az oroszok a drónok irányítójeleit is zavarhatják.

Mivel pedig Urkajnának csak limitált mennyiségű Bayraktar drónja akad a raktáron, valószínűleg nem kockáztatják ezek elvesztését a Donbászban. A Forbes cikke viszont azt is hangsúlyozza, hogy a légifölényt a régióban ugyanakkor egyik fél sem tudta megszerezni. Az ukránokat ugyanis a nemzetközi közösség ellátta fejlett légvédelmi eszközökkel, így aztán a háború a térségben valószínűleg hosszan el fog húzódni.

(Kép: wikimedia.commons/Army.com.ua)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.