Kínában épül a tökéletes okosváros, ami mindent tud a lakóiról

2020 / 12 / 03 / Bobák Áron
Kínában épül a tökéletes okosváros, ami mindent tud a lakóiról
A Terminus AI Cityben robotok lesik a lakók minden kívánságát, a helyiségek pedig arra is képesek, hogy az eseménynek megfelelően átrendezzék magukat. A világhírű Bjarke Ingels Group által tervezett város egy igazi, digitális utópia, persze csak azoknak, akik nem bánják, ha a mesterséges intelligencia minden egyes mozdulatukat nyomon követi. Az építésziroda vezetője, Bjarke Ingels és a Terminus Group elnöke a Web Summit konferencián nyújtott betekintést abba, milyen lesz a jövő városa.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó kínai technológiai vállalat felkérésére tervezett okosváros valójában nem is annyira város lesz, sokkal inkább egy városnegyed Csungking városában, aminek első üteme mindössze két épületet foglal magában. Ingels szerint a Cloud Valley névre keresztelt kampusz a prototípusa lesz a későbbiekben megépülő Terminus AI Citynek, amivel a tervezőknek az összes, manapság népszerű buzzwördöt sikerült kipipálniuk: big data, robotok, mesterséges intelligencia, IoT, sőt, AIoT (artifical intelligence of things), fenntarthatóság, megújuló energia.

Maga a Cloud Valley, ami a Terminus Group új főhadiszállása lesz, két épületből áll, amelyek egymás inverzei: az egyik a hegyeket, a másik a völgyet jelképezi, utóbbi pedig a tervek szerint Kína legnagyobb zöld tetője lesz, amikor elkészül. Ahogy a terveken is látható, a projekt magán hordozza a Bjarke Ingels Group jellegzetes stílusjegyeit, a rengeteg zöld felületet, a külső és belső terek organikus összefonódását. A fenntarthatóság és a zöld megoldások fontos szerepet játszottak a tervezésnél, de a hangsúly mégis a technológiai megoldásokon van, amelyek egy tudományos fantasztikus regény utópiáját vetítik elénk. A Terminus Group erről így ír a honlapján:

"Amint a harmatcseppek lehullanak, a napelemek finoman hozzáigazítják magukat, hogy a víz a csatornán keresztül elérhesse az alatta lévő növényeket. Amint a napfény eléri a házakat, a hálószoba ablakai átállítják a homályosságukat, hogy az álmos lakókat a természetes napfény ébressze fel. Az épületeket energiarendszerét tudományosan szabályozza és irányítja a Terminus Group okos épületmegoldása. Amint a fény betölti a helyiséget, egy Titán névre keresztelt virtuális házvezető kiválasztja a reggelit, az időjáráshoz illő öltözéket, és a Terminus Group intelligens közlekedési megoldása segítségével bemutatja a napirendet. Miután megreggeliztél, beszállsz az intelligens, teljesen önvezető járművedbe, a városok közötti ingázás közben pedig elolvashatod a globális gazdasági híreket, amelyeket természetesen egy algoritmus állít össze".

Ingels szerint az AI City valóban érzékelni fogja a lakóit, így például a munkahelyre való belépéshez sem lesz szükség kártyára, hiszen az épület már azelőtt felismer, és kinyitja az ajtót, hogy odaérnénk. Victor Ai, a Terminus Group alapítója és vezérigazgatója ezt annyival egészíti ki, hogy az Ai City olyan lesz, "mint egy nagy okostelefon", ami folyamatosan gyűjti az adatokat a lakóiról, és az így kapott információk alapján az egész várost frissíteni lehet szoftveresen.

Mászófal és sípálya is van a világ legmodernebb hulladékégető erőművében A Copenhill gyorsan Koppenhága egyik nevezetességévé vált, ami elég szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy tulajdonképpen egy hulladékégetőről van szó.

Bár a Web Summiton erről nem esett szó, de ez a szintű automatizáltság azt is jelenti, hogy a város valóban mindent tud a lakóiról - nem csak az arcukat ismeri fel, de gyakorlatilag reggeltől estig minden mozdulatukat figyeli. Ahogy korábban többször is foglalkoztunk vele, a kínai kormányzat az elmúlt években a világ leghatékonyabb megfigyelőrendszerét építette ki, amivel könnyedén szemmel tarthatják az állampolgárokat, a társadalmi pontrendszer bevezetésével pedig valódi büntetések nélkül is kontrollálni tudják, hogy az emberek mit tehetnek, és mit nem. A Terminus AI City által megálmodott automatizálás vitathatatlanul még nagyobb teret adna az emberek megfigyelésének, persze az is igaz, hogy a helyszíni beszámolók szerint a kínaiak jelentős része ezt nem tartja igazán rossz dolognak.

(Fotó: Bjarke Ingels Group)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.

A városi mezőgazdaság csúcsa: rizsföldekkel borították be egy egyetem tetejét A bangkoki Thammasat Egyetem a fenntartható gazdálkodás mintapéldája.

"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.