Terra Nova egyik "kezével" embereket szállít, a másikkal megmenti a bolygót

2021 / 06 / 07 / Perei Dóra
Terra Nova egyik
Ahogy arról már mi is írtunk itt a Rakétán, több kutató szerint a hatodik kihalási hullám közepén járunk, ahol vagy drasztikus lépéseket teszünk a bolygó (vagy inkább saját magunk) megmentése érdekében, vagy hamarosan elhagytuk azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút.

Arról is írtunk már, hogy az újabb és újabb területek lecsapolása helyett a biológiai sokszínűség megőrzésére kellene koncentrálnunk, hiszen az egyrészt enyhítheti a klímaváltozás hatásait, másrészt enélkül lényegében búcsút inthetünk mindennek kezdve az ivóvízellátástól az élelmiszerekig, ami kényelmessé és élhetővé teszi életünket. Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás ráadásul fajok ezreinek fennmaradását veszélyezteti.

David Wolter, az Umeå Design Intézet tervezője elképzelte, hogy milyen lenne a világ 2090-ben, amikor az élhető vidékek szinte teljesen elfogynak a sivatagosodás következtében, és azt, ahogy az emberek kétségbeesetten próbálják menteni a menthetőt. A Terra Nova nevű repülő szerkezet Wolter szerint egyszerre nyújt megoldást az emberek és a különféle rakományok szállítására a kopár területeken, méghozzá a környezetre gyakorolt ​​hatás nélkül. Szerinte, ha a disztópikus jövőnk tétje ilyen szélsőséges, akkor a biodiverzitás helyreállítására irányuló erőfeszítések szerepe többé-kevésbé a mobilitástól függ. A gépet úgy alakították ki, hogy kulcsszerepet játsszon az elsivatagosodás lassításában, a csúcstechnológiák segítségével pedig közreműködjön az erdők újratelepítésében. A repülő napelemmel működik, és biológiailag lebomló anyagokból készült, hogy a környezetre gyakorolt hatása a lehető legkisebb legyen.

A gép rakományt és embereket szállít egyik állomásról a másikra, emellett alternatív dokkolási képességgel rendelkezik - önállóan képes ültetni, kezelni a vízgazdálkodást és a szerves növényvédő szerek ellenőrzését, valamint módosítani az utasterét attól függően, hogy éppen embereket vagy csomagokat kell-e szállítania. A jármű négy napig működőképes, ezt követően a Terra Nova drónok hozzák majd a szükséges felszereléseket az elsivatagosodott táj újjáélesztéséhez, amíg az anyahajó újra nem tölt. Feltalálója szerint a Terra Nova multifunkcionalitásának köszönhetően egyike lesz annak a sok erőfeszítésnek, amelyet az emberiségnek meg kell tennie a bolygó megmentése érdekében.

(Forrás, fotó: Yanko Design)

További cikkek a témában:

A rakétahátizsák után itt a "helikopter-hátizsák", és már repülnek is vele Mintha csak egy hatvanas évekbeli James Bond filmet látnánk, de ez a felvétel 2021-ben készült.

A Milrem harci robotja egy észt hadgyakorlaton bizonyított Az észt hadsereg éles lőszert használó, szimulált páncélozott jármű elleni gyakorlatán kiemelt szerep jutott két harci robotnak.

Ez a drón kiszimatolja a gázszivárgásokat Az ABB drónja végigrepüli a csővezetékeket és szenzoraival ellenőrzi, hogy nem szivárog-e valahol a rendszer.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.