Teszt közben felrobbant a SpaceX rakétája

2019 / 11 / 22 / Felkai Ádám
Teszt közben felrobbant a SpaceX rakétája
Nem ez lesz Elon Musk kedvenc hete. Nem csak betört a törhetetlen ablak a Tesla Cybertruck bemutatóján, de tegnapelőtt még a Starship Mk1 prototípusa is felrobbant.

A LabPadre, a Youtube csatorna, amely élőben közvetítette a kilövést a texasi Boca Chica tesztterületről megörökítette a balesetet. A következő-generációs újrahasználható rakéta aközben robbant fel november 20-án, hogy folyékony oxigénnel töltötték fel egy nyomás teszthez. Szerencsére senki sem sérült meg.

Tervek

A SpaceX tervei szerint a Starship kettő az egyben űrjármű lenne. Egyrészt egy újrahasznosítható kilövési rendszernek a második fokozataként működne (az első fokozat a Super Heavy), illetve önálló űrhajóként is helyt állhatna.

Úgy tervezték, hogy rakományt és embert egyaránt képes legyen távoli helyszínekre: Föld körüli pályára, Holdra és a Marsra szállítani. Mivel a logisztikai költségek lecsökkennének, több cég is lát fantáziát a SpaceX-ben. Az űrhotelek építésében, sőt Elon Musk tervei szerint a Mars kolonizálásban is kulcsszerepet játszana a technológia.

Az Mk1

A SpaceX most tesztelt változata, az Mk1-es prototípus 50 méter magas állóhelyzetben, és 100 utas szállítására képes. A Gizmodó kérdésére a SpaceX elmondta, hogy a teszt lényege amúgy is az volt, hogy a nyomást a maximumig fokozzák, tehát valamelyest számítottak ilyesféle végkifejletre. Viszont örülnek, hogy nem történt személyi sérülés, valamint ez nem veti vissza komolyabban a programot sem.

Arról viszont már nem szóltak, hogy ez jelent-e bármi késedelmet a tervekben, és továbbra is tudják-e tartani a 2022-es dátumot, amikor is rakományt szállítanának a Holdra. Egyébként a NASA épp most kötött szerződést a SpaceX-szel, hogy segítsenek az űrhivatal Artemis programjában, amely 2024-ben ismét embert juttatna a Holdra.

Mit szól Elon?

Elon Musk a Twitteren azt írta, hogy ezzel az Mk1 prototípusnak vége, és ezt amúgy sem szánták volna repülésre. Most teljes erővel az Mk3-ra koncentrálnak, amely ténylegesen a Föld körül repülhet majd.

(Kép: SpaceX, forrás: Gizmodo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.