A távoli bolygón való életet szimulálják a Mars Dune Alpha moduljaiban egy teljes évig

2021 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A távoli bolygón való életet szimulálják a Mars Dune Alpha moduljaiban egy teljes évig
A NASA a vörös bolygóra tartó jövőbeli misszió előkészületeként éppen jelentkezőket toboroz egy egész éves misszióhoz, amelynek során speciális modulokban élve problémák sorát kell majd megoldaniuk a résztvevőknek.

A NASA jövőre induló Crew Health and Performance Exploration Analog programja három, egyenként egy évig tartó részből fog állni, és mindegyik célja az lesz, hogy az ügynökség alaposan felmérje a speciális körülmények között való hosszú távú tartózkodás űrhajósokra gyakorolt mentális és fizikális hatását és felkészüljön a lehetséges problémák megoldására. A szimulációs gyakorlatok a Johnson Űrközpontban fognak lezajlani egy 158 négyzetméteres lakóhelyen, amely a Mars Dune Alpha nevet kapta, és a BIG (Bjarke Ingels Group) tervezte.

A modulokat az ICON készíti el 3D nyomtatással, mivel olyan valósághű marsi környezetet szerettek volna létrehozni, amennyire csak lehet, a leendő asztronauták pedig valószínűleg sok mindent helyi anyagokból, 3D nyomtatással fognak felépíteni. A Mars Dune Alpha kialakítása során a tervezők a mennyezet magasságának variálásával és más, dinamikát becsempésző elemekkel, valamint a privátszférának helyet adó lakótér biztosításával próbálták elejét venni a monotóniának és megakadályozni, hogy a lakóknak mentális problémái alakuljanak ki a hosszú bezártság miatt. A modulok 3D nyomtatása már meg is kezdődött és az ICON videóján megnézhetjük, hogy is zajlik a folyamat.

A kész épület belseje pedig így fog kinézni:

Az épületben egyszerre négy ember él majd és ott tartózkodásuk során a legkülönbözőbb problémákkal szembesülnek, amelyeket meg kell oldaniuk, beleértve az élelmiszerkészletek szűkösségét, az eszközök meghibásodását, a kommunikációs csatornák bizonytalan működését. A NASA várja a jelentkezőket egészen szeptember 17-éig, rossz hír azonban, hogy csak az Egyesült Államok lakosai regisztrálhatnak.

(Fotó: ICON)

További cikkek a témában:

Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.
Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.
A Fudzsi mellett épülő sci-fi városban a lakókon tesztelik a legújabb technológiát Sok jövőbe illő okosváros épül szerte a világban, de Woven City kifejezetten élő laboratóriumnak készül, ahol a legújabb technológiai megoldásokat tesztelik az ott élőkön, majd világszerte értékesítik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.