Tiszta energia gyártására áll át a világ egykori legnagyobb acélkohója

2021 / 08 / 10 / Perei Dóra
Tiszta energia gyártására áll át a világ egykori legnagyobb acélkohója
A projekt az USW (United Steelworkers) szakszervezet, a Tradepoint Atlantic ingatlanfejlesztő cég, valamint a US Wind szélenergia-fejlesztéssel foglalkozó vállalat összefogásával jött létre.

Ha minden a terv szerint halad, az újranyitott, immáron alternatív erőmű 6,9 milliárd dollárral növelheti Maryland állam GDP-jét az elkövetkező húsz évben. Az üzemben összesen nyolcvankét szélturbina felel majd az energiatermelésért.

A Trade Atlantic 2014-ben vásárolta fel a helyet azzal a nem titkolt céllal, hogy részben, de amennyire lehet inkább egészben visszaállítsa annak fénykori állapotát. Tervei között szerepel az infrastruktúra helyreállítása, a környezetvédelmi tisztítások, valamint egy közösségi szinten irányított létesítmény létrehozása. Szemléltetésképp: a Sparrows Point egykor valóban a legfontosabb acélkohót jelentette az Amerikai Egyesült Államok számára, mivel itt gyártották többek között a Golden Gate híd alappilléreit is.

A Sparrows Point harmincegyezer dolgozónak biztosított megélhetést a múltban, beleértve az acélmunkásokat is. Emiatt befolyásos kereskedelmi, foglalkoztathatósági és gazdasági partnerként tartották számon a környező területeken. Az üzem újranyitásával a vezetők szeretnék feléleszteni ezt a hagyományt azzal, hogy ötszáz acélmunkásnak, valamint háromezer-ötszáz építőipari munkásnak teljes munkaidős állást biztosítanak – írja a Fast Company.

Tom Convay, az USW elnöke szavait a szakszervezet sajtóközleménye idézi: az elnök szerint az egykor több ezer munkavállalót foglalkoztató Sparrows Point acélgyár bezárása óriási csapást jelentett úgy a baltimore-i közösségre, mint az amerikai acélgyártás komplett ágazatára. Most azonban új esélyt kaptak a jövő munkahelyének megteremtésére ezen a történelmi helyszínen, ahol ígéretük szerint megfelelő szakszervezeti működést is biztosítanak majd, amely ismét támogathatja a régióban élő családokat.

(Fotó: US National Archives & DVIDS)

További cikkek a témában:

Beindították a világ legnagyobb lebegő árapályturbináját A zöldenergia generálásának nem annyira új, de mégis ritkábban használt formáját kínálja az O2 erőmű, amely megkezdte működését az Orkney-szigeteknél. A teljes kapacitást az elkövetkező hetekben éri majd el.

Nagyszabású szénmegkötő létesítmény épül Skóciában A tervek szerint 2026-tól működhet majd az üzem, ahol évente fél- és egymillió tonna közti szén-dioxidot tudnak majd kivonni a légkörből. Ezzel a skóciai lesz az első ilyen, nagy léptékben dolgozó európai erőmű.

Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég A TAE Technologies bejelentése meglehetősen ambiciózus, de bíznak a saját technológiájukban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.