Titokzatos antennák jelentek meg Utah-ban, és senki sem tudja biztosan, mire valóak vagy ki telepítette őket

2023 / 01 / 08 / Felkai Ádám
Titokzatos antennák jelentek meg Utah-ban, és senki sem tudja biztosan, mire valóak vagy ki telepítette őket
Nem kis munka volt a Salt Lake City környéki hegyekbe telepíteni ezeket a rejtélyes antennákat, de akadnak ötletek a szerkezetek céljával kapcsolatban.

Nem mindennapi meglepetés érte Salt Lake City kirándulóit, mivel rejtélyes antennákra bukkantak a város körüli hegyekben – írja a Vice. A titokzatos szerkezetekről elsőként a utahi KSLTV 5 számolt be, és az emberek először egy éve szúrták ki ezeket az antennákat. Az antennák egyébként relatíve egyszerűek: egy LoRa üvegszálas antennából, egy lezárt akkumulátorcsomagból és egy napelemből állnak – ez utóbbi biztosítja az energiát a működéshez. A város egyébként amint egy ilyen szerkezetre akad, leszereli, és eddig már egy tucatnyi antennától szabadultak meg. Ennek oka, hogy törvénytelen közterületen engedély nélkül bármiféle szerkezetet elhelyezni.

Azonban nem csak az antennák puszta jelenléte az érdekes, de az is, hogy sokszor kifejezetten e nehezen megközelíthető helyeken állították ezeket fel – időnként akár meredek lejtőkre telepítették őket. Egy esetben pedig öt ember összehangolt munkájára volt ahhoz szükség, hogy a tájat az antennától megszabadítsák, mint az a lenti képeken látszik:

Azonban nem csak a város fennhatósága alá tartozó területen bukkantak ilyen szerkezetekre, de olyan helyeken is, amelyek a Utah-i Egyetem vagy a Forest Service hatáskörébe tartoznak.

A Vice-nak az ügyben nyilatkozott az egyik városi hivatalnok is, aki elmondta a lapnak, hogy az antennákon nem akadt semmi azonosításra alkalmas jelzés, és ezeket jellemzően szegecsekkel rögzítették a sziklákba, és az eltávolításuk speciális szerszámokat igényelt. A hivatalnok elárulta azt is, hogy nem is nagyon vizsgálgatták ezeket a szerkezeteket, mert elsősorban csak el akarták őket takarítani a hegyről. Eddig egyébként két antennát szereltek le, és több másikról van tudomásuk, de egyrészt a tél miatt az antennák leszerelése is rendkívül megnehezedett, másrészt nem is ez található éppen a város prioritási listájának az élén. A hivatalnok elmondta azt is, hogy eddig a legmagasabban a Mount Wire hegyen találtak antennát, ami olyan 2 kilométeres magasságot jelent. A túra oda egy jó órát jelent nem éppen könnyű talajon, és ugyan egyetlen illető is felcipelhette oda a teljes szerkezetet, de akkor ez az illető rendkívül edzett kellett, hogy legyen. Illetve nem zárható ki az sem, hogy egy csapat áll az antennaállítás mögött.

A fő kérdés (már nem a városi hivatalnokok számára, mivel őket ez relatíve hidegen hagyja), hogy egyáltalán mire jók ezek az antennák. Akadnak teóriák, melyek szerint a hegyekben ezekkel akarta valaki felerősíteni a mobiltelefon-hálózatok jeleit. Egy másik, talán hihetőbb feltevés szerint az antennákat kriptovaluták bányászatára használják. A Helium elnevezésű kripto ugyanis nem úgy működik, mint a Bitcoin vagy az Ethereum. Ezek a valuták ugyanis sokáig Proof of Work (PoW) megoldást használtak, ami azt jelenti, hogy rendszer az adott számítógéptől nem elhanyagolható mértékű számítási kapacitást követel meg a komolytalan vagy rosszindulatú felhasználás kiszűrése érdekében. Az Ethereum azonban áttért egy új, környzetbarátabb módszerre, a Merge nevű eseménnyel (erről lentebb írtunk) – ez a Proof of Stake (PoS), amely technológia lényege viszont, hogy amíg a PoW-ban tehát a számítások eredményeként kapott helyes válasz kinyerése nehéz és költséges, addig a PoS-ban a helyes válasz könnyen és olcsón jön, ellenben a rossz válasz nagyon költséges. Vagyis a PoW technológia megjutalmaz, ha a helyes dolgot teszi a gép (nagyjából ez a bányászat lényege), míg a PoS a helytelen használatot bünteti.

Lezajlott a „Merge” – kilencvenkilenc százalékkal csökkent az Ethereum energiafelhasználása Egyesek szerint Szatosi Nakamoto fehér könyve után ez a második legfontosabb esemény a kriptovaluták történelmében.

A Helium azonban PoC (Proof of Coverage) módszert használ, vagyis a lefedettségért jutalmaz – ennek köszönhetően a bányászathoz használt antennák is nagy hatósugarúak és nagy területet fednek le. Minél szélesebb a hálózatunk ugyanis, annál több heliumot bányászhatunk. Akit pedig ez érdekel, online rengeteg cikket talál, ahol elmagyarázzák, miként lehet ilyen bányászhálózatokat létrehozni, a bányászok maguk pedig szíves kérkednek az online fórumokon, hogy ki telepített antennát magasabbra.

Azt nem tudni, hogy indul-e jogi eljárás az antennák miatt, de a Vice-nak nyilatkozó hivatalnok szerint, amíg ezek a szerkezetek nem veszélyesek, addig őszintén nem érdekli őket semmi ezekkel kapcsolatban azon kívül, hogy az emberek ne rakják tele ezekkel a hegyeket.

(Forrás: Salt Lalke City Puplic Lands Department)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.