Tíz év után derült ki, hogy mégsem menedzseli jól az USA a műanyaghulladék kezelését

2020 / 11 / 09 / Perei Dóra
Tíz év után derült ki, hogy mégsem menedzseli jól az USA a műanyaghulladék kezelését
Friss jelentések szerint az USA korántsem végez megfelelő munkát megtermelt műanyaghulladékának kezelését illetően. Egy új tanulmány során ugyanis nemrég bebizonyosodott, hogy az ország egyike élen jár azon nemzetek között, amik leginkább hozzájárulnak az óceánok és tengerpartok szennyezettségéhez.

A Science Advances szaklapban közölt friss kutatás egy korábbi, 2010-es tanulmányt vett alapul, amely szerint az USA sikeresen gyűjti a műanyagszemetet, valamint szakszerűen működteti szeméttelepeit, és gondoskodik az anyag minél nagyobb arányban történő újrahasznosításáról.

Igen ám, csakhogy az akkori jelentés nem tartalmazott adatokat az exportált műanyagról, amit más országokban kénytelenek újrahasznosítani. Vagy amennyiben ez nem megoldható - és sokszor nem az -, akkor egyszerűen egy vízpartra szállítják, ahol illegálisan elhelyezik. Így tehát, amíg a 2010-es tanulmány globálisan a huszadik helyre sorolta az Egyesült Államokat a tekintetben, hogy milyen mértékben járul hozzá az óceánok műanyag szennyezettségéhez,

jelenlegi állás szerint az ország a harmadik helyen áll.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy Trash Free Seas programjának vezető igazgatója és a tanulmány társszerzője szerint az USA a világ első számú műanyaghulladék-kibocsátója úgy országos, mint egyéni szinten, mindez pedig komoly következményekkel jár környezetünkre és óceánjainkra nézve. Hozzátette: tanulmányukban a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján elemezték, hogy pontosan hová került a műanyaghulladék, és kiderült, hogy nagy mennyiségben külföldi tengerpartokra. Ha pedig ehhez még hozzáadják az illegálisan elhelyezett hulladékmennyiséget, az Egyesült Államok pillanatok alatt a harmadik helyre ér a tengerpartokat leginkább szennyező országok között.

Az új tanulmányhoz a Sea Education Association, a DSM Environmental Services, a Georgia Egyetem és az Ocean Conservancy tudósai 2016-os műanyaghulladék-keletkezési adatok alapján kiszámolták, hogy az Egyesült Államokban újrahasznosítás céljából összegyűjtött műanyagok több mint felét külföldre szállították. Ez 1,99 millió tonnát jelent az összesen gyűjtött 3,91 millió tonnából. Az export nyolcvannyolc százaléka ráadásul olyan országokba került, amelyeknek nehézséget jelent a műanyagok újrahasznosítása vagy ártalmatlanítása,

a műanyaghulladék tizenöt-huszonöt százalékban pedig olyannyira szennyezett vagy silány minőségű volt, hogy újrahasznosíthatatlannak bizonyult.

Ezt az információt figyelembe véve a kutatók úgy becsülték, hogy összesen mintegy egymillió tonna, az Egyesült Államokból származó műanyaghulladék végül az országon kívül szennyezte a környezetet. Mallos szerint a valóság az, hogy sok újrahasznosítható anyag valójában nem az. Az USA-ban elterjedt egyirányú újrahasznosító rendszerekben ugyanis nem csak az a probléma, hogy a hatalmas mennyiségű hulladék feldolgozása igencsak sok időbe telik, de az gyakran olyannyira rossz minőségű, vagy éppen mocskos (főleg az ételtároló műanyagedények), hogy nem újrahasznosítható.

"Vizsgálatunk szerint 2016-ban az Egyesült Államok műanyaghulladék-exportjának fele a természetben végezte, mert a befogadó országok egyszerűen nem tudták azt máshol elhelyezni."

Szemetelés és illegális lerakás

A kutatók azt is megbecsülték, hogy az Egyesült Államokban keletkező összes műanyaghulladék két-három százaléka vagy az emberek által eldobott, vagy illegálisan került a környezetbe. Ez 2016-ban körülbelül egymillió tonna műanyaghulladékot eredményezett az amerikai ökoszisztémákban. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok területén 3,9 millió tonna műanyagot gyűjtöttek újrahasznosításra.

"Más szavakkal, minden újrahasznosítás céljából összegyűjtött négy műanyag tárgyból egy felelőtlenül eldobott vagy illegálisan elhelyezett. Ez nagyon jelentős szám" - magyarázza Mallos.

A kutatók kiszámították, hogy bár az Egyesült Államok a világ népességének csak négy százalékát adja, globális műanyaghulladék termelésében mégis a tizenhét százalékát képezi. Vagyis az amerikaiaknál az egy főre jutó műanyaghulladék mennyisége átlagosan közel kétszerese egy Európai Unióban élő személynek. Mallos úgy látja, hogy tanulmányuk megváltoztatja az óceán műanyagválságának narratíváját. Mivel a fejlődő és fejlett országok egyaránt hozzájárulnak az óceánok műanyag szennyezettségéhez, így nem koncentrálhatnak csupán egyetlen régióra a válság megoldása érdekében.

Az eredmények továbbá ismételten hangoztatják a hulladékgazdálkodás mellett a hulladék csökkentésének szükségességét is. Nem reális azt feltételezni, hogy az USA-ban a szokásos módon folytatható az eddigi 'üzlet', több műanyag hulladékot termelve, mint a világ bármely más országa, anélkül, hogy számításba vennénk az óceánokra gyakorolt hatásait. Fokozatosan le kell állítani a felesleges, egyszer használatos műanyagtermékek gyártását és használatát, kötelezővé kell tenni egy minimális újrahasznosítandó mennyiséget, és olyan újrahasznosító-rendszerekbe fektetni a pénzt, amelyek lehetővé teszik az összmennyiség feldolgozását.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.