Több tonna szemetet távolítottak el a Tisza-tóból a PET Kupa önkéntesei

2023 / 06 / 28 / Bodnár Barna
Több tonna szemetet távolítottak el a Tisza-tóból a PET Kupa önkéntesei
A PET Kupa hulladékgyűjtő verseny 200 résztvevője három nap alatt 1500 zsáknyi, összesen mintegy 6,5 tonna szemetet szedett össze az ártéri erdőkből, nádasokból, illetve a Tisza-tó partján lévő hulladékszigetekből.

A több mint tíz éves múlttal rendelkező környezetvédelmi verseny ötletgazdája a Természetfilm.hu Egyesület 18. alkalommal rendezte meg a PET Kupát, most a Tisza-tó térségében. Annak ellenére, hogy ezen a területen egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat, a hulladék nem lett kevesebb, sőt. A szomszéd országban uralkodó háborús helyzet nem kedvez a határon túli, amúgy is hiányos hulladék-infrastruktúra fejlesztésének, így az áradó Tiszával rengeteg hulladék érkezik, nagyrészt Ukrajnából.

Doró Viktória, a PET Kupa kommunikációs munkatársa, a verseny egyik szervezője a Rakétának azt mondta, ez volt a negyedik hulladékgyűjtési akció a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán. A tavalyi, ugyanezen a területen végzett gyűjtés után a hulladék mennyisége idén talán némileg kisebb lett, azonban az idei árvizek miatt így is bőven érkezett utánpótlás, ami miatt érdemes volt visszatérnie ide az aktivistáknak. Eredetileg a szervezet évente egyszer rendezett hulladékgyűjtési versenyt a Felső-Tiszán, az évek során azonban egyre többen jelezték, hogy részt vennének az akciókban, nem csak erről a területről, de a Tisza különböző mellékfolyói környékéről is. A nagyrészt különböző cégek, szervezetek munkatársaiból álló 12 csapat az idei három napos akció során napi 500 zsák hulladékot gyűjtött be és válogatott ki. A csoportok minden zacskó szemét után pontokat (PETákokat) kaptak, a színre válogatott, összenyomott PET palackokat tartalmazó zsákokért négyszer annyit, mint a válogatás nélküliekért. Persze az önkéntesek nem csak a műanyagszemetet gyűjtötték be, nem volt ritka, hogy a szemét között kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria alkatrészeket, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is találtak.


Az önkéntesek már a helyszínen szelektálták az összegyűjtött hulladékot. (Fotó: PET Kupa)

Az önkéntesek az eddigi gyakorlatnak megfelelően most is saját építésű PET-hajókkal gyűjtötték a hulladékot. A katamarán jellegű vízi járműveket a fedélzet alatt elhelyezett szárazjéggel és vízzel töltött PET palackok tartják a víz felszínén, de mielőtt útnak indulnának vele a csapatok, a vízi rendészet ellenőrzésén is át kell esnie a hajóknak, mondta Doró Viktória. Minden csapat rendelkezik külön kenus egységgel is, amely a konkrét gyűjtést végzi, a hajókon lévő legénység pedig szelektálja a kenusok által zsákokba szedett szemetet.


A résztvevők saját készítésű hajókkal szedték a szemetet. (Fotó: PET Kupa)

Az összegyűjtött és kiválogatott hulladékot előre meghatározott helyeken rakják le, ahonnan a helyi közszolgáltató néhány napon belül elszállítja azt. Az eddigi akciók tapasztalata azt mutatja, hogy nagyjából a szemét 60 százaléka alkalmas újrahasznosításra. A műanyagok egy részét a PET Kupa közvetlenül is felhasználja, gyermekeknek rendezett szemléletformáló workshopok keretében készítenek például kupakokból vonalzót, kaspót, vagy tollat.

A Rakéta hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kihívásokra vonatkozó kérdésére Doró Viktória azt mondta, a partfal meredeksége jelentősen nehezíti az önkéntesek dolgát, igaz ez a probléma inkább a Felső-Tisza-vidéken jellemző. Naponta körülbelül 18 kilométert tesznek meg a hulladékgyűjtő hajók, a napi táv végeztével pedig sokszor olyan helyen kénytelenek kikötni, ahol például nincs település, vagy épített kemping. Bár a gyűjtés útvonalát a szervezők jóval a verseny kezdete előtt, február-március környékén bejárják, így is előfordul, hogy a kiszemelt, infrastruktúrával rendelkező táborhely például megszűnik, ilyenkor a 150-200 önkéntes ellátása, illetve alternatív szálláshely keresése nagy kihívást jelent. A szervezők ennek kiküszöbölése érdekében folyamatosan egyeztetnek a települések polgármestereivel, illetve a szolgáltatókkal, hogy felmérjék a lehetőségeket.

A hulladékgyűjtési akcióknak nincs vége, július 1-6-ig a PET Kupa 15-20 éves diákokból és pedagógusokból álló csapatokkal tér vissza a Tiszához, akik már nem csak a vízen, kenukból, de a szárazföldön, kerékpárokkal is szedik majd a szemetet. Ezután a szervezet fő eseménye, a XI. Felső-Tiszai PET Kupa következik július 29-től augusztus 6-ig, utána pedig a Bodrog folyó környékét tiszttják meg az önkéntesek augusztus 30-tól szeptember 3-ig.

Fotók: PET Kupa


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.