Több tucat delfin vetette partra magát Skóciában

2023 / 07 / 18 / Bodnár Barna
Több tucat delfin vetette partra magát Skóciában
55 gömbölyűfejű delfint találtak a Skócia nyugati részén található Traigh Mhor nevű partszakaszon vasárnap reggel. Egyelőre a kutatók előtt is rejtély, mi okból sodródtak partra a vízi emlősök.

A hasonló esetekkel foglalkozó Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) nevű szervezet az elmúlt évtized Egyesült Királyságban történt eddigi legtöbb vízi emlős halálával járó tömeges partra vetődésnek nevezte azt a néhány nappal ezelőtt történt esetet, ami egy csordányi gömbölyűfejű delfin halálával járt a skót Barra-szigettől északra. Az 55 állat közül csupán 15 volt életben, mire az emberek rájuk találtak, és bár többet megpróbáltak visszahelyezni a vízbe, csak egy példány esetében jártak sikerrel, a többi delfint állatjóléti okokból elaltatták.

A jellemzően 10-30 tagú csordákban élő gömbölyűfejű delfinek több mint 2 tonnásra is megnőhetnek, a vázszerkezetük pedig képtelen néhány óránál tovább megtartani ezt a tömeget, ha az állatok a szárazföldre vetődnek. Amikor a parton lévő vízi emlősök megpróbálnak visszakúszni a vízbe, gyakorlatilag összeroppannak a saját súlyuk alatt, ez pedig lehetetlenné teszi a vérkeringést és méreganyagok végzetes felhalmozodásához is vezet az állatok testében.

Egyelőre a szakértők sem tudják biztosan, mi okozhatta a delfinek halálát okozó furcsa viselkedést. Korábbi tapasztalatok alapján azt feltételezik, hogy az egyik vemhes, hüvelysüllyedésben szenvedő delfin állapota lehet a jelenlegi eset hátterében. Több cetféléhez hasonlóan ugyanis

a gömbölyűfejű delfineket is rendkívül erős közösségi kötelék fűzi egymáshoz, így ha egyikük bajba kerül, és emiatt partra vetődik, előfordul, hogy az állatok egy része, vagy akár az egész csorda követi őt.

Bár nem kizárható, hogy víz alatti zajjal járó emberi tevékenység – például szonár használata - is hozzájárul a delfinek furcsa viselkedéséhez, azonban a bálnák és delfinek hasonló, tömeges partra vetődéséről már évszázadokkal ezelőtt is készültek feljegyzések, így szinte biztosra vehető, hogy nem kizárólag az emberek felelősek a jelenségért, még ha van is szerepük benne.

A gömbölyűfejű delfinek partra vetődése nem ritka, és világszerte előfordul. Tavaly szeptemberben például a faj 200 példánya sodródott az ausztrál Tasmánia partjaira, ugyanezen a helyen 2020-ban pedig több mint 450 állat sodródott a szárazföldre. Ami az Egyesült Királyságot illeti, a legtöbb vízi emlős halálával járó eset 2011-ben történt, amikor 77 delfint találtak Skócia északi partjain.

A pontos ok felderítése érdekében a SMASS jelenleg is néhány kiválasztott tetem boncolását végzi, hogy elegendő mintát tudjon venni és adatot gyűjtsön, így képes legyen minél pontosabban meghatározni, mi idézte elő a delfinek pusztulását eredményező magatartást. Nem segít, hogy a kutatóknak gyorsan kell dolgoznia, mielőtt a testek bomlásnak indulnak.

(Borítókép: Mairi Robertson-Carrey/BDMLR)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.