Több tucat űrhajós érkezik Magyarországra jövő héten, és aki szeretne, találkozhat is velük

2021 / 10 / 30 / Bobák Áron
Több tucat űrhajós érkezik Magyarországra jövő héten, és aki szeretne, találkozhat is velük
November 1-e és 5-e között Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers) 33. kongresszusát, amelynek keretében mintegy félszáz, a világűrt is megjárt űrhajós érkezik a magyar fővárosba.

Az ASE honlapja szerint az idei a második alkalom, hogy Budapest ad helyet a konferenciának, hiszen 1986-ban a második kongresszust szintén hazánkban rendezték meg. Az idei program publikus előadásait bárki ingyenesen is megnézheti a kongresszus honlapján, aki viszont szeretné támogatni a szervezetet, az 45 dollárért, vagyis nagyjából 14 ezer forintért jegyet is válthat. A november 3-i "közösségi nap" keretében arra is lesz lehetősége az érdeklődőknek, hogy személyesen találkozzanak az asztronautákkal akár Budapesten, akár vidéken. A honlapon elérhető program ugyan még egy kicsit hiányos, de összeszedtük, amit már biztosan lehet tudni:

  • A Magyar Természettudományi Múzeumban szerda délelőtt 10 órakor kezdődik "A Hold felfedezése" című időszaki kiállítás megnyitója, amelyen az érdeklődők többek között több, a NASA-tól kölcsönkapott holdkőzetet is megnézhetnek közvetlen közelről az űrtechnológiai érdekességek mellett. A kiállítás december 31-ig lesz látogatható védettségi igazolvánnyal, az ehhez szükséges ingyenes jegyet a múzeum jegypénztárában lehet kiváltani.
  • Az egyetemi hallgatóknak szervezett programok közül a BME, a kecskeméti Neumann János Egyetem és a Miskolci Egyetem programjáról érhető el részletesebb tájékoztatás az intézmények honlapján.
  • Az űrhajósok november 1-én egy emlékplakettet is felavatnak a Városligetben az elhunyt asztronauták emlékére, ennek a pontos időpontját azonban egyelőre nem jelentették be.

Amint többet is megtudunk a nyilvános programokról, frissítjük a cikket.

(Borítókép: Az ASE 22-ik, Houstonban megrendezett konferenciájának résztvevői, Fotó: Manuel Huynh/ASE)

További cikkek a témában:

Előbb vagy utóbb jön egy aszteroida, ami tömegek halálát okozza. Mit tehetünk, hogy ez mégse következzen be? Bár a városokat letaroló, milliók halálát okozó aszteroidák a mozik kényelmes székeiben ülve csak egy unalmas hollywoodi klisének tűnnek, a szakértők szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen, csupán az, hogy mikor, és mit tudunk tenni ellene. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség által szervezett "Defending Earth from Asteroids" előadáson a védekezés első vonalában dolgozó szakemberek beszéltek arról, hogyan állunk a felkészüléssel.

A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország néhány éven belül asztronautát szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, de most több fontos részlet is kiderült a projektről.

Nagy az érdeklődés a magyar műholdakra, és ez még csak a kezdet Bár a magyar műholdipar még gyerekcipőben jár, de ha a hazai fejlesztésű műholdak egyszer meghódítják a világűrt, abban biztosan komoly szerepe lesz Milánkovich Dorottyának is, akivel a Brain Baron beszélgettünk a nemrég pályára állított RadCube-ról és még sok minden másról.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.