A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst

2021 / 07 / 31 / Bobák Áron
A SpaceX viheti az űrbe a második magyar űrhajóst
Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Magyarország néhány éven belül asztronautát szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, de most több fontos részlet is kiderült a projektről.

Szijjártó Péter 2019-ben, az Európai Űrügynökség sevillai konferenciáján jelentette be, hogy Magyarország öt éven belül űrhajóst küld az ISS-re, aminek részleteiről egy pénteken, a Facebookon közzétett videóban beszélt a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó elmondta, hogy a kormány egy 99 millió dolláros űripari fejlesztési programot fogadott el, amelynek keretében magyar űripari vállalatok és több magyar egyetem tudományos kutatócsoportja 12 eszközfejlesztési programban és 8 tudományos kísérletben működik majd együtt. "Ennek a programnak a vége az, hogy 2025 előtt, várhatóan 2024-ben vagy 2025 első felében újra magyar kutatóűrhajós jár majd az űrben, mégpedig a Nemzetközi Űrállomáson" - jelentette be a külügyminiszter.

Bár 2019 novemberében Szijjártó még úgy nyilatkozott, hogy a magyar űrhajóst a Roszkozmosz segítségével fogják feljuttatni a világűrbe, a tegnapi bejelentésből kiderült, hogy Magyarország egy amerikai partnerrel dolgozik együtt, amelyről a politikus annyit árult el, hogy a NASA stratégiai partneréről van szó. Ahogy a Telex.hu felhívta rá a figyelmet, az erről szóló rendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben, ebből pedig kiderül, hogy a szóban forgó cég az Axiom Space. A 2016-ban alapított vállalat 2022 elejére tervezi az első küldetését, emellett nemrég nagyszabású megállapodást kötöttek a SpaceX-szel, amelynek értelmében már négy, az ISS-re tartó misszióról sikerült megegyezniük Elon Musk cégével. Az Axiom Space-nek elég nagyszabású tervei vannak, ugyanis 2024-re egy saját modult is csatlakoztatnának az ISS-hez, amit kifejezetten az űrturizmus szempontjai szerint fejlesztettek ki.

Szijjártó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar űrhajós esetében nem űrturistáról, hanem kutatóűrhajósról van szó, aki az ISS-en a magyar kutatók által kifejlesztett telekommunikációs, földmegfigyelési- és sugárzásmérő eszközökkel folytathat majd kísérleteket. Korábban a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól azt az információt kaptuk, hogy a projekt keretében várhatóan több űrhajóst is kiképeznek majd, erről a külügyminiszter most annyit mondott, hogy a jelölt felkutatása, kiválasztása és képzése ezután fog elkezdődni.

A kormányhatározatból az is kiderül, hogy a magyar kutatóűrhajós missziójára valamint az ehhez kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedések végrehajtására a kormány 2021 és 2024 között 99 millió dollárt fordít, ami jóval több, mint ami az első hírekben szerepelt. Szijjártó 2019-ben az RTL Klubnak még úgy nyilatkozott, hogy Magyarország 10 milliárd forintot fordít a projektre, ami mai árfolyamon nagyjából 33 millió dollárnak felel meg, ennél viszont már önmagában az űrutazás is többe kerülne, hiszen az Axiom Space 55 millió dolláros áron árulja a jegyeket a tíznapos útra.

(Borítókép: NASA)

További cikkek a témában:

Öt év múlva újra lesz magyar űrhajós Szijjártó Péter az Európai Űrügynökség (ESA) sevillai konferenciáján jelentette be, hogy 2024-ig embert küldünk az ISS-re.

Több magyar asztronautát is kiképezhetnek a következő években Érdekes részletek derültek ki a második magyar űrhajósról, aki 2024-ben mehetne a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.