Tökéletesen siklik és lebeg a legújabb ornithopter drón

2020 / 07 / 27 / Perei Dóra
Tökéletesen siklik és lebeg a legújabb ornithopter drón
Egy nemzetközi mérnökcsapat kifejlesztett egy drónprototípust, amely mesterien utánozza a világ egyik leggyorsabb madarait, a sarlófecskéket.

Megszokott dolog, hogy a mérnökök a természetből merítenek inspirációt, amit aztán innovatív találmányokhoz fel is használnak. Ausztrália, Kína és Tajvan ezúttal olyan drónt fejlesztett, amely imitálja a sarlósfecskefélék mozgástechnikáját. (A madarak szárnyaikról kapták nevüket, ám valójában nem a fecskékkel, hanem a kolibrikkel állnak rokonságban, így gyorsaságban is azokra emlékeztetnek.) A mindössze huszonhat gramm súlyú ornithopter, vagyis olyan repülők, amelyek szárnyaikkal a madarak mozgását utánozzák, és ezzel képesek a levegőbe emelkedni, sokkal biztonságosabbak és csendesebbek a jelenleg forgalomban lévő quadcopter drónoknál.

Extrém repülési manővereket is végrehajt

Egy szingapúri kutatócsoport a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatójának, Dr. Yao-Wei Chin vezetésével megalkotta a méretében egy sarlófecskére, vagy egy nagyobb lepkéhez hasonlító drónt, ami képes végrehajtani az élőlények bonyolult repülési manővereit is. A mérnökök úgy optimalizálták az eszközt, hogy az az emberek közelében, zsúfolt környezetben is feltűnés nélkül repüljön. Kialakításának köszönhetően

könnyedén siklik a levegőben, valamint nagyon alacsony teljesítmény mellett lebeg, és elkerüli az ütközéseket azáltal, hogy nagy sebességből is azonnal képes megállni.

Javaan Chahl, a dél-ausztráliai egyetem repülőgépmérnök professzora szerint bár léteznek előre-hátra repülő ornitopterek, amelyek siklani és körözni is tudnak, lebegni azonban nem. Csapata azonban most legyőzte ezt a kihívást propellerrel ellátott prototípusukkal. "A szárnyak hármas funkciója, azaz a hajlás, a felemelés és húzás lehetővé teszi számunkra, hogy a madarak repülési mintáit egyszerű farokvezérléssel lemásoljuk.

Az ornitoszter drón tehát voltaképp egy siklóernyő, repülőgép és helikopter kombinációja." - mondja Chahl a Scientic Robotics munkatársának.

Noha mostanáig nem készült felmérés az ornithopterek használatáról, a kutatók szerint azok az élet több területén bevethetők, például tömegek és forgalom monitorozására, információgyűjtésre, a vadon élő állatok megfigyelésére, és így tovább.

(Fotó: University of South Australia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.