Tökéletesen siklik és lebeg a legújabb ornithopter drón

2020 / 07 / 27 / Perei Dóra
Tökéletesen siklik és lebeg a legújabb ornithopter drón
Egy nemzetközi mérnökcsapat kifejlesztett egy drónprototípust, amely mesterien utánozza a világ egyik leggyorsabb madarait, a sarlófecskéket.

Megszokott dolog, hogy a mérnökök a természetből merítenek inspirációt, amit aztán innovatív találmányokhoz fel is használnak. Ausztrália, Kína és Tajvan ezúttal olyan drónt fejlesztett, amely imitálja a sarlósfecskefélék mozgástechnikáját. (A madarak szárnyaikról kapták nevüket, ám valójában nem a fecskékkel, hanem a kolibrikkel állnak rokonságban, így gyorsaságban is azokra emlékeztetnek.) A mindössze huszonhat gramm súlyú ornithopter, vagyis olyan repülők, amelyek szárnyaikkal a madarak mozgását utánozzák, és ezzel képesek a levegőbe emelkedni, sokkal biztonságosabbak és csendesebbek a jelenleg forgalomban lévő quadcopter drónoknál.

Extrém repülési manővereket is végrehajt

Egy szingapúri kutatócsoport a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatójának, Dr. Yao-Wei Chin vezetésével megalkotta a méretében egy sarlófecskére, vagy egy nagyobb lepkéhez hasonlító drónt, ami képes végrehajtani az élőlények bonyolult repülési manővereit is. A mérnökök úgy optimalizálták az eszközt, hogy az az emberek közelében, zsúfolt környezetben is feltűnés nélkül repüljön. Kialakításának köszönhetően

könnyedén siklik a levegőben, valamint nagyon alacsony teljesítmény mellett lebeg, és elkerüli az ütközéseket azáltal, hogy nagy sebességből is azonnal képes megállni.

Javaan Chahl, a dél-ausztráliai egyetem repülőgépmérnök professzora szerint bár léteznek előre-hátra repülő ornitopterek, amelyek siklani és körözni is tudnak, lebegni azonban nem. Csapata azonban most legyőzte ezt a kihívást propellerrel ellátott prototípusukkal. "A szárnyak hármas funkciója, azaz a hajlás, a felemelés és húzás lehetővé teszi számunkra, hogy a madarak repülési mintáit egyszerű farokvezérléssel lemásoljuk.

Az ornitoszter drón tehát voltaképp egy siklóernyő, repülőgép és helikopter kombinációja." - mondja Chahl a Scientic Robotics munkatársának.

Noha mostanáig nem készült felmérés az ornithopterek használatáról, a kutatók szerint azok az élet több területén bevethetők, például tömegek és forgalom monitorozására, információgyűjtésre, a vadon élő állatok megfigyelésére, és így tovább.

(Fotó: University of South Australia)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.