Kínában is betiltják a kamuvideókat

2019 / 12 / 01 / Pőcze Balázs
Kínában is betiltják a kamuvideókat
"A deepfake videók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, aláássák a társadalmi stabilitást és rendet, sértik mások jogait és jogos érdekeit." Kínából vagy Kaliforniából jön az idézet? Igen. Peking is betiltja a mesterséges intelligenciával készített, a valóságra megtévesztésig hasonlító kamuvideókat.

Korábban a Rakéta is beszámolt róla, hogy Kaliforniában törvényt hoztak azért, hogy a deepfake videók ne tudjanak tovább ártani az amúgy is törékeny amerikai közbeszédnek és demokráciának. Ott Nancy Pelosiról, a Képviselőház házelnökéről jelent meg korábban egy olyan, alig észrevehetően eltorzított videó, ami alapján sokan azt gondolhatták, hogy a politikus részegen nyilatkozott. A kaliforniai törvényhozók nemrég megtiltották azt, hogy választások előtt hatvan nappal olyan videó jelenjen meg politikusokról, amely manipulált és félrevezető - kivéve, ha paródia, vagy egyértelműen jelölve van rajta, hogy kamu.

Kína ennél eggyel tágabban fogalmazott

A Reuters arról ír, hogy Pekingben nem óvatoskodtak mindenféle kitételekkel: január elsejétől minden videón jelölni kell, ha mesterséges intelligenciával átalakították azt, aki ezt elmulasztja, bűncselekményt követ el.

Ezzel létre is jött a Sacramento - Peking tengely,

de persze mások is érezték, hogy valamit tenni kell, nem csak a kamuvideók, de általában az álhírek ellen is. Thaiföldön "anti fake news" központot nyitott a kormány, míg Malájziában röviddel ezelőttig hat év börtön és több mint harmincmillió forintnyi bírság fenyegette azt, aki álhíreket terjeszt online. A szigorú német gyűlöletbeszéd törvények miatt a Facebook több mint 1200 fős helyi központot kell, hogy üzemeltessen azért, hogy 24 órán belül el tudja távolítani a "nyilvánvalóan illegális" posztokat - különben 50 millió euróra büntethetik. Berlin most ezeknek a szabályoknak a szigorításán gondolkozik: nem lesz elég letörölni a tartalmakat, jelenteni is kell azokat a hatóságoknak.

Minden politikus retteg attól,

hogy a nevében hazugságokat posztoljanak. És minden politikus retteg attól, hogy ezek a torzítások, hazugságok pillanatok alatt bejárják a világot. A választóknak, nekünk ez hatalmas lehetőség - mert nekünk is pontosan ugyanezek az érdekeink.

Az álhírek ellen küzdeni nem lesz könnyű. Nem muszáj Malájziáig vagy Thaiföldig mennünk, elég az amerikai elnök Twitterére pillantani, hogy lássuk, egy politikus vagy politikai párt javarészt a saját igazát fogja hírnek, a riválisaiét álhírnek tekinteni; a jogvédők ezért óvatosak mindig, amikor valahol "álhírellenes" törvényeket hoznak. Kína például az átnevelő táborokkal, vagy az emberjogi aktivisták megkínzásával kapcsolatban kiáltott "álhírt".

Viszont ha valóban betartható és betartatott szabályok születnek azért, hogy az egyre könnyebben előállítható és egyre nehezebben kiszúrható deepfake videóknak gátat szabjanak, akkor talán eljuthatunk odáig, hogy kétszer meggondolja, aki egy ilyet készítene és publikálna. Mert most még politikusokról és popsztárokról jelennek meg hihetetlennek tűnő felvételek, amelyekben felháborító dolgokat tesznek vagy mondanak, de ez legfeljebb az urna előtt hoz minket zavarba. Ám egy idő után, ahogy a technológia egyre hozzáférhetőbb lesz, jönnek majd a férjek, feleségek, szeretők és osztálytársak felvételei és álfelvételei. Azok lesznek csak igazán zavarba ejtőek - nekünk és a hatóságoknak is.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.