Tömegével foglalják le a szállásokat a külföldiek a háború sújtotta Ukrajnában

2022 / 03 / 07 / Bobák Áron
Tömegével foglalják le a szállásokat a külföldiek a háború sújtotta Ukrajnában
Bár nehéz elképzelni, hogy az elmúlt napokban bárkinek is komolyan megfordult volna a fejében, hogy Ukrajnába menjen turistáskodni, az Airbnb adatai szerint az oldalukon leadott szállásfoglalások mégis rekordokat döntögetnek: múlt szerdán és csütörtökön például két nap alatt 61 ezer vendégéjszakát regisztráltak a háború sújtotta országban.

Ukrajna kiemelkedő népszerűsége persze nem annak köszönhető, hogy mindenkinek most jutott eszébe felkeresni a kelet-európai országot, hanem hogy a felhasználók így igyekeznek pénzadományokat eljuttatni az ország nehéz helyzetbe került lakosaihoz. Hogy a kezdeményezés kitől indult, nehéz lenne megmondani, de a legtöbb erről szóló cikk egy március 3-i Twitter-posztot említ, amelynek a szerzője megosztotta a világgal egy kijevi lakástulajdonosnak írt üzenetét.

"Heló, Maria! A feleségem és én lefoglaltuk az ingatlanodat egy hétre - de természetesen nem fogunk menni. Csak azért csináltuk, hogy kapj valamennyi pénzt. Bárcsak tehetnénk ennél többet is, hogy segítsünk neked és Kijev lakosainak" - írta a Mario néven bemutatkozó férfi, aki nem sokkal később kapott is egy üzenetet a szállás tulajdonosától, aki nagyon hálás volt a kreatív adományért.

Az ötlet sokaknak megtetszett, a gyorsan népszerűvé váló, jelenleg már 2,8 ezer lájknál járó tweet alatt mások is sorra jelezték, hogy hasonlóan cselekedtek, és hosszabb-rövidebb időre lefoglaltak egy kiadó lakást valamelyik ukrán településen. Az NPR kérdésére az Airbnb elárulta, hogy múlt szerdán és csütörtökön összesen 61 ezer vendégéjszakát regisztráltak Ukrajnában, ami mintegy kétmillió dollár értékű foglalást jelent. A szállásmegosztó szolgáltatás gyorsan reagált az alulról szerveződő kezdeményezésre, és bejelentették, hogy az ukrajnai foglalásoknál nem számítják fel az általában 3 és 15 százalék között mozgó tranzakciós díjat, így a pénz teljesen egészében a kiadó lakások tulajdonosaihoz kerül.

Természetesen felvetődött, hogy az Airbnb-lakások tulajdonosai talán nem tartoznak a legrászorultabb csoportba, de a lap által megszólaltatott egyik érintett elmondása alapján az adományokat igyekeznek arra felhasználni, amire eredetileg szánták őket. Katerina Martyuseva harminc lakást felügyel a fővárosban, amelyek tulajdonosai külföldön élnek és többnyire nem is ukrán állampolgárok, ugyanakkor mivel ők is értik, hogy a pénz adományként érkezik, ezért nem is tartanak rá igényt ebben a helyzetben. A nő a beérkezett összeget ehelyett arra fordítja, hogy a békeidőben neki dolgozó, hatfős személyzet továbbra is kapjon fizetést, emellett az idősebb szomszédokat is igyekeznek támogatni élelmiszerek és közlekedés terén, amiknek az ára rendkívül megemelkedett Ukrajnában. Martyuseva hozzátette, hogy az anyagi támogatás mellett az is sokat jelent nekik, hogy az adományokhoz írt üzeneteknek köszönhetően sokkal kézzelfoghatóbban érzik, hogy mennyien támogatják őket, ami nagyon jól esik nekik ezekben a nehéz időkben.

Az Airbnb más módon is igyekszik segíteni az ukrán embereknek, ugyanis múlt hétfőn bejelentették, hogy százezer embernek fognak ingyenesen szállást biztosítani, akik a háború elől kénytelenek voltak külföldre menekülni. Az Airbnb honlapján magyarul is elérhető űrlap kitöltésével bárki felajánlhatja a lakását ilyen célra, emellett pénzbeli adománnyal is támogathatja a menekültek elszállásolását az Airbnb-n keresztül. A felajánlott szállásokat nem közvetlenül az Airbnb-n lehet elérni, hanem a cég nonprofit partnerszervezetei osztják el őket a rászorulók között, az Airbnb pedig egymillió dolláros felelősségbiztosítással és kárvédelmi szerződéssel garantálja a tulajdonosoknak, hogy nem éri őket anyagi kár, ha felajánlják az ingatlanjukat.

Az ukrajnai menekülteknek természetesen az Airbnb mellett is számtalan szervezet igyekszik segíteni, akik a pénzadományok mellett sokszor természetbeni adományokat is várnak az adakozóktól. A segítséget nyújtó szervezetekről korábban a magyar Forbes közölt egy részletes gyűjtést, ami ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Laurent Van der Stockt for Le Monde/Getty Images)

13 millió dollárnyi kriptovalutát adományoztak Ukrajnának az orosz invázió visszaverésére Az ukrán kormány felhívására már több mint 18 000 ember küldött kriptovalutát a Twitteren közzétett címekre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.